Soorten dak: een uitgebreid overzicht van mogelijke dakvormen 

Nieuwsgierig naar de soorten dak die vandaag op de markt zijn? Daken beschermen inwonenden niet alleen tegen weer en wind, maar bepalen ook hoe huizen eruitzien. Bovendien heeft de dakvorm een grote invloed op zaken zoals de isolatie, de afvoer van regenwater en de hoeveelheid beschikbare ruimte. In dit artikel gaan we daarom dieper in op alle mogelijke dakconstructies.

Ben je van plan je dak te renoveren of vernieuwen? Vul ons formulier in en krijg offertes met prijsvoorstellen en adviezen op maat van dakwerkers in jouw regio.

Soorten dak: drie hoofdcategorieën op een rij 

De vorm van je dak is niet alleen een belangrijke overweging voor het uiterlijk. Het bepaalt voor een groot deel de isolatiemethode, waterafvoer en bescherming tegen uiteenlopende weersomstandigheden. Er bestaan drie hoofdcategorieën van daken: hellende, platte en gebogen dakconstructies.

1. Hellende of schuine dakconstructies

Een hellend of schuin dak is de meest voorkomende dakvorm in België. Ze kenmerken zich door een helling die ervoor zorgt dat het regenwater efficiënt naar de dakgoot stroomt. Hellende dakconstructies hebben een grote verscheidenheid aan vormen.

Dakwerker inschakelen?
Ontvang gratis offertes op maat van jouw dakproject.

2. Plat dak constructie 

Een plat dak is vooral populair in hedendaagse architectuur en kenmerkt zich door een strakke, minimalistische uitstraling. Ondanks de term ‘plat’ vertoont deze dakconstructie toch een lichte hellingsgraad van 2 à 5 graden. De helling garandeert een goede afvoer van het regenwater.

Platte daken bestaan uit drie types, elk met een eigen opbouw en isolatiestrategie.

Koud dak

Bij een koud dak bevindt de isolatie zich onder het dakbeschot en de dakbedekking. Boven het plafond zit een dampscherm waarop uiteindelijk isolatieplaten komen te liggen. Deze methode is minder courant omwille van de volgende nadelen:

  • De dakconstructie zelf heeft geen isolatie, waardoor scheuren en condensatieproblemen kunnen ontstaan.
  • De isolatielagen zijn kwetsbaar voor vochtschade door mogelijke lekkages in de dakbedekking.

Warm dak

Een warm dak heeft een isolatielaag aan de buitenzijde van de dakconstructie. Hierop plaatsen dakwerkers de dakbedekking die ook als waterkerende laag dient. Deze constructie is gebruikelijk en heeft veel voordelen:

  • De dakconstructie zelf wordt opgewarmd met de zolderruimte, waardoor uitzetting of krimping minimaal is.
  • De isolatieplaten zijn beter beschermd tegen vochtschade.

Omgekeerd plat dak

Bij een omgekeerd plat dak ligt de isolatie bovenop de dakbedekking. Dit betekent dat de huidige bekleding kan blijven liggen wanneer je dakrenovaties uitvoert. Op de isolatieplaten komt vaak een ballastlaag, zoals grind of tegels.

Hoewel dit type dak iets minder goed isoleert dan een warm dak, is het meestal wel sprake van een goedkopere prijs.

3. Gebogen daken 

Een gebogen dak of zolderdak bestaat uit twee gebogen dakvlakken. De constructie is complexer dan die van een plat of hellend dak, maar heeft wel veel voordelen:

  • Meer ruimte. Door de vorm is er extra ruimte onder het dak. Perfect voor een zolderkamer, hobbyruimte of extra leefruimte.
  • Meer licht. Gebogen daken zijn ideaal voor dakramen en dakkapellen. Zo geniet je van veel natuurlijk binnenkomend licht.
  • Mooi uiterlijk. Ze sluiten aan bij verschillende bouwstijlen en geven je huis een unieke uitstraling.

Wat voor andere soort daken zijn er nog? 

Hellende dakconstructies komen in verschillende interessante dakvormen voor. Naast de populaire soorten, zijn er ook heel wat types met unieke eigenschappen en looks. Deze daken verschillen in complexiteit, stijl en praktische mogelijkheden.

1. Zadeldak 

Een zadeldak is heel standaard. Het bestaat uit twee rechthoekige dakvlakken die elkaar in een punt ontmoeten. Dit soort dak heeft maar twee dakgoten nodig en zorgt voor een efficiënte afvoer van regenwater. Een zadeldak is erg praktisch: je kunt uiteenlopende soorten dakbedekking en isolatie inzetten.

zadeldak

2. Schilddak 

Een schilddak lijkt op een schild. Het heeft vier dakvlakken: twee aan de lange zijde en twee trapeziumvormige dakvlakken aan de korte kant. Het is vaak te zien op oudere gebouwen zoals boerderijen. Door de vorm is een schilddak uitstekend bestand tegen stormen en loopt regenwater vlot weg.

Schilddak

3. Wolfsdak 

Een wolfsdak lijkt op een zadeldak, maar de uiteinden zijn schuin. Dit type dak heeft vaak een steile helling en kan versierd zijn met een piron.

Een wolfsdak met dakkant is vanwege de steile helling moeilijker te bouwen dan een zadeldak of schilddak. Het is vergelijkbaar met een mansardedak en zorgt voor meer bruikbare ruimte.

Wolfsdak

4. Mansardedak of Frans dak 

Een mansardedak of Frans dak heeft gebroken vlakken die extra ruimte op zolder creëren. Daarom kan je het makkelijk inzetten als slaapkamer, hobbyruimte of thuiskantoor. Het geeft je huis bovendien een stijlvolle en chique uitstraling.

Mansardedak

5. Lessenaarsdak 

Dit type dak heeft één schuin vlak dat over de hele breedte van het huis loopt. Voordelen van een lessenaarsdak is de moderne en strakke uitstraling en de grote, gelijkmatige lichtinval en ruimte aan één kant. Grote ramen laten volop natuurlijk licht binnen.

Lessenaarsdak

6. Tentdak of puntdak 

Een tentdak, ook wel piramidedak of paviljoensdak genoemd, bestaat uit driehoekige vlakken die samenkomen in een punt. Deze driehoekige vorm komt vaak voor bij kerken, kastelen en bungalows. Hoewel een tentdak minder zolderruimte biedt, heeft het een unieke en opvallende uitstraling.

Puntdak

7. Zaagtanddak 

Een zaagtanddak of sheddak bestaat uit een reeks ondervlakken met verschillende hellingen. Dit type dak komt vaak voor in industriële gebouwen om gelijkmatig natuurlijk licht binnen te laten. Zaagtanddaken zijn energie-efficiënt en geven een industriële, moderne look.

Zaagtanddak

8. Vlinderdak 

Een vlinderdak is een dakstijl met twee schuine kanten die elkaar in een laag punt in het midden ontmoeten, net als de vorm van een ‘V’. De vorm lijkt op de vleugels van een vlinder.

Vlinderdak

9. Spantendak 

Een spantendak is eigenlijk een dakopbouw: het draagt de dakbedekking. Het gebruikt spanten – balken die schuin op de muren liggen – voor zijn stevigheid.

Dak renoveren of vernieuwen?
Kom in contact met ervaren dakwerkers in jouw regio.

10. Gordingendak 

Bij een gordingendak zijn het de gordingen – balken parallel aan de muren – die de bekleding dragen. De spanten rusten op deze gordingen en bepalen de vorm van het dak.

11. Overzetdak 

Een overzetdak is een speciaal geval. Je laat de nieuwe dakbedekking plaatsen bovenop een al bestaand dak. Deze snelle oplossing kan je isolatie verbeteren, lekkages repareren of gewoon het uiterlijk van je dak veranderen.

Info, advies of prijzen op maat nodig? Kom in contact met dakwerkers in jouw regio 

Vul onderstaand formulier in en ontvang gratis en vrijblijvend offertes van dakspecialisten uit jouw buurt. Vergelijk prijzen en adviezen en maak een geïnformeerde beslissing over de toekomst van jouw dak. Professionele dakwerkers kunnen zowel instaan voor onderhoud, herstellingen als een volledig nieuw dak.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke dakwerken dienen uitgevoerd te worden?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.