Spantendak: wanneer een goede dakconstructie? Kostprijs, soorten en opbouw
Een spantendak is, in vergelijking met een gordingdak, een modernere opbouw voor schuine daken. Leer hier de verschillen kennen, samen met de prijs, constructie en soorten sporendaken.
Kan jouw dak een vernieuwing, herstelling of ondehoudsbeurt gebruiken? Leg je project uit in ons offerteformulier en wij brengen je in contact met ervaren dakwerkers in jouw buurt.
Wat is een spantendak of sporendak eigenlijk?
Een spantendak, ook wel een sporendak genoemd, bestaat uit verticale houten balken of spantent die op regelmatige afstand (meestal 30 à 60 centimeter) van elkaar worden geplaatst. De balken vormen meestal een driehoekige vorm. Ze vertrekken vanuit de gevelmuur en komen samen in de nok.
De isolatie van een spantendak gaat behoorlijk snel. Een specialist kan de grote vlakken snel met de juiste isolatiematerialen opvullen.
Wat kost een spantendak? [Prijs]
Om je een idee te geven van de prijs voor een nieuw spantendak, vind je hieronder een tabel met richtprijzen exclusief btw en plaatsing:
Soort spantendak | Gemiddelde kosten |
---|---|
Traditioneel spantendak uit hout | 60 tot 120 euro per vierkante meter |
Prefab spantendak uit hout | 40 tot 80 euro per vierkante meter |
Spantendak uit aluminium of staal | 80 tot 150 euro per vierkante meter |
Vergeet niet dat de exacte prijzen er in realiteit anders uit kunnen zien. Verschillende factoren spelen hierin een rol:
- Het type spantendak. Een traditioneel spantendak moet een dakwerker ter plekke opbouwen. Een prefab spantendak wordt op voorhand in een fabriek geproduceerd, wat ervoor zorgt dat de plaatsing een stuk sneller verloopt. Bovendien is een prefab dakopbouw een stuk goedkoper.
- Het materiaal. Hout is een traditioneel en esthetisch heel aantrekkelijk materiaal. Een nadeel is dat het meer onderhoud vereist. Staal is duurder dan hout, maar wel sterk en duurzaam. Aluminium is heel licht en is onderhoudsvriendelijk. Het is wel de duurste optie van de drie.
- De dakheling. Een steiler dak is duurder omdat het meer materialen en werkkracht vereist.
- De overspanning. Een grotere overspanning of een grotere afstand tussen de steunpunten vereist dikkere en sterkere spanten. Daarom betaal je vaak meer.
- De gekozen dakbedekking. Dakpannen, leien, metaal… het type dakbedekking heeft een grote invloed op de prijs van jouw spantendak.
Verschillende soorten spantendaken op een rij
Er bestaan meerdere soorten spantendaken. Alle types hebben hun eigen kenmerken, toepassingen en plaatsingstechnieken.
1. Traditionele dakconstructie spantendak
Een traditionele dakconstructie wordt ter plaatse met spanten uit hout of staal opgebouwd. Het maatwerk biedt veel flexibiliteit in het ontwerp en de eventuele aanpassingen die volgens jouw specifieke eisen en/of wensen kunnen gebeuren.
Het klassieke spantendak heeft een authentieke uitstraling met zichtbare spanten. Je kunt het in verschillende toepassingen gebruiken: utiliteitsbouw, complexe dakvormen of grote overspanningen.
2. Prefab spantendak
Een prefab spantendak is vooraf in de fabriek geproduceerd. Daarna zet een erkende dakwerker alle onderdelen op de bouwplaats in elkaar. Dit type sporendak is verkrijgbaar in standaardafmetingen en -uitvoeringen zodat je de kosten kunt drukken. Bovendien zorgt de snelle plaatsing ervoor dat je bespaart op arbeidskosten.
De toepassingen van een prefab spantendak zijn utiliteitsbouw en woningen met een eenvoudige dakvorm en kleinere overspanningen.
3. Schuin sporendak
Een spantendak kan ook een schuine kap hebben. Zo’n dakconstructie komt vooral voor bij aanbouwwoningen of uitbreidingen van een woning.
4. Gelaagd sporendak
Een spantendak met meerdere lagen spanten zorgt voor extra stevigheid en stabiliteit. Daarom kent het een grote toepassing bij grote overspanningen.
5. Tondeldaken
Tondeldaken zijn spantendaken met een gebogen vorm. Vooral architectonisch speciale gebouwen of woningen maken gebruik van deze dakvorm.
Opbouw spantendak: hoe maak je een goede constructie?
Een spantendak heeft een vastgelegde opbouw met verschillende elementen.
Dakhelling
De hellingshoek is belangrijk voor het ontwerp en de functionaliteit van het spantendak. Denk aan de esthetiek, maar ook de afwatering, isolatie en dakbedekking.
Volgende factoren hebben invloed op de uiteindelijke dakhelling:
- Stijl. Een traditionele stijl gebruikt vaker steile daken in vergelijking met moderne stijlen.
- Weersomstandigheden. Woon je in een gebied met veel sneeuwval en extreme weersomstandigheden? Dan kies je best voor een steiler dak om sneeuwophoping te vermijden.
- Functionele vereisten. Wordt de ruimte onder het dak als woonruimte gebruikt? Een steilere helling helpt om voor voldoende plaats te zorgen.
De meest voorkomende hellingsgraden bij spantendaken zijn:
- Helling van 20 tot 30 graden. Deze hellingshoek komt vooral bij moderne woningen voor. Een goede afwatering is mogelijk, alsook de keuze uit verschillende dakbedekkingsmaterialen
- Helling van 35 tot 45 graden. Vooral traditionele woningen maken van deze hellingshoek gebruik. Het biedt een goede bescherming tegen sneeuwophoping.
- Dakhelling van 45+ graden. Specifieke architectonische stijlen zoals chalets hebben zo’n steile dakhelling.
Houten dakspanten met nok
De nok van het dak plaats je bovenop de houten dakspanten. Zo verbind je de spanten met elkaar.
Welk hout gebruik je best?
Behandeld naaldhout wordt het meest gebruikt voor daktimmerwerken zoals de plaatsing van een spantendak. Deze soort hout is goedkoop en goed geschikt. Zowel epicia als oregon of roodnoorse den zijn opties. Bij bepaalde daktypes worden ook geprefabriceerde sandwichelementen gebruikt.
Hoe ver staan de spanten uit elkaar?
De afstand tussen de spanten bedraagt meestal tussen de 30 en de 60 centimeter. Deze getallen variëren afhankelijk van de vorm van jouw dak.
Overspanning
De horizontale afstand tussen twee steunpunten van een spant wordt de overspanning genoemd. Dit cruciale aspect in de constructie beïnvloedt de materiaalkeuze, draagkracht en kosten.
Er zijn een aantal factoren die de overspanning bepalen:
- Het materiaal van de spanten. Over het algemeen hebben houten spanten een beperktere overspanning dan bijvoorbeeld stalen of aluminium spanten. Spanten uit hout hebben een lagere draagkracht.
- De dikte en hoogte van de spanten. Bij dikkere of hogere spanten kan je grotere overspanningen plaatsen.
- Het type dakbedekking. Dakpannen vereisen sterkere spanten omdat ze een zwaarder dakbedekkingsmateriaal zijn.
- Sneeuwbelasting. Zorg voor sterke spanten om het extra gewicht van de sneeuw te dragen.
- Windbelasting. Bij grote windstoten is het belangrijk dat de spanten robuust genoeg zijn. Zorg voor een goede overspanning.
Onderstaande tabel geeft de maximale overspanning per materiaal weer.
Materiaal | Maximale overspanning |
---|---|
Hout | 4 tot 6 meter |
Staal | 6 tot 12 meter |
Aluminium | 8 tot 15 meter |
Hoe spantendak met dampscherm isoleren?
Een goede isolatie bij een spantendak is belangrijk. Slechte dakisolatie leidt tot oververhitting in de zomer, maar ook energie- en warmteverlies in de winter. Zorg voor een dampscherm dat je aan de warme zijde laat plaatsen. Zo voorkom je dat vocht je isolatie binnendringt.
Een andere mogelijkheid is het gebruik van isolatiematten, kunststofpanelen of minerale wollen.
Dakbedekking
Bij een spantendak heb je de keuze uit verschillende dakbedekkingen:
- Dakpannen zijn duurzaam, hebben een klassieke uitstraling en zorgen voor goede isolerende eigenschappen. Ze zijn verkrijgbaar in klei, beton en keramiek. Ook qua stijl en kleur heb je keuze uit een breed assortiment.
- Leisteen is een natuurlijk materiaal met een authentieke uitstraling en een goede duurzaamheid. Zowel voor traditionele als moderne woningen is dit materiaal een goede keuze.
- Bitumen (dakleer) is veelzijdig en zowel voor hellende als platte daken geschikt.
- EPDM of Ethyleen Propyleen Dieen Monomeer is synthetisch rubber. Het materiaal heeft een goede waterdichtheid alsook een lange levensduur.
- Metaal zoals koper, staal of zink zijn ideaal als dakbedekking. Het pas perfect bij moderne spantendaken.
Waarom voor een spantendak kiezen?
Enkele praktische voordelen van een spantendak zijn:
- Een grote overspanning is mogelijk.
- Geen steunmuren nodig.
- Geen doorzakking.
- Zorgt voor veel ontwerpmogelijkheden. Bijna elke dakvorm is mogelijk.
- Verschillende plaatsingstechnieken: prefab of op maat.
- Snel en eenvoudig te bouwen.
- Simpele isolatie mogelijk.
Bijkomende info en advies op maat nodig? Stel je vragen aan ervaren dakwerkers en vergelijk gratis offertes
Ontvang gratis offertes over het installeren van een spantendak op jouw woning. Specialisten in jouw buurt geven je meer informatie over de prijs, soorten en opbouw. Vind zo de beste oplossing voor jouw situatie.