Vlamingen investeren weer massaal in zonnepanelen

Vlamingen investeren in zonnepanelen
Ondanks dat de premies en subsidies voor zonnepanelen afgebouwd werden, geraken Vlamingen opnieuw overtuigd rond de voordelen van zonne-energie. Volgens cijfers van Vlaams minister Bart Tommelein kreeg Vlaanderen in 2017 zo’n 41.296 nieuwe zonnepaneel installaties bij.

Installatie zonnepanelen: 4 jaar geen licht aan de horizon

Zonnepanelen waren tot in juli 2011 een echte trend. Met 83.867 nieuwe installaties kende Vlaanderen een recordpiek. Door de afbouw van deze subsidies moest het aantal installaties in 2012 echter met de helft verminderen. De vier opeenvolgende jaren kende de verkoop van zonnepanelen zowaar een dieptepunt. Zo kwamen er in 2013 slechts 4.632 nieuwe installaties bij.

groei zonnepanelen 2017

Minder subsidies maar goedkopere zonnepanelen

Vanwaar die plotse groei? Vlamingen zijn steeds meer begaan om het milieu en willen hierdoor ook inspanningen leveren in de omslag naar hernieuwbare energie.
De prijs van zonnepanelen wordt bovendien steeds goedkoper en ligt momenteel 33% lager dan begin 2011. Een installatie van 16 panelen van 250 Wp kostte in 2011 nog €12.000. Voor eenzelfde installatie betaal je vandaag de dag nog maar €8000. Een prijs die onze Vlaamse minister van Energie ook niet ziet veranderen in de komende maanden.

Deze goedkopere aankoopprijs heeft er in 2017 voor gezorgd, voor het eerst sinds 5 jaar, dat er 40.000 nieuwe installaties bijkwamen in Vlaanderen.

Investeren in zonnepanelen blijft rendabel

Met een totaal van 323.375 nieuwe installaties, wat gelijk staat aan één op de acht gebouwen, levert Vlaanderen zo’n 2.339 megawatt aan zonne-energie op.
Het is echter de bedoeling om tegen 2020 om zo’n 3.900 megawatt te halen. In de komende twee jaar moeten hiervoor zo’n 60.000 nieuwe zonnepaneel installaties bijkomen. Minister Tommelein wijst er daarom op dat de inspanningen verdubbeld zullen moeten worden.

Wil je zelf de kostprijs, de opbrengst en het rendement van je zonnepaneel installatie berekenen? Renovatie-gids geeft je alle tips en advies en brengt jou in contact met de beste installateurs uit jouw regio.

[/column]

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Waar wil je zonnepanelen plaatsen?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.