Dak herstellen: kosten, soorten reparaties en oorzaken beschadiging 

Is je dak beschadigd? Dan laat je best zo snel mogelijk je dak herstellen. Ontdek hier alle soorten dakreparaties, hoeveel ze kosten en welke oorzaken aan de basis liggen van dakschade. Tot slot bespreken we de voordelen en nadelen van een dakreparatie.

Wil je de schade aan je dak professioneel laten herstellen? Vul onderstaand offerteformulier in en wij brengen je zo snel mogelijk in contact met ervaren dakwerkers uit jouw buurt.

Wanneer is dakreparatie een goed idee?

De belangrijkste functie van je dak is je woning droog houden. Vocht kan je funderingen aantasten en problemen veroorzaken bij de onderliggende dakconstructie, draagstructuur, en dakisolatie. Als je dak kleine beschadigingen heeft, is een minimale reparatie voldoende.

Bekijk onderstaande checklist om te weten te komen of een dakreparatie in jouw situatie een goed idee is:

 • De dakbedekking is nog in goede staat.
 • De schade is enkel licht en lokaal.
 • Slechts een detail van het dak, zoals de dakgoot, dakslabben, … etc. zijn aan vervanging toe.
 • Een volledige renovering valt buiten je budget. 
Schade aan je dak?
Laat een professionele inspectie en herstelling uitvoeren.

Verschil tussen reparatie en renovatie 

Het kan zijn dat de uit te voeren reparatie te groot is. In dat geval raadt een dakwerker je aan om een renovatie uit te voeren.

Bij een dakrenovatie wordt het volledige dak vernieuwd in plaats van plaatselijke herstellingen uit te voeren. Bij een dakrenovatie ben je er van verzekerd dat je compleet nieuw dak weer een paar jaar mee kan.

dak herstellen

Wat kost het repareren van een dak? 

De kosten van een reparatie hangen af van verschillende factoren zoals de omvang van de dakschade, de benodigde materialen en het soort dak. Er valt wel een inschatting te maken van de kosten. De prijzen in onderstaande tabel zijn inclusief arbeidskosten en btw.

 Soort dakreparatie Gemiddelde kosten per m2 / lopende meter
Dakbedekking reparatie€ 40 – € 200
Dakgoot reparatie€ 30 – € 70
Vervanging loodslabben€ 100 – € 150
Plat dak 
Dakreparatie bitumen€ 265 – € 285
Dakreparatie EPDM€ 255 – € 280
Hellend dak 
Dakreparatie dakpannen€ 130 – € 210
Dakreparatie leien€ 320 – € 420
Overzetdak€ 50 – € 60

Dakherstellingen: alle mogelijkheden op een rij 

Er bestaan verschillende soorten dakherstellingen. Hieronder hebben we een handig overzicht voor je opgesteld. Zo heb je een beter zicht op de mogelijkheden.

1. Plat dak laten herstellen (epdm, roofing of bitumen) 

Platte daken zijn een van de makkelijkste daksoorten om te repareren. De dakdekker herstelt een plat dak meestal plaatselijk met een reparatiestrook. Zo ontstaan er geen zwakke plekken. 

Bij de reparatie van een plat dak spoort de dakwerker eerst de schade op. Hiervoor bestaan er uiteenlopende technieken zoals de rookgastechniek. Daarna reinigt hij of zij de ondergrond en kunnen de herstellingswerken starten.

De reparatiestrook heeft ronde hoeken zodat het minder snel loskomt. Om het aan te brengen, lijmt de specialist de strook en de ondergrond. Daarna drukt hij of zij de strook goed aan met een roller

2. Herstellingen hellend dak 

De herstelling van een hellend dak is iets gecompliceerder. Bij een schuin dak kunnen meerdere soorten dakschade van toepassing zijn. De oorzaak van een eventuele lekkage ligt daarom niet altijd bij de dakbedekking. Ook de volgende zaken kunnen aan de basis liggen:

 • Een verstopte dakgoot.
 • Beschadigde dakpannen.
 • Kapotte nokvorsten.

Voor een dakwerker ligt de constatering van het probleem bij een schuin dak een stuk gecompliceerder. Als de dakbedekking wel de oorzaak is, verloopt de reparatie snel. De specialist repareert de schade plaatselijk door een of meerdere dakpannen te vervangen. Dit is ook van toepassing op eventuele kapotte nokvorsten.

dakconstructie repareren

3. Dakgoten repareren (lek, verstopt of verroest) 

Je dakgoot zorgt ervoor dat regenwater netjes van je dak wordt afgevoerd. Als de goten beschadigd of verstopt zijn, vindt het water altijd een andere manier om te ontsnappen, met lekkages en andere schade tot gevolg. 

Na verloop van tijd slijt of verroest je dakgoot. Er kunnen op de slijtplekken lekkages ontstaan of onderdelen van je dakgoot sluiten niet meer goed op elkaar aan. Op die manier ontsnapt water op verschillende plekken. Verstoppingen zorgen ervoor dat het water niet goed kan wegstromen. 

4. Loodslabben renoveren 

Loodslabben zijn donkergrijze stroken op je dakbedekking die langs schoorstenen en dakkapellen lopen. Ze dragen bij aan de isolatie en vochtwerendheid van je dak. Ondanks het feit dat lood een duurzaam materiaal is, kan het voorkomen dat ze na langdurig gebruik verslijten. In dat geval is het verstandig om de loodslabben te laten vervangen.

Vanwege de duurzaamheid van het materiaal gaan goed geplaatste nieuwe loodslabben tot wel 30 jaar mee.

5. Dakbedekking herstellen 

Is er sprake van lekkage? Of is je soort dakbedekking ouder dan 25 jaar? Laat je dak dan controleren door een dakwerker. Herstellingen met reparatiestroken of plaatselijk dakpannen vervangen is soms al voldoende. Als de herstellingen te groot zijn, laat je beter een complete renovatie uitvoeren.

6. Hoe repareer je een lekkend dak? 

Een lekkend dak kan je zelf proberen te herstellen met reparatiepasta.Volg onderstaande richtlijnen op:

 • Beschadiging schoonmaken. Wanneer je de beschadiging hebt gevonden, is het belangrijk om het goed schoon te maken. Als je beschadigingen zoekt, controleer je best altijd het volledige dak.  
 • Beschadigde plek insnijden. Snij de beschadigde plek kruislings in en vouw de vier punten terug. Maak het dakbeschot dat bloot komt te liggen goed schoon. 
 • Reparatiepasta aanbrengen. Breng reparatiepasta aan op het dakbeschot met een plamuurmes. Smeer het verder uit met een kwast. 
 • Repareren met polyester verstevigingsmat. Vouw de punten weer terug en breng reparatiepasta aan op de naden. Bedek de plek met anti-scheur of een polyester verstevigingsmat. Breng hier bovenop nogmaals reparatiepasta aan. 
 • Herstellen met Aquastop. Aquastop is reparatiepasta die ook op vochtige ondergronden hecht. Als de herstelling van de lekkage best zo snel mogelijk gebeurt, maar de weersvoorspelling blijft nat, is aquastop een ideale oplossing. Veeg de plassen weg alvorens je de pasta met een plamuurmes aanbrengt.
 • Opknappen met afdichtingsband. Zijn de scheurtjes of beschadigingen maar klein? Dan kan je ook eenvoudig afdichtingsband aanbrengen op de scheuren. Zorg ervoor dat je de ondergrond wel eerst goed schoonmaakt. 
 • Afvoer controleren. Voordat je het dak verlaat, doe je er goed aan om de afvoer en je regenpijp te controleren. Een bolrooster in je regenpijp voorkomt verstoppingen.
Een ervaren dakwerker inschakelen voor dakreparaties?
Vul ons offerteformulier in en vergelijk gratis prijsvoorstellen en adviezen van professionals.
arrow Ontvang offertes van dakspecialisten in de buurt

Oorzaken van dakschade 

Verschillende oorzaken kunnen aan de basis liggen van dakschade. Een lekkage ontstaat niet zomaar. Meestal valt grotere schade te wijten aan natuurlijke omstandigheden. Het kan ook gebeuren dat slecht vakmanschap de achterliggende reden is voor slijtage. 

1. Weersomstandigheden 

Weersomstandigheden zoals regen, wind en onweer kunnen schade toebrengen aan je dak. Metalen fittingen en buizen trekken bliksem aan. Regen en vocht kunnen voor erosie zorgen. Sterke wind kan de dakpannen van je dak blazen of ander afval je dak brengen. 

2. Vegetatie 

Op je dak komen er verschillende soorten vegetatie voor. Zo kan er sprake zijn van mosvorming door microscopische cellen of zaden van bomen. Het mos groeit tussen de tegels waardoor ze kunnen verschuiven. Zo kan er water binnensijpelen. 

Dode bladeren blijven ook makkelijker hangen in mos. Zo kan je dakgoot verstopt komen te zitten, wat er vervolgens voor zorgt dat het water niet goed wegstroomt. Takken die op je dak waaien, kunnen je afvoer verstoppen en voor schade zorgen. 

3. Slechte kwaliteit dakmaterialen 

De kwaliteit van de gebruikte materialen hebben een grote invloed op de duurzaamheid van je dak. Heb je snel last van lekkages? Dan zijn zwakke dakmaterialen meestal de boosdoener. Een slechte installatie met materialen van lage kwaliteit zorgen ervoor dat je dak niet lang meegaat.

Je kunt soms aan een dakwerker vragen om een verzekering af te sluiten bij de installatie. Zo ben je ervan verzekerd dat je 10 jaar lang garantie hebt op het geïnstalleerde dak. 

4. Beperkt onderhoud 

Je hebt zelf ook een invloed op de levensduur van je dak. Controleer het regelmatig op eventuele defecten. Achterstallig onderhoud maakt van kleine oppervlakkige schade een groter probleem op lange termijn.

nok dak herstellen

Voordelen en nadelen van een dakreparatie 

Kies je best voor een reparatie of een renovatie? We hebben de voor- en nadelen voor je op een rijtje gezet zodat je een goede afweging kan maken. 

Voordelen

 • Budget. Een reparatie is minder kostelijk dan een renovatie. Heb je een beperkt budget? Dan is een reparatie de beste optie. Is de schade klein en ben je zelf erg handig, dan kan je misschien zelfs proberen om de herstelling zelf uit te voeren.
 • Geschikt bij daken in goede staat. Als het dak verder in goede staat is, is een complete renovatie simpelweg niet nodig. Dit is enkel van toepassing als de schade klein en zeer plaatselijk is.

Nadelen

 • Geen langetermijnsoplossing. Komen kleine reparaties regelmatig voor? Dan is je dak waarschijnlijk gewoon verouderd en toe aan renovatie. Laat een volledige renovatie uitvoeren en bespaar zo kosten op de lange termijn.
 • Risico op andere schade. Kleine schade zoals scheurtjes leiden tot lekkage. Vochtschade kan vervolgens de rest van je dak aantasten en schade toerichten aan je dakisolatie, dakconstructie etc. 

Info, advies of prijzen op maat nodig? Kom in contact met dakwerkers in jouw regio 

Neem contact op met dakwerkers en ontvang gratis en vrijblijvend offertes met prijsvoorstellen en adviezen. Vergelijk alle aanbevelingen en schakel de specialist in die het beste bij jouw dakproject past. Professionele dakwerkers bezitten de juiste kennis en materialen om alle soorten dakschade kwalitatief te herstellen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke dakwerken dienen uitgevoerd te worden?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.