Grind op plat dak: is het noodzakelijk? Troeven, voorwaarden en soorten 

Waarom ligt er soms grind op een plat dak? Leer hier alle voordelen kennen zoals bescherming tegen UV-straling, stevige wind en de invloed van warmte. Lees meer over alle soorten grind en waaraan ze moeten voldoen om als ballastlaag te dienen.

Kan jouw platte dak een laag grind gebruiken? Of heb je een ander dakproject in gedachten? Beschrijf je wensen in ons formulier en wij brengen je in contact met de geschikte dakwerkers in je buurt.

Waarom ligt er grind op een plat dak? [Voordelen en functie] 

Grind ligt niet zomaar op een plat dak. Het materiaal beschermt en verbetert je platte dakbedekking op verschillende manieren.

1. Verzwaring (gewicht ballast) 

Krachtige windstoten kunnen een plat dak flink teisteren. Grind fungeert als ballast en houdt je dakbedekking stevig op zijn plaats. Zo voorkom je lekkages en andere schade die met een opwaaiende dakbedekking gepaard gaan.

2. UV-stralen en warmte zon tegenhouden 

De felle UV-straling van de zon kan je dakbedekking uitdrogen en verzwakken. Grind reflecteert een groot deel van deze zonnestralen, waardoor je type dak minder belast wordt en langer meegaat.

3. Dakbedekking koel houden 

Grind zorgt bovendien voor een verkoelend effect. In de zomermaanden absorbeert de donkere dakbedekking veel warmte. Grind reflecteert deze warmte, waardoor je dak minder opwarmt en er binnen koeler blijft. Dit kan je energiekosten tijdens warme dagen een stuk omlaag brengen.

4. Langere levensduur 

Verder beschermt grind je dakbedekking tegen UV-straling, warmte en wind. Zo geniet je dak van een langere levensduur en bespaar je op lange termijn heel wat geld.

5. Esthetisch aantrekkelijk 

Grind is in diverse kleuren en steengroottes beschikbaar: van strak wit tot sierlijk grind met natuursteenkleuren.

6. Grind houdt wind en regen tegen 

Grind kan de directe impact van regen op de dakbedekking verminderen. Door de druppels af te remmen en te verspreiden, vermindert grind de erosie en slijtage van de dakbedekking.

7. Dakterras beschermen 

Tot slot beschermt grind de onderliggende tegels van een dakterras tegen beschadigingen door meubels of voetgangers. Zo geniet je langer van een mooi en comfortabel dakterras.

Grind op plat dak

Waaraan moet dakgrind voldoen? 

Om je plat dak optimaal met grind te beschermen, is het belangrijk dat het aan enkele voorwaarden voldoet. Hou rekening met de volgende zaken:

Interesse in geschikt dakgrind?
Verstuur je aanvraag en ontvang adviezen op maat.

Vorm

  • Afgerond grind. Kies voor grind met een afgeronde vorm. Steentjes met hoekige korrels of kanten, zoals bij split of steenslag, kunnen de dakbedekking beschadigen en lekkages veroorzaken.
  • Geen te fijn grind. Te fijn grind kan tussen de dakbedekking terechtkomen en het beschadigen. Kies daarom voor grind met een minimale korrelgrootte van 8 mm.

Drainage

Zorg ervoor dat het gekozen grind een goede waterdoorlatendheid heeft. Zo kan regenwater vlot wegstromen en voorkom je plassen op het dak.

Aanbevolen grindtypes

  • Grind met zeefmaat 16/32 mm. Dit is de meest gebruikte en aanbevolen grindsoort voor platte daken. Het biedt een optimale bescherming en waterafvoer.
  • Grindplaten. Bij gebruik van grindplaten volstaat een kleinere grindmaat, zoals 8/16 of 16/25 mm.

Laagdikte

De minimale aanbevolen laagdikte van grind op een plat dak is 4 cm. Zo is er een optimale bescherming tegen de schadelijke effecten van UV-licht, wind en belasting.

Geschikte soorten grind op een rij 

Vandaag komen grindsoorten in alle kleuren, vormen en formaten voor. Van strak wit tot sierlijk grind met natuursteenkleuren: er is voor ieder wat wils. We bespreken hieronder een aantal soorten grind.

1. Alpengrind 

Deze grindsoort heeft een ronde vorm en bestaat uit een mix van kleur. Perfect in formaat 8/16 mm voor je dak, zorgt Alpengrind voor een speelse en uitbundige uitstraling.

2. Zwarte Beach Pebbles 

Deze gladde, zwarte parels sieren je dak. Verkrijgbaar in diverse formaten, vanaf 8/16 mm, voegen zwarte beach pebbles luxe toe aan jouw plat dak.

3. Wit Castle grind

Wit Castle grind straalt elegantie uit met zijn warme beige, champagnekleur.

4. Cordoba grind

Voor een klassieke en tijdloze uitstraling is Cordoba grind de perfecte keuze. Deze siergrind met een egale beige kleur past perfect bij diverse bouwstijlen en komt in formaat 12/18 mm voor.

5. Flat Pebbles

Deze grindsoort heeft een unieke platte vorm met een moderne grijze kleur. Flat Pebbles onderscheidt zich door zijn eigen karakter en zorgt voor een opvallend accent op je dak.

6. Rijngrind 

Rijngrind is decennialang een populaire keuze voor platte daken. De stenen, gewonnen uit rivierbeddingen, hebben een afgeronde vorm en een typische bonte kleurenmix. Rijngrind is niet alleen mooi, maar ook functioneel: het beschermt je dak, zorgt voor drainage en is erg voordelig.

7. Nero Ebano grind 

Liever een donkere en chique uitstraling? Dan is Nero Ebano een goede keuze. Deze antracietkleurige grindsoort met luxe uitstraling geeft je dak een moderne en verfijnde look. Het kan ook als siergrind dienen.

8. Nordic Grey grind

Als je van de minimalistische Scandinavische stijl houdt, kies je best voor Nordic Grey grind. Deze prachtige, egale grijze stenen met ronde vormen passen perfect bij moderne woningen en creëren een rustgevende sfeer op je terras, in je siertuin of op je dak.

9. Rosso Verona grind

Rosso Verona grind is een oranje-roodroze grindsoort met een warme uitstraling en hoge kleurvastheid. Zo heeft je dak een mediterrane en sfeervolle uitstraling.

Feloranje grind ligt op plat dak in combinatie met lichter grind

10. Rouge Belge grind

Voor een authentieke en landelijke uitstraling kies je best Rouge Belge grind. Deze roze-rode-grijze grindsoort heeft een natuurlijke schoonheid en zorgt voor een warme en uitnodigende sfeer.

Ben je op zoek naar de beste grindsoort voor jouw dak?
Laat je adviseren door betrouwbare specialisten en ontvang gratis offertes op maat.
arrow Vergelijk prijzen en aanbevelingen

Verwijder oud dakgrind met mos 

Is je platte dak bedekt met grind dat door de jaren heen mos, humus of andere groene aanslag heeft verzameld? Dan kan het water op je dak blijven staan, wat leidt tot natte plekken, lekkages en andere schade aan je dakbedekking. In dat geval is het tijd om het oude dakgrind te vervangen.

Zelf aan de slag of een expert inschakelen?

Dakgrind verwijderen is zeker te doen, maar het is een intensieve klus die voorzichtigheid vereist. Zorg voor een goede valbeveiliging, draag stevige schoenen met een goede grip en werk niet bij regenachtig weer. Doorloop de volgende stappen:

  1. Verwijder losse elementen. Denk aan de daktrim, ontluchtingspunten, etc.
  2. Maak het dak schoon. Verwijder mos, bladeren en ander vuil met een bezem of borstel.
  3. Verwijder het grind. Haal het grind weg met een schep of riek het grind in emmers en voer het af naar een geschikte plaats.
  4. Wees voorzichtig met vastgeplakte grindkiezels. Ze kunnen bij het verwijderen lekkages veroorzaken. Laat ze zitten.
  5. Veeg het dak schoon. Gebruik een harde bezem om de laatste grindresten te verwijderen. Gebruik geen hark om het laatste grind weg te halen, die kan vastgeplakte kiezels losmaken.

Twijfel je over je eigen klusvaardigheden of veiligheid? Dan is het raadzaam om een ervaren dakdekker in te schakelen.

Hoeveel grind heb je per m2 nodig? 

Een plat dak met grind is niet alleen stijlvol, maar ook praktisch. Grind zorgt voor een goede waterafvoer en beschermt je dakbedekking tegen weersinvloeden. Maar hoeveel grind heb je nu precies nodig?

Hoeveel cm grind kopen? 

Hou een gemiddelde laagdikte van 3 tot 4 centimeter aan. Zo voorkom je dat het grind wegwaait of in de onderlaag zakt. Hoeveel grind je per vierkante meter nodig hebt, bereken je simpelweg door de laagdikte in meters te vermenigvuldigen met het aantal vierkante meters van je dak.

Voor een dak van 50 m² met een gewenste laagdikte van 4 cm ziet de berekening er als volgt uit: 0,04 m/m² * 50 m² = 2 m³ grind.

Maar let op:

  • De benodigde hoeveelheid kan per grindsoort variëren. Informeer bij je leverancier naar het gewicht per kubieke meter van het grind dat je kiest.
  • Hou rekening met extra grind voor de rand van het dak.
  • Voor grotere hoeveelheden kun je grind in big bags kopen of in bulk laten leveren.

Als je bijvoorbeeld een laagdikte van 3 cm hebt, is er gemiddeld 0,03 grind per m³ nodig. Voor een laagdikte van 4 cm bedraagt het benodigde grind 0,04 per m³. Hou er rekening mee dat deze richtlijnen niet altijd overeenkomen met de praktijk.

Wat weegt grind op een plat dak?

Een gemiddelde grindlaag van 5 cm weegt al 80 kg per vierkante meter. En vergeet niet: bij regen komt daar nog eens het gewicht van het water in het grind bij. Zo kan de totale belasting oplopen tot wel 100 kg per vierkante meter.

De meeste platte daken zijn berekend op een belasting van 120 tot 150 kg per vierkante meter. Dat betekent dat er, naast het grind, nog ruimte is voor andere belastingen, zoals sneeuw, beplanting of zonnepanelen.

Meet de dikte van de grindlaag op je dak. Is deze:

  • 5 cm of meer? Je dak is sterk genoeg voor een standaard dakbedekking.
  • 4 cm? Je dak is mogelijk sterk genoeg voor een lichtgewicht sedumdak. Sedum is een vegetatiedak dat minder weegt dan grind (ongeveer 65 kg/m²).

Een slim alternatief voor grind: sedumdak

Een groendak is een duurzaam alternatief. Denk dan eens aan een sedumdak, ook wel groendak genoemd. In plaats van grind ligt er op een sedumdak een laag vetplanten die voor een prachtige groene uitstraling zorgen.

Dakwerker legt zwart grind professioneel op een plat dak

Meer weten? Verstuur je aanvraag en ontvang bijkomende info, advies en offertes op maat 

Verstuur je aanvraag via onderstaand formulier en ontvang gratis en vrijblijvend gedetailleerde informatie, deskundig advies en op maat gemaakte offertes. Vergelijk de verschillende prijsvoorstellen van ervaren dakwerkers in jouw buurt en maak een geïnformeerde keuze.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte dakwerken
1*. Welk type dak heb je of wil je laten plaatsen?
2. Welke soort dakwerken wens je uit te voeren?
3. Welk type dakbedekking heb je of wil je laten plaatsen?
4. Is je dakconstructie nog asbesthoudend?
5. Wat is ongeveer de oppervlakte van je dak?
6. Wanneer wil je de dakwerken laten plaatsvinden?
7. Beschrijf uw project
8. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.