Plat dak vernieuwen: Prijs en soorten dakbedekking

Plat dak vernieuwen

Wil je je plat dak vernieuwen ? Wanneer deze in slechte staat verkeert kan dit nodig zijn. Soms dien je het hele dak te renoveren en soms volstaat enkel een nieuwe dakbedekking. Daarnaast kan je meteen je plat dak laten isoleren. Lees verder om meer te weten te komen rond de prijzen en soorten dakbedekkingen! 

Wat is de prijs voor het vernieuwen van een plat dak?

De prijzen voor het vernieuwen van een plat dak lopen uiteen. Dit verschilt namelijk naargelang soort dakbedekking dat je kiest . Ook hangt de prijs per m2 af van het type werken waar je voor kiest. Is je dak nog in goede staat en wordt enkel de dakbedekking vernieuwd van je plat dak of laat je een heel nieuw dak plaatsen? Hieronder vind je een handig overzicht van de gemiddelde prijzen per type dakbedekking en de gemiddelde levensduur van de dakbedekking. De prijs is incl btw.

Dakbedekking plat dak Gemiddelde prijs per m2 Gemiddelde levensduur
Bitumen (roofing) €40 à 60 20 – 40 jaar
EPDM €60 à 80 30 – 50 jaar
PVC €50 à 70 15 – 40 jaar
Groendak €40 à 200 50 – 70 jaar

Soorten dakbedekking

Voor een plat dak heb je verschillende keuzes van soort dakbedekking. Welke je kiest hangt af van je persoonlijke voorkeur en budget. Wij overlopen de soorten dakbedekking met elk hun kenmerken.

Plat dak vernieuwen met bitumen (Roofing)

Eerst en vooral is er bitumen dakbedekking, een ander woord hiervoor is roofing. Dit soort dakbedekking is erg populair bij platte daken omwille van de lange levensduur, het eenvoudige onderhoud en de prijs-kwaliteitverhouding.

Er zijn twee soorten bitumen, namelijk APP en SBS. Het verschil zit in het feit dat SBS bitumen voorzien zijn van een beschermende toplaag en APP bitumen niet. Qua kwaliteit scoren ze echter gelijk. 

Deze dakbedekking brengt men aan met brander. De hitte daarvan doet namelijk de bitumen smelten, daardoor kunnen deze zich hechten.

Roofing branden

Plat dak vernieuwen met PVC

Een ander type dakbedekking dat je kan laten plaatsen is PVC. Dit is een soort kunststof en is geschikt voor het waterdicht maken van een plat dak. De levensduur van dit soort dakbedekking is wel minder lang dan de andere soorten, je kan er gemiddeld 20 jaar van genieten. Maar daarom is het niet minder goed.

PVC is erg licht en wordt daarom eenvoudig aangebracht door het te verlijmen op de ondergrond. Daarnaast kan PVC in combinatie met een groendak worden gebruikt, aangezien deze wortelbestendig is.

PVC dakbedekking plat dak

Plat dak vernieuwen met EPDM

Plat dak EPDM bestaat uit een soort rubber. Deze is flexibel en bestand tegen alle weersinvloeden, vandaar dat de levensduur hoger ligt. Daarnaast dien je dit type bedekking niet te onderhouden. Het wordt, in tegenstelling tot bitumen, niet verwarmd, maar koud verwerkt en aangebracht met lijm op het dak. Dit gebeurd in één deel, waardoor het de kans op lekkages verminderd.

EPDM dakbedekking plat dak

Plat dak vernieuwen met groendak

Een derde en laatste soort optie is om je plat dak te bedekken met vegetatie. Dit heet een groendak. Denk maar aan mossen, kruiden, planten. Door deze beplanting is het dak beter beschermd tegen weersomstandigheden. Daarnaast werkt het geluidsisolerend en zijn ze milieuvriendelijk. Bovendien ziet het er erg mooi uit.

Er zijn twee soorten groendaken, namelijk intensief en extensief. Wanneer je niet te veel onderhoud wenst en je voorkeur ligt bij mossen en kruiden, is de beste optie een extensief groendak. Indien onderhoud je niet afschrikt en je dakconstructie sterk genoeg is, kan je opteren voor een intensief groendak. Dan is het dak een volwaardige tuin waarop je planten en bomen kunt laten groeien.

Groendak

Plat dak isoleren

Het vernieuwen van je plat dak biedt de kans om je dak meteen ook te isoleren. Hierdoor kan je heel wat energie besparen. Er zijn er verschillende mogelijkheden: ofwel plaats je de isolatie langs buiten, langs binnen of op de bestaande dakbedekking. Wij geven een woordje uitleg bij elke methode.

Isolatie plat dak

Warm dak

Bij de methode van een warm dak wordt het isolatiemateriaal bovenop de dakconstructie geplaatst. Daarop wordt van vervolgens de dakbedekking geplaatst. De temperatuur wordt dan geregeld op basis van de ruimte die zich onder het dak bevindt. Hierdoor wordt het krimpen en uiteenzetten van de dakconstructie tegengegaan. Deze methode wordt het meest gebruikt bij een plat dak. De gemiddelde kostprijs hiervan bedraagt 70 à 115 euro per m2.

Koud dak

Bij een koud plat dak bevindt de isolatie zich langs binnen, namelijk onder het dakbeschot. De dakbedekking wordt hierbij op de dakconstructie aangebracht. Het dak wordt dan niet opgewarmd door de ruimte eronder en is dus gevoelig aan verschillende weersomstandigheden. Als gevolg kan het dak krimpen en uitzetten, wat schade kan aanrichten. Verder kan vocht niet ontsnappen en ontstaat de kans op rotting.

Een koud plat dak is een stuk goedkoper dan een warm plat dak, de prijs bedraagt namelijk 30 à 40 euro per m2,  maar heeft dan ook veel meer nadelen. Een warm plat dak geniet dus van de voorkeur.

Omgekeerd dak

De laatste methode is die van het omgekeerd plat dak. Hierbij blijft de bestaande dakbedekking liggen, de dakisolatie wordt dan bovenop de dakbedekking geplaatst en voorzien van een ballastlaag. Die laag beschermt het isolatiemateriaal. Het principe van een omgekeerd plat dak is minder van toepassing wanneer je je plat dak gaat vernieuwen, aangezien de oude dakbedekking onveranderd blijft.

Waarop moet je letten bij het vernieuwen van een plat dak?

Je plat dak renoveren is niet zomaar iets, er komt namelijk veel bij kijken. Waar je nu precies op moet letten, zetten wij graag op een rijtje.

  • Welke nieuwe dakbedekking kies je voor je platte daken? Maak zorgvuldig de juiste keuze, laat je bijstaan door een expert voor de best mogelijke ervaring.
  • Laat meteen ook je dakgoten en zinkwerk controleren. Je bent toch bezig met het dak, dan kan je dit ook meteen uit te weg ruimen.
  • Denk aan de creatieve mogelijkheden: wou je altijd al een terras op je dak? Dit is je kans!
  • Bespaar: via de offertedienst op onze site kan je offertes ontvangen. Vergelijk deze aandachtig zodat je voor de voordeligste optie kan gaan.
Dakwerker

Plat dak renoveren? Vraag gratis offertes aan!

Van plan om deze werken van start te laten gaan? Je kan via onderstaand contactformulier een gratis vrijblijvende offerte aanvragen. Vind op die manier eenvoudig dakwerkers in jouw regio en vergelijk ze. Kom zo tot de beste keuze prijs-kwaliteitsgewijs!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt