Hellingschape plat dak: waarom een nuttige toevoeging? Prijs, dikte en soorten  

Een plat dak is gevoelig voor waterophoping, wat kan leiden tot lekkages, vochtproblemen en andere schade. Gelukkig bestaat er een snelle en degelijke oplossing: hellingschape op je plat dak. Zo zorg je voor een efficiënte afwatering van het hemelwater. Lees op deze pagina meer over de huidige prijzen, verschillende uitvoeringen en aandachtspunten.

Voor professionele adviezen op maat van je dak, vul je best ons offerteformulier in. Beschrijf het project dat je in gedachten hebt en wij zorgen ervoor dat je in contact komt met betrouwbare en ervaren dakwerkers.

Wat is hellingschape?

Regenwater op je platte dak? Dat kan leiden tot vervelende plassen, lekkage en schade. Hellingschape, een speciale laag die een subtiele helling op je dak creëert, is een goede oplossing Zo stroomt water moeiteloos weg en blijft je dak langer droog.

Hellingschape is niet alleen essentieel voor een optimale waterafvoer, maar verlengt ook de levensduur van je dakbedekking en voorkomt problemen met algengroei.

Grote toepassing op platte daken

Hellingschape heeft verschillende toepassingen, maar komt het meest voor op platte daken. Het beschermt de dakconstructie tegen waterophoping en dient ook als isolatie. Dakisolatie is belangrijk om te voldoen aan de EPB-normen. Het type chape dat je kiest, bepaalt hoe de isolatie wordt geplaatst.

Betrouwbare dakwerker gezocht?
Wij brengen je in contact met de geschikte specialisten.

Plat dak met klassieke hellingschape

Bij een plat dak met klassieke hellingschape zorgt een dakwerker eerst voor een hellende laag van beton die hij daarna met isolatiemateriaal bekleedt. Het is belangrijk om te weten dat dit type chape behoorlijk zwaar kan zijn bij grotere diktes. Daarom moet de dakconstructie stevig genoeg zijn om het gewicht te dragen.

Plat dak met isolerende hellingschape

Een plat dak met een isolerende hellingschape heeft een naadloze en minder dikke isolatielaag. Dakwerkers bevelen deze optie sneller aan omdat het lichter is dan klassieke hellingschape.

Hellingschape (met isolerende eigenschappen) is een van de vele onderdelen van een plat dak:

  1. Ondergrond. De basis waarop de lagen worden aangebracht.
  2. Hellingschape. Zorgt voor de nodige helling voor waterafvoer.
  3. Dampscherm. Beschermt de isolatie tegen vocht.
  4. Isolatieplaten. Bieden thermische isolatie.
  5. Afdichting. EPDM dakrubber of roofing om het dak waterdicht te maken.

Niet alleen daken

Ook in de badkamer speelt hellingschape een cruciale rol. In een inloopdouche, waar geen douchebak aanwezig is, is een goede afwatering essentieel. Hellingschape creëert de nodige helling om water naar het afvoerputje te leiden, zodat je badkamer na het douchen droog blijft en je geen last hebt van vochtplekken.

Naast platte daken en inloopdouches, kan hellingschape ook worden toegepast bij niveauverschillen in de vloer. Denk bijvoorbeeld aan een overgang tussen de woonkamer en het terras. De helling zorgt ervoor dat regenwater niet op het terras blijft staan, maar netjes naar het afvoersysteem wordt geleid. 

Hellingschape plat dak

Hoeveel kost hellingschape per m2? [Prijs] 

De gemiddelde prijs voor hellingschape ligt tussen € 20 en € 35 per vierkante meter, exclusief plaatsing en btw. Dit is een richtprijs: de concrete kostprijs kan per dakwerker en project (denk aan de moeilijkheidsgraad) verschillen.

Het is raadzaam om verschillende offertes te vergelijken om de beste prijs-kwaliteitverhouding te vinden. Een ervaren dakwerker adviseert je over de beste chape voor jouw specifieke noden en situatie, en staat garant voor een correcte plaatsing.

Wil je graag exacte prijzen op maat van je dakproject?
Beschrijf je project in ons formulier en wij zorgen ervoor dat je offertes van dakwerkers ontvangt.
arrow Vergelijk gratis prijzen op maat

Twee interessante uitvoeringen van hellingsbeton 

Hellingschape is verkrijgbaar in twee uitvoeringen.

1. Klassieke hellingschape

  • Samenstelling. Traditioneel bestaat het uit van zand en cement.
  • Gewicht. Het weegt meer dan isolerende hellingschape. Zorg dat je constructie robuust genoeg is om het gewicht te dragen en breng een niet te dikke laag aan.
  • Toepassingen. Klassieke hellingschape is vooral handig bij herstellingen en de creatie van kleine hellingsgraden.

2. Isolerende hellingschape 

  • Samenstelling. Verschillende samenstellingen zijn mogelijk zoals schuimbeton (dempt contactgeluid) en polystyreenmortel (hoge druksterkte).
  • Gewicht. Isolerende hellingschape is ongeveer drie keer lichter dan klassieke hellingschape. Daarom is het ideaal bij grote diktes en constructies met een beperkte draagkracht.
  • Toepassingen. Dit type chape komt vooral voor bij platte dakconstructies waarbij het lichtere gewicht een belangrijk voordeel is. Bovendien biedt isolerende hellingschape thermische isolatie, wat resulteert in een energiezuinigere woning.

Enkele aandachtspunten bij de plaatsing 

Bij de plaatsing van hellingschape op een plat hou je best met enkele zaken rekening. Een zorgvuldige voorbereiding en uitvoering zijn cruciaal om ervoor te zorgen dat het dak goed functioneert en lang meegaat.

1. Draagkracht (gewicht) 

Vooraleer je hellingschape plaatst, is het cruciaal om de draagkracht van de ondergrond te controleren. Dit geldt zowel voor de dakconstructie bij een plat dak als voor de vloer waarop de chape komt.

De ondergrond moet in staat zijn om het gewicht van de chape, inclusief de verdere afwerking, te dragen. De ouderdom, vlakheid en staat van de ondergrond bepalen mee of en welk type hellingschape mogelijk is zonder de draagstructuur te overbelasten.

2. Helling 

De hellingschape wordt altijd aangebracht met een kleine hellingsgraad richting de waterafvoer, zoals een goot, riolering of putje. Zo zorg je voor een optimale afvoer van water. 

3. Hoe dik is hellingschape?

De minimale helling bedraagt 2%, wat overeenkomt met een minimale dikte van 2 centimeter per lopende meter.

4. Weersomstandigheden (regen) 

Het is belangrijk om rekening te houden met de weersomstandigheden tijdens het aanbrengen van hellingschape. Regen of hevige wind beïnvloedt het resultaat, waardoor de plaatsing beter wordt uitgesteld.

5. Droogtijd 

De droogtijd van hellingschape is relatief kort: ongeveer twee dagen. Na deze periode is de chape voldoende uitgehard en kan de dakwerker aan de afwerking beginnen.

Dakwerker brengt de chape met handschoenen en juiste materialen aan

Alternatief voor hellingschape: afschotisolatie 

Afschotisolatie biedt een interessante oplossing als je op zoek bent naar een alternatief voor hellingschape. Bij afschotisolatie worden schuine isolatieplaten op elkaar gestapeld. Op die manier ontstaat een helling die water afvoert.

Deze methode heeft enkele voordelen ten opzichte van traditionele hellingschape:

  1. Beperkte opbouwhoogte. Afschotisolatie is een compactere oplossing: het vereist minder opbouwhoogte. Als de dakopstanden beperkt zijn, je ramen aansluiten op het plat dak of er dakkoepels aanwezig zijn, is afschotisolatie een goede oplossing.
  2. Beperkte draagkracht. Dankzij het lichtere gewicht van afschotisolatie in vergelijking met klassieke hellingschape is het een geschikte optie voor daken met een beperkte draagkracht. In dergelijke situaties kan isolatiechape ook een alternatief zijn, maar laat de beslissing aan een ingenieur over om de haalbaarheid te garanderen.
  3. Kleine projecten en doe-het-zelvers. Afschotisolatie is relatief eenvoudig te plaatsen, waardoor het een interessante optie is voor kleine projecten of als je de werkzaamheden zelf wenst uit te voeren.

Afschotisolatie heeft ook enkele nadelen:

  1. Prijs. Afschotisolatie is doorgaans duurder dan de combinatie van hellingschape met standaard isolatieplaten.
  2. Isolatiedikte. De maximale haalbare isolatiedikte is beperkter dan bij hellingschape met isolatieplaten.

Bijkomende info en advies op maat nodig? Stel je vragen aan erkende dakwerkers en vergelijk gratis offertes

Aarzel niet om je vragen te stellen aan erkende dakwerkers. Zij kunnen je voorzien van deskundig advies op maat. Vul onderstaand offerteformulier in en ontvang gratis en vrijblijvend prijsvoorstellen. Zo kun je verschillende offertes vergelijken om de beste keuze te maken voor jouw dakproject.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke dakwerken dienen uitgevoerd te worden?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.