Groendak op tuinhuis: wat zijn je mogelijkheden? Kosten, voordelen en onderhoud

Een groendak kan je ook op een tuinhuis, carport of aanbouw bij de woning plaatsen. Op deze pagina gaan we specifieker in op groene daken voor tuinhuizen. Leer hier of jouw dak geschikt is, hoeveel de werkzaamheden kosten en van welke voordelen je geniet.

Wil je jouw mogelijkheden graag met ervaren dakwerkers bespreken? Vul ons offerteformulier in en ontvang gratis en vrijblijvend adviezen en prijsvoorstellen op maat van jouw project.

De aanleg van een groendak op een (houten) tuinhuisje

Een groendak is een dak beplant met vegetatie zoals mossen en vetplanten. Dit type dak, ook wel een extensief groendak genoemd, is licht en eenvoudig te realiseren. Daarom is het perfect geschikt voor jouw tuinhuisje, carport of aanbouw. Je hebt er geen vergunning voor nodig en het onderhoud is minimaal.

Opbouw 

Wil je zelf een groen tuinhuisdak maken? Hou er rekening mee dat een groendak uit verschillende lagen bestaat:

  1. Dakbedekking. De bestaande dakbedekking moet niet alleen waterdicht zijn, maar ook bestand tegen de extra belasting van het groendak.
  2. Beschermlaag. Een laag worteldoek of filtervlies beschermt de dakbedekking tegen mechanische beschadiging.
  3. Drainagelaag. Een drainagelaag zorgt voor de afvoer van overtollig regenwater. Bij hellende daken is dit niet altijd nodig.
  4. Substraat. Het substraat is de voedingsbodem voor de beplanting. Voor groendaken met mossen en vetkruiden is een substraatdikte van 4 tot 6 cm voldoende.
  5. Vegetatielaag. De vegetatielaag bestaat uit mossen, vetplanten en/of andere geschikte planten voor groendaken.
Interesse in een groendak?
Vergelijk gratis offertes met prijzen en adviezen op maat.

Gewicht 

Het gewicht van een groendak hangt af van de dikte van het substraat, het type beplanting en het vochtgehalte. Groendaken met mossen en vetkruiden zijn het lichtst. Het totale gewicht varieert tussen de 20 en 150 kg/m² in droge toestand.

Substraat 

Het substraat is cruciaal voor een groendak omdat het de voedingsbodem vormt en de waterhuishouding regelt. De juiste keuze is essentieel voor een succesvol groendak. De samenstelling bestaat uit:

  • Minerale basis. Gemaakt van lava, klei, grind en perliet voor een goede drainage, waterbuffering en beluchting.
  • Organische toevoegingen. Soms worden compost of kokosvezels toegevoegd voor een betere water- en nutriëntenvoorziening.

Beplanting 

Mossen en vetplanten zijn bij uitstek geschikt omdat ze goed bestand zijn tegen droogte. Voor zonnige en droge standplaatsen zijn onder andere donderblad, muurpeper, reigersbek, wit vetkruid en zacht vetkruid perfect. Voor meer vochtige en schaduwrijke plekken zijn kleine veldkers, liggende vetmuur en roze vetkruid betere keuzes.

Close up vegetatie groendak

Groendak aanleggen op je tuinhuis: wat is de prijs? 

De kosten van een groendak variëren sterk. De basisprijs begint bij €45 per vierkante meter, maar kan verdubbelen als een wortelbestendige onderlaag nodig is.

De prijs hangt ook af van het type vegetatie. Een extensief groendak is gemiddeld de helft goedkoper dan een intensief groendak. We geven de richtprijzen overzichtelijk weer in onderstaande tabel.

Type dakPrijs per m²
Wortelbestendige onderlaag (EPDM)€ 40 – € 50
Extensief groendak€ 45 – € 100
Intensief groendak€ 120 – € 200

Voorzie in kwalitatief en voldoende onderhoud 

Om je groendak in topconditie te houden, is er gelukkig niet veel nodig. We zetten de belangrijkste soorten onderhoud voor je op een rij:

  • Herfstblad en ander snoeiafval. Verwijder in de herfst bladeren en ander dood materiaal van je groendak. Zo voorkom je dat de regenwaterafvoer verstopt raakt en de plantjes verstikken. Gebruik hiervoor een zachte hark of bezem om de vegetatie niet te beschadigen.
  • Water geven. Water geven is in principe niet nodig. Je groendak is immers aangelegd met droogtebestendige planten die het prima redden met regenwater. Alleen bij de aanleg is het een goed idee om de jonge plantjes extra water te geven, zodat ze goed kunnen wortelen. Te veel water kan leiden tot de groei van niet-droogtebestendige vegetatie.
  • Bemesting. Bemest je groendak bij voorkeur één keer per jaar, in de periode maart tot juni. Gebruik hiervoor lichte, traagwerkende meststoffen. Te veel bemesting kan de beplanting schaden. Speciale groendakmeststoffen zijn verkrijgbaar bij tuincentra en online.
Groendak op tuinhuis

De troeven van een groendak op je tuinhuis

Een tuinhuis met een groendak is niet alleen een blikvanger, maar biedt ook verschillende voordelen. Ontdek hier de belangrijkste troeven voor jezelf en het milieu.

1. Beschermt je dakbedekking tegen UV-straling

Wist je dat UV-straling je dakbedekking kan beschadigen? De zon droogt kunststoffen uit, waardoor ze scheuren en gaten krijgen. Een groendak op je tuinhuis biedt natuurlijke bescherming tegen deze schadelijke straling.

2. Esthetisch aantrekkelijk 

Een groendak geeft een natuurlijke schoonheid aan je volledige tuin. Het creëert een mooi stukje natuur waarvan je kunt genieten. 

3. Brandvertragend 

Vergeleken met een traditionele bitumen dakbedekking is de kans op branduitbreiding bij een groendak 18 tot 24 keer kleiner. De vegetatielaag werkt als een natuurlijke brandvertrager.

4. Wateropslag 

Groene daken helpen ook bij het opvangen van regenwater. Ze nemen regen op, wat betekent dat het riool minder belast wordt en de kans op overstromingen kleiner is. Zo ben je niet alleen milieuvriendelijker, maar maak je ook de leefomgeving veiliger.

5. Langere levensduur 

Met een groendak bescherm je niet alleen je dak, maar bespaar je ook geld op lange termijn. De planten op het dak houden UV-stralen en ruw weer tegen, waardoor je dak langer meegaat. Kleine reparaties komen zo minder vaak voor.

6. Draagt bij aan de biodiversiteit 

Een groendak vormt een bruisend ecosysteem boven je hoofd. De overvloedige begroeiing trekt diverse insecten, vogels aan. Zo draagt je tuinhuis bij aan de biodiversiteit.  

7. Onderhoudsvriendelijk 

Dankzij de weelderige begroeiing op het dak blijft onkruid uit. Met slechts een jaarlijkse check-up en wat lichte snoei, houd je je groendak in topconditie. Zo blijft het dak niet alleen prachtig groen, maar ook gemakkelijk in onderhoud.

Groendak hellend

Bijkomende info en advies op maat nodig? Stel je vragen aan dakwerkers en vergelijk gratis offertes

Vul onderstaand formulier in en ontvang gratis en vrijblijvend concrete offertes op maat van jouw dakproject. Vergelijk alle adviezen en prijsvoorstellen om de voordeligste keuze te maken. Verstuur je aanvraag en wij brengen je in contact met verschillende professionele dakwerkers in jouw regio.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke dakwerken dienen uitgevoerd te worden?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.