Gebogen dak: een unieke dakconstructie met praktische troeven 

Een gebogen dak heeft een opvallende dakvorm die vooral in moderne toepassingen erg populair is. Daarom gaan we op deze pagina dieper in op de kosten, constructie en mogelijke dakbedekkingen. Bovendien ziet een rond dak er niet alleen uniek uit, maar bezit het ook enkele praktische voordelen. Kom ze hier allemaal te weten.

Wil je liever direct offertes met prijsvoorstellen en professionele adviezen op maat ontvangen? Vul ons formulier in en ontdek welke opties voor jouw woning mogelijk zijn.

Wat is een gebogen dak? 

Een gebogen dak, ook wel rond dak genoemd, is een unieke dakvorm die vandaag aan populariteit wint. In tegenstelling tot klassieke zadeldaken of platte daken, creëert een gebogen dak een unieke en futuristische uitstraling die je woning onderscheidt van andere constructies.

Offertes dakwerken ontvangen?
Verstuur je aanvraag en kom in contact met dakdekkers.

De constructie van een rond dak

De constructie van een gebogen dak is sterk afhankelijk van de vorm van het dak. Bij halfronde en parabooldaken liggen de bovenste pannen vlak, terwijl ze bij spitsboog- en segmentdaken schuin oplopen. Op het vlakke gedeelte van het dak kunnen de pannen geen water afvoeren zoals bij een hellend dak. In dit geval hebben de dakpannen vooral een esthetische functie.

Om de waterdichtheid te garanderen bij gebogen daken met een hellingsgraad onder 10 graden, is een onderdak onder de dakpannen noodzakelijk. Het zorgt voor een extra waterdichte laag en voorkomt lekkage.

Boogdaken bestaan doorgaans uit drie delen met verschillende hellingsvlakken:

 • Verticaal gedeelte. Dit gedeelte kan je zien als de gevelbekleding.
 • Gedeelte met normale dakhelling. Hierop plaatst een dakspecialist bijvoorbeeld dakpannen. De dakhelling is meestal groter dan de minimaal vereiste helling.
 • Gedeelte met lage hellingsgraad. Op de gedeeltes met een lage hellingsgraad is het belangrijk dat de dakwerker extra op de waterdichtheid let. Met een waterdicht onderak of andere dakdekking is het mogelijk om een geschikte helling te creëren.
Gebogen dak

Gebogen (houten) dak: prijs 

Voor de dakbedekking van je gebogen dak heb je een brede waaier aan opties, net zoals bij hellende en platte daken. Naast de klassieke materialen, kan je ook kiezen voor een groendak of rieten dakbedekking. Deze natuurlijke materialen sluiten perfect aan bij de organische vorm van je gebogen dak en zorgen voor een unieke en stijlvolle uitstraling.

Hieronder geven we een overzicht van de richtprijzen voor dakbekledingen per vierkante meter:

MateriaalPrijs per vierkante meter Levensduur
Betonnen dakpannen20 – 40 euro 30 jaar
Bitumen30 – 75 euro 25 jaar
Bitumen leien30 – 40 euro 25 jaar
EPDM30 – 75 euro 50 jaar
Groendak40 – 75 euro 60 jaar
Klei dakpannen30 – 65 euro 100 jaar
Kunstleien30 – 65 euro 25 jaar
Natuurleien55 – 200 euro 30 jaar
Overzetdak50 – 60 euro 30 jaar
Riet90 – 95 euro 35 jaar
Zink65 – 110 euro 125 jaar

Soorten dakbedekkingen voor een rond dak

Met de grote keuze aan dakbedekkingen vind je gegarandeerd een optie die aan jouw stijl en budget voldoet.

 • Rieten dakbedekking. Creëer een warme en sfeervolle atmosfeer met een rieten dak. Dit duurzame en milieuvriendelijke materiaal biedt uitstekende isolerende eigenschappen en gaat tot 50 jaar mee. Zorg voor een professionele plaatsing en kwalitatief onderhoud.
 • EPDM-folie. EPDM is de perfecte keuze voor platte en gebogen daken dankzij de superieure waterdichtheid, flexibiliteit en lange levensduur (tot 50 jaar). Het materiaal is verkrijgbaar in diverse kleuren, inclusief een moderne dakgroene variant.
 • Bitumen dakbedekking. Roofing is een voordelige optie met een goede waterdichtheid en een levensduur van 20 tot 30 jaar. Bitumen is verkrijgbaar in verschillende varianten, zoals dakpannen.
 • Zink dakbedekking. Kies voor een strakke en moderne look met een zinken dakbedekking. Dit duurzame en recycleerbare materiaal heeft een uitzonderlijk lange levensduur tot wel 150 jaar.

Keramische dakpannen 

Met keramische dakpannen kies je voor een tijdloze en elegante dakbedekking die perfect bij een klassieke of landelijke bouwstijl past. Het materiaal heeft verschillende ontwerpmogelijkheden en voordelen:

 • Uiteenlopende vormen en maten. Van klassieke holle pannen tot moderne platte pannen: er is altijd een dakpan die bij jouw dakconstructie past.
 • Kleuren. Zowel natuurlijk terracotta als modern antraciet en andere kleurschakeringen zijn mogelijk.
 • Volledig keramische afwerking. Met een breed assortiment aan accessoires kun je het dak op je woning met keramiek bedekken.
 • Onderhoudsvriendelijk. Keramische dakpannen stoten vuil af en zijn gemakkelijk schoon te maken. Zo blijven ze jarenlang mooi.
 • Weerbestendig. Deze dakpannen kunnen alles aan, van hete zomers tot strenge winters.
 • Geluidsarm. In tegenstelling tot metalen dakpannen maken keramische dakpannen geen lawaai wanneer het regent.
 • Lange levensduur. Keramische dakpannen zijn uiterst duurzaam en gaan tot wel 100 jaar mee.
huis rond dak

Voordelen van een gebogen dak op een rij 

Een gebogen dak is zowel stijlvol als praktisch. Zo zorgt het voor meer comfort en een hogere energiebesparing.

1. Extra ruimte binnenshuis 

De vorm van het dak creëert extra ruimte, perfect voor een volwaardige woonverdieping met bijvoorbeeld een slaapkamer, kinderkamer, hobbyruimte of badkamer.

2. Esthetisch soort dak 

Een gebogen dak tilt de uitstraling van jouw woning naar een hoger niveau. Het straalt traditie en individualiteit uit, perfect als je je wil onderscheiden van de massa.

3. Makkelijk te isoleren 

Gebogen daken kan je makkelijk laten isoleren met minerale wol. Zo bespaar je op energiekosten en geniet je van een aangename binnentemperatuur.

Bovendien vermindert isolatiewol storende geluiden van buitenaf en biedt het optimale bescherming tegen brand.

Tip: vraag een bouwvergunning aan

Als je overweegt een gebogen dakconstructie op je woning te plaatsen, is het aangewezen om eerst bij je gemeente langs te gaan. Vraag na of deze dakconstructie is toegelaten en welke voorwaarden gelden. Het is mogelijk dat het een tijdje duurt voor je jouw bouwvergunning krijgt. Contacteer altijd eerst je gemeente voordat je effectief met de bouw start.

felgroen gebogen dak opslagplaats

Is een gebogen dak iets voor jouw huis? Vraag info, advies en prijzen aan ervaren dakwerkers 

Vraag via onderstaand offerteformulier info, advies en prijzen aan ervaren dakwerkers. Vergelijk alle tarieven en opties zodat je een geïnformeerde keuze kunt maken. Ervaren dakdekkers hebben correcte materialen, gereedschappen en voldoende kennis om ieder dakproject met kwaliteit uit te voeren.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke dakwerken dienen uitgevoerd te worden?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.