Asbest dak verwijderen: info en prijzen

Asbest is een schadelijke stof die je terug kan vinden in verschillende soorten daken. Wil je je asbest dak verwijderen? Dat is aangeraden, zeker wanneer deze zich in slechte staat bevindt. Want wanneer je asbestvezels inademt, kan je ernstig ziek worden. Daarnaast is het schadelijk voor het milieu. Lees verder voor meer informatie!

Asbest dak

Wat is een asbest dak?

Een asbestdak is een dak waarbij één of meerdere onderdelen asbestvezels bevatten. Tussen 1945 en 1998 werd er namelijk asbest toegevoegd aan dakbedekking en onderdaken voor extra stevigheid en brandveiligheid. Deze stof echter is schadelijk, zeker wanneer het dak niet meer in goede staat verkeert. Eens de asbestvezels vrijkomen en je ze inademt, loop je risico op verschillende kankers. Het is dus een goede zaak om een dak met asbest te verwijderen.

Er zijn 2 soorten asbestdaken:

  • Niet-gebonden asbest (los): hierbij zitten de vezels los.
  • Hechtgebonden asbest (vast): hierbij zitten de vezels vast. Deze kunnen nog in orde zijn of moeilijk te verwijderen, verweerd of beschadigd zijn.

Waar vind je asbesthoudend materiaal in het dak?

Asbest kan in verschillende delen van een dak teruggevonden worden. Hieronder sommen we de belangrijkste toepassingen op:

Asbest golfplaten

Asbesthoudende golfplaten is het klassieke voorbeeld van een asbestdak. De golfplaten zijn gemaakt van asbestcement, een mengsel van cement (85-90%) en asbestvezels (10-15%). Ze werden vooral gebruikt voor de daken van schuren, industriële gebouwen en boerderijen vanwege hun duurzaamheid en relatief lage kosten.

Asbestleien herkennen

Asbestleien werden tot 1998 vaak gebruikt als dak- en gevelbekleding dat asbestvezels bevat. Ze vormden een stevig en vooral goedkoper alternatief voor natuurleien. Tot 1998 verwerkte men asbestvezels in deze kunstleien, maar dit is vandaag verboden.

Asbest onderdak

Het onderdak is een laag tussen het dakbeschot en de dakbedekking. Het biedt een extra bescherming tegen de natuurelement en maakt het dak waterdicht. Vroeger werd asbest vaak gebruikt als onderdakmateriaal vanwege de goede brandwerende en isolerende eigenschappen van asbestvezels. De bekendste onderdakplaten zijn van het merk Menuiserite (Eternit).

Zit er asbest in dakpannen?

Nee, zowel keramische dakpannen als betonnen sneldekpannen worden zonder asbest geproduceerd. Het is wel mogelijk dat het onderdak van een pannendak uit asbesthoudende onderdakplaten – ook wel Menuiserite genoemd – bestaat.

Zit er asbest in roofing (bitumen)?

Bitumen of roofing kan asbest bevatten. Dateert de bitumineuze dakbedekking van voor 2001, dan laat je die best analyseren door een asbestdeskundige.

Hoe herken ik een asbest dak?

Ben je niet zeker of je dak asbest bevat? Dan zijn er enkele kenmerken van een asbestdak waarop je kan letten:

Asbest dak kenmerken
  • Wanneer je een N of NT markering op het oppervlakte vindt, is het dak asbestvrij. Dit staat namelijk voor New Technology, wat dus wil zeggen dat er geen asbest gebruikt werd bij de productie.
  • Dakbedekking die voor 2001 gelegd werd, heeft een verhoogd risico om asbesthoudend te zijn. In 1998 kwam er een verbod op de productie met asbest. Let op, een dak geplaatst na 1998 kan nog steeds asbest bevatten.
  • Daarnaast kan je kijken naar de structuur van het dak. Bij golfplaten die asbest bevatten kan je duidelijk een wafelstructuur zien. Daarnaast zijn ze uit meerdere lagen opgebouwd. Wanneer je grote witte vezels ziet in leien, dan is deze asbesthoudend.

Nieuwe wetgeving: asbestattest verplicht

Een asbestdak herkennen is niet altijd even eenvoudig. Zeker bij de aankoop van een woning kan dit tot onaangename verrassingen leiden. Daarom is een asbestcertificaat sinds 2022 verplicht bij de verkoop van eigendommen gebouwd voor 2001.

Het doel van het asbestattest is om de aan- of afwezigheid van asbest in het pand te bevestigen, waar de asbest zich bevindt en in welke toestand.

Asbestdeskundige

Alleen een erkende asbestdeskundige mag een asbestattest opstellen. De deskundige doet staalnames van mogelijk asbesthoudende materialen, laat deze analyseren in een labo en maakt op basis van de resultaten een asbestinventaris op.

De kosten voor het verkrijgen van een asbestcertificaat kunnen variëren op basis van factoren zoals de grootte van het gebouw en het aantal staalnames. Het is raadzaam om offertes op te vragen bij erkende asbestdeskundigen om de beste prijs-kwaliteitverhouding te verkrijgen.

Is een asbest dak verwijderen verplicht?

De Vlaamse regering heeft beslist dat tegen 2034 alle asbestdaken verplicht moeten worden vervangen. Wanneer je dak in goede staat verkeert, is het niet schadelijk. Je kan het verwijderen dan nog even uitstellen. Slechts wanneer het dak verouderd, verweerd of beschadigd is, vormt het een gevaar. De vezels zitten dan los en kunnen worden ingeademd. Dan is het zo snel mogelijk verwijderen van het dak toch aangeraden.

Je moet dus zelf inschatten welk risico je loopt. Ben je niet zeker, dan kan je je laten bijstaan door een professionele asbestverwijderaar. Deze beschikken over de nodige kennis om de juiste keuze te maken.

Je mag geen herstellingen of andere werken uitvoeren op een asbest dak. Bij elke vorm van uitvoering waarbij asbestvezels vrijkomen, is het gevaarlijk voor je gezondheid en de natuur. Je mag bijvoorbeeld geen zonnepanelen op een asbestdak plaatsen. Enkel verwijderen en vervangen is dus toegestaan.

Ontvang een prijs op maat

Hoe een asbestdaken verwijderen?

Ga je je dak verwijderen? Dan zijn er twee mogelijkheden, afhankelijk van de staat van het dak. Onder enkele voorwaarden kan je het dak zelf verwijderen. De andere optie is beroep doen op een asbestverwijderaar. Hoe gaat het verwijderen in zijn werk?

Zelf verwijderen

Je mag je asbest dak zelf verwijderen op voorwaarde dat het hechtgebonden asbest is dat in goede staat verkeert. Dit betekent dus dat de vezels nog goed vastzitten. Trek hiervoor beschermende kledij, handschoenen en een stofmasker aan. Ook kan iemand met een attest eenvoudige handelingen dit doen.

Laten verwijderen

Wanneer je zelf niet zeer handig bent of zeker wil zijn dat het verwijderen veilig gebeurd, dan is het aangeraden om professionele hulp in te schakelen. Ook als het gaat om niet-gebonden asbest of hechtgebonden asbest in slechte staat, dan is het verboden om het zelf te doen en moet je dus erkende vakmannen inschakelen. Vraag op onze site gratis vrijblijvende offertes aan!

Asbest dak laten verwijderen door professionals

Stappenplan asbest verwijderen

Stap 1: Asbest dak verwijderen

Het verwijderen van een dak met asbest is een gevaarlijke klus. Je kan dit zelf doen of overlaten aan specialisten. Het asbest dak wordt hierbij heel zachtjes losgemaakt van het dak. Het is belangrijk om ze in één geheel te houden. Bij het naar beneden brengen laat je het voorzichtig op de grond vallen, bij voorkeur wordt er een lift gebruikt om ze beneden te krijgen. Wanneer dit gedaan is, worden de asbest platen verzameld in een afgesloten container en naar het stort gebracht. Wees bij dit werk zéér voorzichtig en doe dit op een veilige manier!

Stap 2: Nieuwe dakbedekking

Wanneer het dak verwijderd is, kan er een nieuwe dakbedekking op. Er is veel keuze in dakbedekking. Welke je kiest hangt af van jouw persoonlijke voorkeuren en budget. Je hoeft dus zeker niet voor hetzelfde type dak te kiezen, je kan je dak een heel nieuwe uitstraling geven!

Wat doen in afwachting?

Bij het afwachten op het verwijderen van het dak, is het goed om te voorkomen dat het dak beschadigd wordt. Dit doe je zo:

  • Vermijd werken op het dak
  • Gebruik geen regenwater
  • Ruim de dakgoot enkel op bij nat weer
  • Ontmos het dak niet en plaats geen zonnepanelen of overzetdak, deze werken zijn namelijk met de wet verboden op een asbest dak

Wat is de prijs voor het verwijderen van asbest?

Voor het laten verwijderen van asbest kan je rekenen op 10 à 15 euro per m2 inclusief btw. Hou er rekening mee dat hierbij ook nog stortkosten voor het afval af te voeren komen. Dit kost je gemiddeld 130 à 150 euro per ton. De kosten hangen echter enorm af van bedrijf tot bedrijf. Het is daarom goed om eerst enkele offertes aan te vragen en prijzen op maat te ontvangen. Zo kan u vergelijken en besparen.

Premies en subsidies in Vlaanderen

De Vlaamse overheid biedt wel een mogelijkheid op verhoogde premie aan wanneer je het verwijderen van asbest combineert met isolatie. Dit geldt enkel wanneer je de werken laat uitvoeren door een erkende asbestverwijderaar.

Asbest dak verwijderen? Vergelijk offertes van asbestverwijderaars

Heb je asbest in je dak en wil je het laten verwijderen? Vul onderstaand formulier in en wij brengen je in contact met erkende asbestverwijderaars in jouw regio! Ze komen ter plaatse en werken een offerte op maat voor je uit. Deze dienst is gratis en volledig vrijblijvend.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen - Asbest verwijderen
1. In welk type gebouw wil u asbest verwijderen?

2. In hoeveel ruimtes wil u asbest laten verwijderen?

3. Wat is het bouwjaar van de woning of het gebouw?

4. Wanneer wil u het asbest laten verwijderen

5. Beschrijf uw project

6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.