Leien dak: prijs per m², soorten en plaatsing

Een leien dak heeft een lange levensduur. Zelfs de kunststoffen versie haalt de levensduur van een mens. Leien kunnen gebruikt worden voor zowel een romantische en elegante uitstraling als voor een strak en modern alternatief om jouw woning compleet te maken. Ontdek hieronder meer over de verschillende soorten leien en de voordelen maar ook over de diverse legpatronen. Hier vind je alles over een leien dak: prijs, soorten en plaatsing.

Wanneer je vermoedt dat je asbesthoudende leien heb lees dan hieronder verder wat je kan doen (of bekijk volgende pagina over asbest).

Ontvang een prijs op maat

Leien dak prijs per m²

De prijs voor een leien dakbedekking varieert tussen 30 euro per vierkante meter tot 130 euro per vierkante meter, afhankelijk van het type. Voor een natuurleien dak moet je rekenen op een prijs boven 100 euro per vierkante meter.

Je leien dak zal goedkoper zijn bij het gebruik van kunstleien omdat deze groter zijn dan natuurleien en er dus minder arbeidsuren in kruipen. Ook worden deze in fabriek geproduceerd wat de kost verlaagt tegenover gekapte natuurleien die vanuit de hele wereld getransporteerd moeten worden. Het is vooral ook de hoge arbeidsintensiteit die een leien dakbedekking zo prijzig.

Soorten Prijs per m²
Natuurleien € 110 per m² – 130 per m²
Kunstleien € 65 per m² – 85 per m²
Bitumen leien € 30 per m² – 40 per m²

Soorten leien

De twee voornaamste soorten zijn natuurleien en kunstleien. Er zijn ook nog bitumen en de gevaarlijke asbestleien die tot 1998 gebruikt werden.
Bij alle soorten leien daken zijn zonnepanelen mogelijk. Hieronder kan je informatie vinden per soort leien dak.

De algemene voordelen van leien:

 • Duurzaamheid en slijtvast
 • Waterdichtheid
 • Lichtgewicht (dus ook lichtere dakstructuren)
 • Isolerend vermogen
 • Onderhoudsvriendelijk
 • Zowel dak als gevel, dus ook steile daken
 • storm bestendig
 • Meerdere kleuren (kleuren zijn prijziger)

Enkele nadelen:

 • Moeilijke arbeidsintensieve plaatsing
 • Duurzaamheid afhankelijk van oriëntering dak, verluchting  en zure regen

Natuurleien

Leien dak

Authentieke stijl van een natuurleien dak.

Natuurleien worden al sedert lange tijd gebruikt om een duurzaam en sierlijk dak te voorzien. De stenen worden gekapt over heel de wereld en dit zorgt voor een grote verscheidenheid aan kleuren en samenstellingen. Zo zal jouw dak altijd een min of meer unieke uitstraling hebben. Natuurleien zorgen doorgaans voor een statige uitstraling.

Voordelen Nadelen
Levendige uitstraling Prijzig (€ 110 – 130 / m²)
Levensduur (80 – 100 jaar) Onzuiverheden en kleurverschillen
Kan met moswerende laag

Kunstleien

Wil je een strakkere en moderne look? Dan is de kunstlei een ideale duurzame optie. De lagere kostprijs door de fabrieksproductie maken dat dit een zeer populaire dakbedekking is.

De kunstleien worden gemaakt van vezelcement en voorzien van een beschermende coating tegen vocht en vuil. Ze worden doorgaans iets groter gemaakt en in meer verschillende vormen. Je kan er meer verschillende patronen mee leggen dan met de natuurleien.

Voordelen Nadelen
Groter en vlakker Levensduur (20 – 30 jaar)
Egaal en strak (modern) Poreuzer dus meer onderhoud
30 jaar garantie op de intrinsieke waarden (wateropslorping, vorstweerstand en buigsterkte) en 15 jaar op het uitzicht van de lei
Bestand tegen temperatuurverschillen
Goedkopere optie (€ 65 – 85 / m²)

Bitumen leien

Dakshingles of shingles zijn flexibele stroken van leien die gemaakt zijn van het zwaarste bestanddeel van aardolie, namelijk bitumen. Deze stroken van één meter omvatten meerdere leien die gekenmerkt worden door insnijdingen. Ze worden via een mechanische bevestiging met breedkopnagels en zelfkleving aan de dakvloer bevestigd.

Hierdoor zijn ze ook geschikt voor steile daken. Bitumen leien worden veelal gebruikt bij tuinhuizen, dierenhokken, etc. De prijs van bitumen leien bedraagt € 30 tot € 40 per vierkante meter, incl. BTW en plaatsing.

Asbest leien: hoe herkennen?

Voor 1998 waren asbestleien zeer populair. Men was zich nog niet zo zeer bewust van de gezondheidsgevaren die het stof hiervan met zich mee bracht. Midden jaren ’90 ontstond hier commotie rond en vanaf 1998 werd het gebruik ervan verboden. Men gebruikte asbest omdat dit het materiaal versterkt en het brandbestendiger maakt.

Je herkent asbestleien aan de grijze binnenkant. Men schilderden deze weliswaar zwart of rood zodat deze kunstleien beter op natuurleien leken. Als je kunstleien dateren van voor 1990 kan je er bijna zeker van zijn dat het gaat om asbest. Wat tussen 1990 en 1998 geproduceerd is kan u best laten controleren door een asbestlabo en de producten en het productiejaar controleren.  

Asbestleien dak vervangen

Volgens de wetgeving is het zelfstandig verwijderen van asbest niet verboden maar dit is niet aan te raden. De verwijdering van asbest leien dient nauwkeurig te gebeuren zodat er geen stof rond dwarrelt. Dit blijft nog jaren opwaaien of komt in het water terecht. Bij het inademen heeft dit dan schadelijke gevolgen.

Indien u het zelf wil doen bent u verplicht speciale asbestzakken te gebruiken en deze naar het recyclagepark te brengen. Wees jezelf ervan bewust dat het vervoeren van asbest geen eenvoudige karwei is. Bekijk het regelement van je lokale recyclagepark.

Kies liever om een ervaren vakman te contacteren. Zij weten wat ze doen.

Vormen en patronen

Leien dak

Van links naar rechts: halfsteenverband, bitumen leien en een maasdak.

Je leien kunnen in verschillende vormen komen. Je kan ze in vierkante of rechthoekige formaten krijgen (60cm x 40cm of 40cm x 20cm). De kunstleien zijn er in een groter formaat waardoor je dak sneller vol zal liggen. Hierdoor is je kostprijs nog een stukje lager. Je kan ervoor kiezen op gewone recht hoeken te nemen of een afgeronde hoek.

Naast de vorm heb je ook nog de keuze uit verschillende legpatronen. Zo kan je kiezen uit een dubbele dekking (ook wel een maasdak genoemd), enkelvoudige horizontale dekking, enklevoudige ruitdekking en dekking in halfsteenverband.

 • Dubbele dekking (of maasdak):Deze methode is perfect waterdicht en geschikt voor alle rechthoekige leien. Daarom is dit patroon ook het meest gebruikte. Je legt telkens twee leidiktes boven elkaar.
 • Enkelvoudige ruitdekking: Bij dit ruitjespatroon leg je de leien zodanig dat het midden van de lei slechts één leidikte dik is. Dit is een goedkoper alternatief van de dubbele dekking.
 • Enkelvoudige horizontale dekking: Dit is het goedkopere broertje van de enkelvoudige ruitdekking. Deze methode is niet geschikt voor oriëntaties met zeer veel neerslag.
 • Dubbele dekking met open voeg of halfsteenverband: Dit is een dubbele dekking waarbij je verticale voegen laat. Dit is vooral geschikt als gevelbekleding.

Onderhoud leien dak

Het onderhoud van je leien dak hangt af van hoe je dak georiënteerd staat. Staat het dak naar de zon gericht dan zal dit veel droger blijven dan wanneer het in de schaduw ligt. In die schaduw blijft het vocht veel langer zitten en kunnen mossen en algen floreren. Voor een omgeving met veel bomen geldt hetzelfde. Bovendien is een goede verluchting hier ook zeer belangrijk.

Je leien zelf zullen redelijk intact blijven (ondanks mossen en algen) maar lekkages hebben vooral een invloed op je houten gebinte waarop de leien rusten. Houtrot en zwamvorming zijn slechts enkele voorbeelden.

Levensduur leien dak

Indien je je leien dak goed onderhoudt dan kan je bij natuurleien de levensduur rekken tot wel 100 jaar. In het geval van kunstleien 80 jaar. Een leien dak is werkelijk een investering voor het leven met relatief weinig onderhoud.

Leien dak reinigen

Je natuurleien hebben minder aandacht nodig dan de kunstleien maar je hanteert er dezelfde principes. Natuurleien moeten minder vaak gereinigd worden maar moeten meer gecontroleerd worden op eventuele breuken of verschuivingen om lekkages te voorkomen. Dit komt door de natuurlijke imperfecties die sporadisch kunnen voorkomen.

Je dak reinigen doe je best door de dakgoot regelmatig te legen. Ga niet zelf aan de slag met een drukspuit omdat die druk de leien kan doen verschuiven of beschadigen. Laat dat aan de gespecialiseerde dakwerkers over.

Leien dak ontmossen

Alle kunstleien worden in de fabriek geproduceerd met een beschermde coating tegen vocht en vuil. Op die laag komt natuurlijk ook slijtage waardoor de poreuze kunstleien meer vocht gaan opnemen. Vocht is een ideale omgeving voor algen en mossen en die zijn slecht voor de leien en het gebinte. Je kan mos (laten) verwijderen met mosdodend middel in een drukspuit of zelfs met azijn.

Na de behandeling met de drukspuit krijgt je leien dak een nieuwe coating en een beschermende primer. Je kan weer tot vijftien jaar verder met je leien.

Leien dak plaatsen: prijzen vergelijken loont

Bij het plaatsen van een nieuw leien dak of het renoveren van een leien dak is het belangrijk om goed uit te kijken naar de mogelijkheden. Vraag zo veel mogelijk gratis offertes aan.

De kans is groot dat u voor het renoveren van uw dak een renovatiepremie kan ontvangen en tot wel 30% van uw investering kan terugvorderen. Bovendien kan een vakman u precies vertellen wat er voor jouw situatie geschikt is.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke dakwerken dienen uitgevoerd te worden?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.