Renovatielening: Wie, wat, wanneer, voorwaarden en tarieven

 
Renovatielening: voorwaarden en tarieven
Ga je je badkamer renoveren? Wil je een stuk bijbouwen? Moet je woning opgefrist worden, of ga je een nieuw dak plaatsen? Dan kan je kiezen voor een renovatielening. Daarmee hoef je niet meteen in je gespaarde geld te duiken. Banken bieden je immers het gemak van een renovatielening. Voordat je een bankkantoor binnenstapt, leggen we je stap voor stap uit wat deze renovatielening omvat. Goed om in het achterhoofd te houden!

1. Wat zijn de voordelen en nadelen van een renovatielening?

Een renovatielening is interessant omdat het gaat om een flexibele lening. In het algemeen kent een bank zo’n lening gemakkelijker toe. Bovendien hoef je geen waarborg te geven en moet ook een notaris niet tussenkomen. Ook de dossierkosten zijn meestal beperkt.

Het grootste nadeel van een verbouwingskrediet is dat het duurder is. Je betaalt hogere intresten dan bij een hypotecair krediet. Ook zijn er een aantal wettelijke beperkingen, zoals voor de terugbetalingstermijnen.

Wanneer je naar de bank gaat, moet je ook rekening houden met:

    • Het minimum- en maximumbedrag dat een bank meestal oplegt
    • Het bestek of expertiseverslag dat je moet voorleggen. Het kan dus zijn dan een professional langskomt om de verbouwingskosten in te schatten. Of soms moet je aannemer een bouwplan doorgeven.

Per bank kunnen de voorwaarden natuurlijk verschillen. Daarom neem je best je tijd om renovatieleningen te vergelijken.

2. Wat zijn de voorwaarden voor een renovatielening?

Om een renovatielening te krijgen, moet je aan enkele voorwaarden voldoen. Dat is ook het geval bij een woonlening. De bank zal rekening houden met deze aspecten:

  • Je netto gezinsinkomen
  • Of de woning je eigendom is of niet
  • Of je het geld zult gebruiken voor een renovatie of verbouwen (aan de hand van het bestek of plannen van de architect)

Banken verkiezen ook meestal beroepsmensen om de werken uit te voeren. Je kunt hen facturen voorleggen om te bewijzen dat je het bedrag echt voor je renovatie gebruikt. Wil je toch als doe-het-zelver aan de slag? Dat kan, maar dan moet je aantonen dat je het materiaal en de grondstoffen zelf hebt aangekocht.

Renovatielening

3. Denk ook aan de groene renovatielening!

Wil je energiebesparende verbouwingswerken uitvoeren? Kijk dan zeker naar de groene renovatielening. Banken bieden voordeligere tarieven als je (gedeeltelijk) investeert in een groene renovatie. Dat kan gaan over een nieuwe zonneboiler, warmtepomp, hoogrendementsbeglazing installeren, nieuwe isolatie, thermostatische kranen of zonnepanelen.

4. Let op voor de reserveringsprovisie

Bij een renovatie is het normaal dat je het geld in stukken gebruikt. Je hebt het geleende bedrag dus niet in één keer nodig. Bovendien betaalt de bank het geld uit in schijven, nadat je de facturen hebt gestuurd. Toch kan het zijn dat de bank je na verloop van tijd een reserveringsprovisie aanrekent. Dat kan een intrest zijn van rond de 0,10%. Dat is dus eigenlijk een kost om het geleende bedrag opzij te zetten.

Lopen de werken vertraging op? Ook dan kan je een reserveringsprovisie opgelegd krijgen. Je kunt de bank namelijk niet op tijd een factuur sturen. Dit kan je soms wel onderhandelen met je bank!

5. Wat met de belastingen?

Een lening die dient om je huis te kopen, te behouden of te verbeteren kan je van de belastingen aftrekken. Daar valt dus ook een isolatiepremie onder – als je ze alleen gebruikt voor een renovatie. Maar let op: als de schijf van woningaftrek al vol is, zal je geen extra voordeel krijgen.Voordat je aan een renovatie begint, onderzoek je ook beter eerst of je in aanmerking komt voor een belastingkorting of renovatiepremie.

 

Met deze tips ben je al goed geïnformeerd om te kiezen voor een renovatielening. Nu is het aan jou! De eerste belangrijke stap is gratis offertes aanvragen bij verschillende gecertifieerde aannemers. Zo kan je gemakkelijk de verschillende offertes vergelijken. Dat zal je helpen om de juiste aannemer te kiezen. Zo wordt je renovatie een pak goedkoper. Twijfel niet langer!

VRAAG JOUW GRATIS OFFERTE AAN!