Plat dak opbouw: hoe zit een plat dak in elkaar? Kosten, constructie en materialen  

In dit artikel gaan we dieper in op de opbouw van een plat dak, samen met de kosten, mogelijke dakbekledingen en isolatiemethoden. Platte daken sluiten perfect aan bij moderne woningen, maar vragen wel een kwalitatief onderhoud en een degelijke waterdichte dakdichting. Lees hoe je hiervoor kunt zorgen en ontdek of dit type dak bij je woning past.

Wil je liever de hulp inschakelen van ervaren dakwerkers? Vul ons offerteformulier in en ontvang gratis en vrijblijvend prijsvoorstellen en adviezen op maat van dakspecalisten.

Wat kost een nieuw plat dak plaatsen? 

De kosten voor een plat dak liggen tussen € 45 en € 50 per m² (inclusief plaatsing). De exacte prijzen zijn niet alleen afhankelijk van het type bedekking, maar ook de oppervlakte van je dak en de plaatsingsmethode. Onderstaande tabel geeft de richtprijzen voor de verschillende soorten materiaal weer.

Type bedekkingGemiddelde prijs per m²
EPDMOngeveer € 50
Traditionele Roofing (Bitumen)Ongeveer € 40
PVCOngeveer € 45
GroendakVanaf € 40 (afhankelijk van beplanting)
Terras-dak€ 400 tot € 500 (inclusief afwerking)

Zijn de dakbekledingsopties voor platte daken niet direct jouw smaak? Dan is een hellende dakconstructie waarschijnlijk een betere optie. Het assortiment aan types dakbedekkingen is voor schuine daken een stuk groter. Als je echt een unieke dakvorm wil, kan je voor een gebogen dak gaan.

Hoe is een plat dak opgebouwd? 

Een plat dak lijkt vanzelfsprekend, maar er gaat heel wat schuil onder de zichtbare vlakke oppervlakte. Hieronder bespreken we alle onderdelen van de opbouw en gaan we dieper in op hun functie.

Plat dak opbouw

1. Dakskelet 

Het draagvermogen van een plat dak begint bij een stevig dakskelet. Dit onderdeel kan uit twee materialen bestaan: hout of staal. Hout is een populaire keuze vanwege de bewerkbaarheid, terwijl staal extra stevigheid biedt voor grotere daken of daken met een intensief gebruik.

2. Dakvloer 

Op het dakskelet komt de dakvloer. Meestal is deze van beton, de stevigste optie. Maar er zijn ook alternatieven zoals stalen troggen (goedkoop, maar minder isolerend) of OSB-platen (licht, maar vereist regelmatig onderhoud). De keuze hangt af van je budget, gewenste sterkte en isolatienoden.

3. Dakisolatie 

Om warmte binnen te houden en energie te besparen, is dakisolatie essentieel. Er bestaan drie plaatsingsmethodes: warm dak, koud dak en omgekeerd dak.

4. Dakbedekking

De laatste laag is de dakbedekking. Dit onderdeel beschermt je dak tegen weer en wind. Populaire opties zijn:

 • EPDM. Een rubberen dakbedekking met duurzame en elastische eigenschappen.
 • Bitumen. Een traditionele dakbedekking met een voordelige prijs, maar minder flexibele eigenschappen dan EPDM.
 • PVC. Een kunststof dakbedekking met een licht gewicht en eenvoudige installatie.
 • Groendak. Een milieuvriendelijk dak met goed isolerende functies. Het vereist wel extra onderhoud.

5. Afwerking plat dak 

Dakkoepels, lichtstraten en andere elementen op een plat dak zorgen voor extra functionaliteit en esthetiek. De afwerking van deze elementen vereist extra aandacht voor waterdichting en isolatie om problemen te vermijden. Het prijskaartje ligt zo hoger, maar het is wel een noodzakelijke investering voor een duurzaam plat dak.

Op zoek naar dakwerkers?
Verstuur je aanvraag en vergelijk prijzen en adviezen.

Soorten dakbedekkingen platte daken 

Je kunt een plat dak met verschillende materialen bedekken. We bespreken de meestvoorkomende opties en gaan telkens in op de prijs, voordelen en nadelen.

1. Roofing of bitumen 

Bitumen, ook wel bekend als traditionele roofing, is ideaal voor platte daken. Een dakspecialist brandt de roofing op het dak.

 • Voordelen. Goedkoop en heeft een levensduur van ongeveer 30 jaar.
 • Nadelen. Niet erg UV-bestendig en vereist jaarlijks onderhoud. De meerdere lagen vergroten het risico op lekken.
 • Prijs. Ongeveer € 40 per m².

2. EPDM 

EPDM is een synthetisch rubber met een levensduur van ongeveer 45 jaar. Het is elastisch en resistent tegen wortelgroei, wat het geschikt maakt voor groendaken.

 • Voordelen. Bestand tegen UV-stralingen en verkeer.
 • Nadelen. Het ziet er niet esthetisch aantrekkelijk uit en de zwarte kleur absorbeert warmte. Je kunt EPDM wel overschilderen met een witte kleur.
 • Prijs. Ongeveer € 50 per m².

3. PVC

PVC is een gelijmde kunststof die in verschillende kleuren verkrijgbaar is. Het is lichtgewicht en ideaal voor kleine structuren zoals tuinhuisjes.

 • Voordelen. Licht en goedkoop.
 • Nadelen. Kortere levensduur van ongeveer 20 jaar.
 • Prijs. Ongeveer € 45 per m².

4. Groendak 

Een groendak kan je uit allerlei soorten planten vervaardigen en fungeert als een openluchttuin. Het is esthetisch aantrekkelijk en biedt extra bescherming tegen verchillende weersomstandigheden.

 • Voordelen. Mooi en functioneert als extra barrière tegen weersinvloeden.
 • Nadelen. Hogere kosten en onderhoud nodig voor de beplanting.
 • Prijs. Ongeveer € 40 per m².

5. Dakterras 

Een dakterras biedt de mogelijkheid om in alle privacy van de zon te genieten. Vanwege het extra gewicht van mensen en meubilair is dit type dak zeker niet voor alle dakconstructies geschikt.

 • Voordelen. Extra leefruimte en privacy.
 • Nadelen. Duurste optie en vereist een stevige dakconstructie.
 • Prijs. Tussen € 400 en € 500 per m².
Dakterras

Isolatiemethoden voor platte daken op een rij 

Zorg er zeker ook voor dat je dak goed geïsoleerd is. Zo geniet je van een duurzaam dak en bespaar je op energiekosten.

1. Koud plat dak 

Een koud plat dak heeft isolatie aan de binnenkant, meer bepaald onder het dakbeschot. Een dampscherm komt bovenop het dakbeschot om het tegen allerlei weersinvloeden te beschermen. Vroeger gebruikten specialisten een geventileerde luchtspleet, maar dit veroorzaakte condens en schimmel. Vandaa zijn glas- of steenwol gekende opties.

Gemiddelde prijs: tussen € 30 en € 40 per m².

2. Warm plat dak

Een warm plat dak heeft isolatie aan de buitenkant van het dak. Het isolatiemateriaal komt nu bovenop een dampscherm, gevolgd door isolatiepanelen, een waterdichtingsmembraan en een beschermende ballastlaag.

Het grind dient als een ballastlaag op het waterdichtingsmembraan. Deze methode is zowel voor renovaties als nieuwbouw geschikt.

Gemiddelde prijs: tussen € 60 en € 110 per m².

3. Omkeerdak 

Een omkeerdak komt vooral voor bij renovaties waarbij de bestaande dakbedekking blijft liggen. Isolatie (meestal XPS geëxtrudeerd polystyreen) komt bovenop de dakbedekking terecht. Het fungeert als waterdichtingsmembraan en dampscherm. Een laag ballast, zoals grind of stoeptegels, bedekt het geheel.

Gemiddelde prijs: ongeveer € 50 per m².

Wil je zeker weten dat de isolatie goed geplaatst is? Schakel erkende isolatiespecialisten in. Zij zorgen ervoor dat je de isolatiemethode kiets die bij jouw dak past.

Zorg voor een goede waterdichte dakdichting 

Bij een plat dak is het belangrijk dat je voor een degelijke waterdichte dakdichting kiest. Anders krijg je met schimmel, houtrot, lakkage en andere vochtproblemen te maken. Onderstaande tabel geeft een overzicht van de opties, samen met de hechtingsmethode, levensduur en richtprijzen.

Soort dakdichting Hechting Levensduur Gemiddelde prijs
RoofingMechanisch, lijmen, branden25 – 35 jaar€ 20 – € 35
EPDMLassen, lijmen, mechanisch, los + ballast25 – 35 jaar (of langer)€ 30 – € 45
PVCLassen25 – 35 jaar (of langer)€ 25 – € 40
TPOLassen, lijmen30 – 40 jaar (of langer)€ 35 – € 50
Vloeibare coatingStrijken25 jaar (of langer)€ 20 – € 30

Enkele aandachtspunten

Wanneer je een soort dakdichting kiest, is het belangrijk dat je een aantal aandachtspunten in overweging neemt. Onderstaande checklist kan je hierbij helpen.

 1. Levensduur. Kies een membraan met minimaal 25 jaar levensduur voor een lange-termijninvestering.
 2. Scheurvastheid. Zorg voor een dakdichting met hoge scheurvastheid om schade door weersinvloeden of tijdens de installatie te voorkomen.
 3. Verwerkbaarheid. Een makkelijk te verwerken membraan bespaart tijd en geld en verkleint de kans op fouten.
 4. Perforatiebestendigheid. Kies een dakdichting die bestand is tegen perforaties door scherpe voorwerpen of voetverkeer.
 5. UV-bestendigheid. Selecteer een membraan dat UV-bestendig is om je dak te beschermen tegen de zon.
 6. Verwerkbaarheid bij alle weersomstandigheden. Een dakdichting die het hele jaar door verwerkbaar is, zorgt voor meer flexibiliteit.
 7. Toepasbaarheid op alle ondergronden. Ga voor een membraan dat op alle ondergronden toepasbaar is.
 8. Temperatuursbestendigheid: Kies een membraan dat bestand is tegen temperatuurschommelingen.
 9. Geschiktheid voor waterrecuperatie: Selecteer een dakdichting die geschikt is voor waterrecuperatie. Zo kan je regenwater opvangen en hergebruiken.
Modern zwart plat dak

Plaatsingsmethode

Als je een waterdicht membraan gekozen hebt, is het belangrijk dat je het op een correcte manier aanbrengt. Er bestaan verschillende plaatsingstechnieken:

 • Koudlijmen. Lijm op de ondergrond (beton, hout, oude roofing) en het membraan.
 • Branden. Vooral gebruikt voor de bovenste laag roofing.
 • Mechanisch bevestigen. Nagelen of nieten van de onderste roofinglaag op een houten ondergrond.
 • Zelfklevend. Zelfklevende dakrollen voor een eenvoudige installatie.

Schakel altijd een ervaren dakdekker in voor de correcte plaatsing van je dakdichting. Zo ben je zeker van een optimale waterdichtheid en een lange levensduur van je dak.

Wil je graag offertes op maat van jouw dakproject?
Vul onderstaand offerteformulier in en vergelijk alle prijzen en aanbevelingen van dakspecialisten.
arrow Ontvang gratis en vrijblijvend offertes

Onderhoud voor platte daken: enkele richtlijnen 

Een plat dak is een waardevolle toevoeging aan je woning, maar vergt ook het nodige onderhoud om optimaal te functioneren en een lange levensduur te garanderen. Met onderstaande handige tips hou je jouw platte dak in topconditie.

1. Controleer op regelmatige basis je dak 

Maak er een gewoonte van om je plat dak te inspecteren, vooral na hevige sneeuwval, regen of storm. Let op zichtbare schade, scheuren of vuilaanhopingen.

Heb je bomen in de buurt? Controleer dan extra zorgvuldig op afgevallen bladeren, takken of andere objecten die op het dak terechtkomen. Maak ook een schema met jaarlijkse vaste onderhoudsmomenten. Zo vergeet je de controles niet.

2. Maak je plat dak geregeld schoon

Een plat dak kan verrassend snel vervuilen door bladeren, mos, stof en andere elementen.  Maak je dak schoon met een zachte bezem of borstel. Gebruik geen hogedrukspuit, want die kan de dakbedekking beschadigen.

Vergeet ook de goten niet. Maak ze schoon en zorg ervoor dat ze vrij zijn van verstoppingen zodat regenwater efficiënt kan afvloeien. Regelmatige schoonmaak voorkomt verstoppingen van afvoeropeningen en regenwaterputten, wat lekkage en waterschade voorkomt.

3. Grijp snel in bij daklekkages 

Een daklekkage kan zowel aan je dak als interieur ernstige schade veroorzaken. Laat een lek zo snel mogelijk professioneel herstellen om verdere schade te beperken. Hoe langer je wacht, hoe erger de schade en hoe meer de herstelkosten oplopen.

4. Hou rekening met het gewicht 

Platte daken zijn stevig, maar er is een maximale belasting die ze kunnen dragen. Zo kan overmatige sneeuw bijvoorbeeld een gevaar vormen. Wees ook voorzichtig met de plaatsing van zware objecten zoals meubels of jacuzzi’s op je plat dak. Zorg ervoor dat de belasting op het dak gelijkmatig verdeeld is om overbelasting op bepaalde punten te vermijden.

Platte daken woning

Voordelen van een plat dak 

Ook al vereisen platte daken een grondig onderhoud en degelijke waterdichting, ze zijn op vele vlakken ook erg praktisch:

 • Meer leefruimte. Buiten kan je bijvoorbeeld van je eigen dakterras genieten. Relax in de zon, hou gezellige barbecues of geniet van een stukje natuur in de stad. Verder gebruikt een plat dak alle beschikbare ruimte: binnenshuis verlies je geen ruimte.
 • Meer comfort en besparing. Zo kan je bijvoorbeeld energie besparen en je eigen stroom opwerkken met zonnepanelen. Daarnaast houden platte daken warmte beter vast dan schuine daken. Zo bespaar je op energiekosten en geniet je het volledige jaar van een aangename temperatuur. Tot slot vangt een plat dak minder wind.
 • Moderne uitstraling en ontwerpmogelijkheden. Platte daken passen goed bij moderne huizen en geven je woning een strakke, hedendaagse look. Verder heb je veel ruimte voor creativiteit. Speel met verschillende materialen en kleuren om je huis een unieke uitstraling te geven.

Is een plat dak iets voor jouw woning? Vergelijk info, advies en offertes van professionele dakwerkers 

Vergelijk informatie, vraag advies en ontvang via onderstaand formulier gratis en vrijblijvend offertes van professionele dakwerkers in jouw buurt. Vergelijk alle adviezen, prijsvoorstellen en werkwijzen grondig en kies de beste oplossing voor jouw situatie.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke dakwerken dienen uitgevoerd te worden?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.