Onderhoud dak: kosten, soorten dakwerkzaamheden en waarop letten?

Een kwalitatief onderhoud van je dak is essentieel om het in een gezonde staat te houden. Op deze pagina leer je uit welke werken dakonderhoud kan bestaan, hoeveel ze kosten en wanneer je best een dakspecialist inschakelt. Verder lees je meer over de prijsbepalers en geven we je enkele handige bespaartips mee.

Kan je dak een onderhoudsbeurt gebruiken? Verstuur je aanvraag via ons formulier en ontvang offertes met prijsvoorstellen en aanbeveling van ervaren dakwerkers uit de buurt.

Hoeveel kost een dakonderhoud? 

Plan je dakonderhoud op tijd in om onverwachte kosten te voorkomen. Zorg dat je een inzicht hebt in de prijzen zodat je een realistisch budget kunt opstellen.

Een goed onderhouden dak voorkomt lekkages en andere schade. De kosten voor dakonderhoud verschillen per dakdekker, benodigde werkzaamheden en type woning. Voor een tussenwoning en 2-onder-1-kapwoning betaal je een gemiddeld onderhoud van € 18 per m². De prijs van dakonderhoud ligt iets lager bij een vrijstaande woning: € 15 per m².

Exacte prijsvoorstellen?
Vergelijk kosten op maat van ervaren dakwerkers.

Onderstaande tabel geeft richtprijzen weer per type werken. Hou er rekening mee dat deze prijzen indicatief zijn en per dakwerker en regio variëren. Vraag gratis en vrijblijvend offertes op om de voordeligste optie voor jouw situatie te vinden.

WerkzaamhedenGemiddelde prijs
Dakonderhoud & dakpannen schoonmaken€ 15 tot € 20 per m²
Coating aanbrengen € 15 per m²
Losse dakpannen vervangen € 30 per m²
Dakgoot en hemelwaterafvoer schoonmaken€ 5 per strekkende meter

Let op: deze prijzen zijn indicatief en kunnen per dakwerker en regio variëren. Vraag altijd vrijblijvend offertes op om de beste prijs te vinden.

Prijsopbouw 

De kosten voor een volledig dakonderhoud bestaan uit verschillende onderdelen. We bespreken hoe groot hun invloed op de prijs is.

 • Repareren of vervangen dakbedekking (40%). Vanwege het gespecialiseerde materiaal en vakmanschap is dit de duurste klus.
 • Reinigen (20%). Een verwijdering van mos, vuil en algen van je dakbedekking en dakgoten om de afwatering te optimaliseren.
 • Inspectie (10%). Een grondige inspectie door een erkende dakdekker om problemen vroegtijdig op te sporen.
 • Algemeen onderhoud (10%). Kleine herstellingen, controle van bevestigingen en schoorstenen en een beschermende laag aanbrengen.
 • Schoonmaken afwatering (10%). Dakgoten regelmatig schoonmaken om wateroverlast te voorkomen.
 • Overige kosten (10%). Voorrijkosten, materiaalprijzen en eventuele btw.
Onderhoud dak

Prijsbepalende factoren 

De kosten voor dakonderhoud verschillen flink afhankelijk van de keuzes die je maakt. Daarom geven we hieronder enkele belangrijke prijsbepalende factoren weer.

 • Beschermingslagen. Naast standaard onderhoud kun je je dak extra laten behandelen. Dit helpt tegen algengroei, mos en vuil en verlengt de levensduur van je dak. Voor de coating betaal je gemiddeld € 10 – € 20 per m², voor impregnatie ligt de prijs op € 5 per m²
 • Ligging. Dakwerkers in steden rekenen meestal meer aan dan die in landelijke gebieden. Woon je buiten de stad? Overweeg dan een lokale dakwerker voor lagere kosten. In stedelijke gebieden vragen dakwerkers een gemiddeld uurtarief dat tussen € 40 – € 80 (inclusief btw) ligt. Op het platteland komt het tarief neer op ongeveer € 30 – € 55 per m² (inclusief btw).
 • Daktype en dakbedekking. De manier van reinigen hangt af van je dak. Hellende daken vereisen vaak een speciale hogedrukspuit, terwijl platte daken doorgaans met een gewone hogedrukspuit gereinigd worden. Een dakreiniging van een hellend dak kost ongeveer € 5 – € 15 per m². Dakspecialisten vragen minder voor een plat dak: € 3 – € 10 per m².

Met deze informatie kun je beter inschatten wat het onderhoud van jouw dak mogelijk kost.

Enkele bespaartips 

Dakonderhoud is essentieel, maar de kosten kunnen behoorlijk oplopen. Gelukkig zijn er verschillende manieren om te besparen zonder aan kwaliteit in te boeten. We zetten 5 praktische tips voor je op een rijtje:

 • Onderhoudsabonnement. Een onderhoudsabonnement bij een dakdekker biedt een vaste prijs voor periodiek onderhoud, vaak inclusief kleine reparaties. Dit is vaak voordeliger dan losse klussen. Je bespaart geld en je bent verzekerd van regelmatig onderhoud. Prijzen variëren van € 100 tot € 200 per jaar.
 • Zelf klussen. Voor werken zoals de schoonmaak van dakgoten of de verwijdering van mos hoef je niet altijd een dakdekker in te schakelen. Zo bespaar je een aanzienlijk bedrag. Let wel op je veiligheid, zeker bij hellende daken.
 • Voorkomen is beter dan genezen. Regelmatig bomen in de omgeving van je woning snoeien voorkomt dat er takken en bladeren op je dak terechtkomen die verstoppingen en schade kunnen veroorzaken. Zo bespaar je op schoonmaak- en reparatiekosten.
 • Kies het juiste moment. Dakonderhoud is vaak goedkoper in het laagseizoen (najaar en winter) wanneer dakdekkers minder druk bezet zijn. Vraag gerust offertes op in verschillende periodes om de beste prijs te vinden.
 • Vergelijken loont. Vraag altijd offertes op van meerdere erkende dakdekkers in jouw regio. Vergelijk de prijzen, werkzaamheden en voorwaarden goed om de beste deal te vinden.
Dak afwerken

Wanneer is dakonderhoud vereist? 

Enkele signalen maken duidelijk dat je dak onderhoud kan gebruiken:

 • Mos, algengroei of vervuiling. Als je ze niet laat verwijderen, kan je last krijgen van lekkages en aantastingen van de dakbedekking.
 • Scheuren, barsten of andere beschadigingen. Zelfs kleine beschadigingen kunnen tot lekkages bij regen of sneeuw leiden.
 • Verkleuring of verbleking van de dakbedekking. Dit kan een teken zijn van veroudering of UV-schade.
 • Lekkageplekken in de woning. Dit is natuurlijk het meest ingrijpende signaal, maar dan is het vaak al te laat.

Hoe vaak onderhoud je best platte of schuine daken? 

De frequentie van dakonderhoud hangt af van diverse factoren zoals:

 • Leeftijd van het dak. Jonge daken (onder de 20 jaar) vragen minder vaak onderhoud dan oudere daken.
 • Type dak. Platte daken vereisen vaker onderhoud dan schuine daken.
 • Omgeving. In een bosrijke omgeving is er meer kans op mos- en algengroei, waardoor dakonderhoud vaker nodig is.

Tip: vraag een jaarlijks onderhoudscontract bij een bedrijf aan

Preventie is beter dan genezen: wacht niet tot je problemen met je dak ervaart. Voorkom ergernis en dure reparaties door een jaarlijks onderhoudscontract af te sluiten bij een erkend dakwerkersbedrijf.

Kan je dak een onderhoudsbeurt of herstelling gebruiken?
Verstuur je aanvraag en vergelijk gratis vrijblijvende offertes van ervaren dakwerkers.
arrow Ontvang gratis offertes op maat

Dak laten onderhouden: overzicht werkzaamheden 

Je dak onderhouden omvat enkele werkzaamheden.

1. Dakinspectie 

De dakspecialist analyseert het dak om te bepalen welke werkzaamheden nodig zijn. Hij of zij bekijkt de dakbedekking, schoorsteen, dakgoten, dakkapel, zonnepanelen en de dakconstructie.

2. Reiniging dak 

Is je dak in goede staat? Dan volstaat een grondige reiniging. Met behulp van een hogedrukspuit worden mos, algen en ander vuil verwijderd. Dit bevordert de afwatering en verkleint het risico op lekkage.

3. Kleine dakherstellingen 

Tijdens de inspectie worden kleine scheurtjes, barsten of rotte delen in je dakbedekking, dakgoten of daklood hersteld.

4. Dakgoten en regenafvoer schoonmaken 

Verstopte dakgoten en regenpijpen kunnen daklekkage veroorzaken. Daarom maken dakwerkers ze tijdens het onderhoud altijd schoon.

Dakwerkers bevestigen dakbedekking

Het onderhoud verschilt per type dak 

De vereiste werkzaamheden hangen af van het type dak. We bespreken de verschillen uitgebreid voor platte daken, hellende daken en groendaken.

1. Plat dak  

Platte daken zijn gevoeliger voor vuilaccumulatie en vochtproblemen dan schuine daken. Vandaar dat ze meer aandacht en onderhoud nodig hebben.

Veelvoorkomende onderhoudswerkzaamheden zijn:

 • Verwijdering van bladeren, algen en mos met een hogedrukspuit of harde bezem.
 • Herstelling van blazen en andere kleine defecten in de dakbedekking.
 • Afwerking, naden en dakgoten op beschadigingen of lekkage controleren.
 • Eventuele reparaties uitvoeren.

Frequentie:

Platte daken verdienen minstens één keer per jaar een grondige inspectie en reiniging. Na hevige stormen is het aan te raden om extra te controleren op schade.

2. Schuin of hellend dak 

Schuine daken zijn doorgaans minder kwetsbaar en vereisen minder frequent onderhoud. Toch is een jaarlijkse controle door een dakspecialist aan te bevelen.

Veelvoorkomende onderhoudswerkzaamheden zijn:

 • Schoonmaak van het gehele dak, inclusief verwijdering van mos en algen.
 • Inspectie van de dakbedekking op beschadigingen, verschoven pannen of loszittende elementen.
 • Controle van de dakgoten op verstoppingen en lekkage.
 • Uitvoer van kleine reparaties waar nodig.

Frequentie:

In de meeste gevallen volstaat een jaarlijkse controle. Na stormschade is het raadzaam om het dak extra te laten inspecteren.

3. Groene daken 

Extensieve groendaken worden met vetplanten, zoals sedum, beplant. Deze beplanting is erg onderhoudsvriendelijk.

Veelvoorkomende onderhoudswerkzaamheden zijn:

 • Het dak tweemaal per jaar (voorjaar en najaar) laten inspecteren op onkruid, dode planten en beschadigingen.
 • Verwijdering van onkruid en dode planten.
 • Controle van de afvoeropeningen en ze indien nodig schoonmaken.
 • Bij droogte in de zomermaanden extra water geven.

Frequentie:

Een grondige inspectie en reiniging tweemaal per jaar is in principe voldoende voor extensieve groendaken.

Let vooral op volgende zaken: 

 • Mos. Bestrijd mos in het voorjaar met een halve dosis kalk. Een te grote mosgroei betekent veel schaduw, wateroverlast en overbemesting.
 • Schade door vogels. Bestrijd taxuskever larven met nematoden vanaf half april. Kale plekken herstellen vanzelf of met nieuwe laag sedum.
 • Kale plekken. Oorzaken zijn onder andere schaduw, wateroverlast en te weinig/veel meststof. Strooi potgrond, bemest en geef water. 
Op zoek naar dakwerkers?
Vul ons formulier in en wij brengen je in contact.

Wat is achterstallig onderhoud van een dak?

Geen onderhoud zorgt voor dure reparaties en gevaarlijke situaties. Kleine mankementen zoals lekkages en scheuren worden grote problemen als je ze negeert. De schade kan zich snel uitbreiden naar de rest van je huis, met soms onherstelbare gevolgen.

Onderhoud is een investering, geen kostenpost. Regelmatig dakonderhoud bespaart je op lange termijn geld. Bovendien zorgt het voor een veilige en comfortabele woonplek.

Dakspecialist plaatst dakpannen

Waarom zijn regelmatig onderhoud en controle van daken zo belangrijk?

Een gezond dak zorgt voor verschillende voordelen:

 • Gaat langer mee. Regelmatig onderhoud voorkomt dure reparaties en verlengt de levensduur van je dakbedekking.
 • Ziet er goed uit. Een verzorgd dak geeft je woning een mooie, strakke uitstraling.
 • Beschermt tegen vochtproblemen. Dakspecialisten sporen scheuren en barsten tijdig op. Zo krijgt vocht geen kans om schade aan te richten.

Wat kan je zelf doen?

Je kunt zelf ook bepaalde voorzorgsmaatregelen nemen:

 • Zelf klussen. Simpele taken zoals de leging van dakgoten kan je zelf aanpakken.
 • Tuinonderhoud. Snoei bomen en struiken regelmatig om bladeren en takken van je dak te weren. Zo voorkom je mos- en algengroei.

Bijkomende info en advies op maat nodig? Stel je vragen aan dakwerkers en vergelijk gratis offertes

Vul onderstaand formulier in en ontvang gratis en vrijblijvend offertes en advies op maat van experts in jouw buurt. Vergelijk alle tarieven en adviezen met elkaar. Zo kan je een geïnformeerde en voordelige keuze maken op maat van jouw dakproject.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke dakwerken dienen uitgevoerd te worden?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.