Wanneer vervang je best je verwarmingsketel?

Is je verwarmingsketel meer dan 15 jaar oud? Dan is het voordelig om hem te vervangen. Maar voor welke ketel kies je dan? Ontdek in onderstaand artikel alle voordelen van een moderne verwarmingsketel en hoe je de juiste keuze maakt.

🔥 Verwarmingsketel aan de beste prijs-kwaliteit 🔥

De prijs van je ketel varieert naargelang de soort en het merk. Daarnaast moet je ook rekening houden met de installatiekost en die verschilt per specialist.

Vergelijk daarom vrijblijvend tot 5 prijsoffertes op maat en bespaar zo tot wel 30%!

👉 Gratis offertes ontvangen

De voordelen van een nieuwe verwarmingsketel

In vergelijking met een oude verwarmingsketel van 15 jaar of ouder, is een nieuwe ketel veel energiezuiniger. Een nieuwe condensatieketel heeft namelijk een bijzonder hoog rendement. Hij bespaart je 20 à 40% energie in vergelijking met je oude ketel. In minder dan 10 jaar verdien je hem al terug.

Verder loop je met een nieuwe ketel veel minder risico dat hij het plots laat afweten en je zonder verwarming of warm water zit.

Een nieuwe ketel betekent bovendien een aanzienlijke meerwaarde voor je woning. Niet onbelangrijk wanneer je je huis zou verkopen.

Hoe werkt een moderne condensatieketel precies? Hoe komt het dat hij je zoveel geld bespaart op je energiefactuur? Je ontdekt het in de onderstaande video:

Welke soorten verwarmingsketels bestaan er?

Bij het kiezen van een nieuwe verwarmingsketel, heb je de keuze tussen 6 verschillende modellen:

  1. De condensatieketel is gewoonlijk de beste keuze wanneer je op zoek bent naar een optimaal rendement en comfort.
  2. De CV-hybride ketel wordt vooral aangeraden bij renovaties. Je hoeft dan namelijk je leidingen en warmtetoestellen niet te veranderen
  3. Daarnaast heb je ook nog de hoogrendementsketel  dat op aardgas of mazout werkt.
  4. Wens je je oude ketel te vervangen door een biomassaketel, dan zal je met een hoger budget liggen.  Deze ketel werkt vooral op hout en pellets.
  5. Als laatste hebben we de warmtepomp (geometrische of water-water warmtepomp) en de zonneboiler die beide op groene energie werken en duurzaam zijn voor je woning. Deze twee opties zijn in combinatie te nemen met een verwarmingsketel of een vloer-of wandverwarming.

Waarom nieuwe verwarmingsketel overwegen?

Nieuwe verwarmingsketel? Dit is het prijskaartje

Om een nieuwe verwarmingsketel te laten installeren moet je rekening houden met een bepaald budget. Zo zal je voor een condensatieketel een budget van €2.500 tot €5.000 moeten tellen. Kies je voor een hybride-cv-ketel? Dan liggen de prijzen tussen de €4.000 en €10.000. Voor een  hoogrendementsketel hou je dan weer best rekening met een prijs liggend tussen de €1.500 en €2.500.

Voor een biomassaketel, warmtepomp of zonneboiler liggen de prijzen, tenslotte, tussen de €4.000 en €25.000. Hiernaast zal de installatie nog extra bijgerekend moeten worden. Deze kosten liggen vaak tussen €500 en €1.000 euro. Twijfel niet om vooraf een offerte aan te vragen voor de aankoop van een nieuwe verwarmingsketel.

Ontvang GRATIS advies en offertes op maat

Op welke premies heb je recht?

Bij de installatie van een nieuwe verwarmingsketel kun je aanvraag doen op een aantal premies. Zo heb je o.a. de overkoepelende renovatiepremie, waarbij je 20% of 30% van je factuur terugbetaald krijgt. Het maximumbedrag voor deze premie bedraagt €7.500.

Om deze premie te kunnen aanvragen moeten de werken uitgevoerd zijn door een erkende installateur en moet je voldoen aan een aantal voorwaarden:

  • De woning is minstens 30 jaar oud en is gelegen in het Vlaams Gewest
  • De facturen moeten maximum 2 jaar oud zijn en een minimumbedrag van €2.500 bedragen.
  • Op de aanvraagdatum mag je geen andere woonst hebben.
  • Studentenkamers en koten komen niet in aanmerking.

De premie van Fluvius, die enkel voor beschermde afnemers is, kan ook aangevraagd worden indien er een plaatsing van een condensatieketel, een zonneboiler of een warmtepomp is.

Hierbij krijgt je maximum 50% van je factuur terugbetaald. Afhankelijk van het type installatie kan je een maximumbedrag van €4.800 terugkrijgen. Hiernaast kan je aanvraag doen op het verlaagd btw-tarief van 6% in de plaats van 21%.

Dan is er de vervangpremie van Gas.be van minimum 500 euro. Per extra kW krijgt u er 5 euro bij met een maximum van 2.500 euro premie per ketel.

Tenslotte kun je ook nog genieten van de netbeheerderspremie voor warmtepomp en zonneboilers, evenals de totaalrenovatiebonus. Meer informatie over de premies vind je hier.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Over welk type CV-ketel gaat het?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.