Zo hou je de warmte buiten met grote ramen

Heb je je ook laten beïnvloeden door de nieuwe trend waarbij je grote ramen hebt laten installeren in je huis? Het zorgt voor vele voordelen waaronder extra lichtinval, een mooi uitzicht en extra warmte. Maar hoe zorg je ervoor om de warmte buiten te houden tijdens de zomer?

Zonwerend glas

Voor- en nadelen

Er zijn een aantal voor- en nadelen die gepaard gaan met grote ramen. De voordelen van grote ramen zijn:

  • Je creëert meer ruimte met een overgang op de tuin of een ander gedeelte van de woning.
  • Er is veel lichtinval, ongeacht het seizoen
  • Het is energiebesparend

Jammer genoeg zijn er ook een aantal nadelen:

  • De ramen kunnen voor warmteverlies zorgen
  • In de zomer kan je ook last hebben van de warmte door de inval van de zon.

Voor deze nadelen zijn er natuurlijk ook oplossingen voorzien. Aan de hand van de nieuwste innovaties is het nu mogelijk om een volledige isolatie te hebben.

Dit laat niet enkel de energiekosten dalen maar het zorgt er ook voor dat het lekker warm of fris in het huis blijft. Om warmte overlast te voorkomen is het gebruik van UV-werende ramen of zonwerend glas de perfecte oplossing.

Het gebruik van zonwerend glas

Het gebruiken van zonwerend glas zorgt ervoor dat de warmte tijdens de zomer in beperkte mate binnen kan komen. Ook in de winter zorgt dit type glas ervoor dat de warmte binnen blijft en niet naar buiten ontsnapt.

Zonwerend glas wordt samengesteld door een laagje metaaloxide op het glasraam. Het zijn fijne ijzerdeeltjes die het glas minder doorzichtig maken en de zonnestralen maar deels doorlaten. De transparantie van het glas zal afhangen van welk type metaal er op je glas geplaatst wordt en de dikte van de aangebrachte laagjes op het glas.

Soorten zonwerend glas

Er bestaan een aantal soorten zonwerend beglazing waaruit men kan kiezen. Hoe sterker het glas hoe minder zon erdoor zal komen.

Indien je in de winter alsook in de zomer van de zon en de warmte wenst te genieten is het aangeraden om een vierseizoensglas te installeren. Deze zorgt ervoor dat de zon en warmte zowel in de zomer als in de winter binnenvalt. Het “gewone” zonwerend glas zorgt voor 70% toelating van het zonlicht en kan verminderd worden door een hoogrendementsglas.

Om de juiste sterkte van zonwerend glas te kiezen, wordt deze uitgedrukt in een “G-code”. Hierbij staat het cijfer voor de sterkte van het glas. Bijvoorbeeld bij een G50  zorg je ervoor dat het zonlicht zonwerend is. Dit wil zeggen dat je slechts 50% van het zonlicht doorlaat.

Wens je nog verder te gaan, dan kan je altijd voor een G38 kiezen. Dit glas laat amper 38% van het zonlicht door waardoor de ruimte ook donkerder zal zijn en de warmte op minimale manier binnen zal komen.

Wanneer je een dakraam hebt, kan je ook voor zonwerend glas kiezen Hierbij kan een coating of een glas met een lage G-waarde gebruikt worden. Dit zorgt ervoor de dat warmte en het licht minder binnenvalt.

Hoeveel kost zonwerend glas?

Het prijskaartje van zonwerend glas varieert van een aantal factoren, namelijk de grootte van de ramen, de hoeveelheid en de sterkte van het glas. Zonwerend glas wordt aangekocht volgens de vierkante meter die je nodig hebt. Hierbij is het goedkoopste glas 65 euro per vierkante meter en het duurste glas kan oplopen tot 180 euro per vierkante meter.