Vlaamse energielening niet langer beschikbaar! Is er een alternatief?

Tot 1 januari 2019 kon zo goed als iedereen een groene renteloze energielening aanvragen bij de Vlaamse overheid. Dat is nu voorbij. Tegenwoordig is deze lening enkel nog weggelegd voor een prioritaire doelgroep.

Graag maken we je wegwijs in deze lening en stellen we je graag ook enkele alternatieven voor in geval dat je niet in aanmerking komt, maar toch graag een gunstige lening wilt afsluiten voor zijn groene energieproject.

zonnepanelen

Wie heeft recht op de renteloze lening?

Nu de Vlaamse Overheid haar renteloze leningen afbouwt, komen enkel nog mensen uit de onderstaande lijst in aanmerking. Deze personen kunnen voor maximaal 15.000 euro lenen en moeten de lening op 10 jaar tijd terugbetalen.

Bovendien worden ze bijgestaan in het bepalen van welke werken moeten worden uitgevoerd, het aanvragen van offertes, renovatiepremies en subsidies.

Het betreft personen:

  • die een verhoogde tegemoetkoming van het ziekenfonds toegekend krijgen;
  • waarvan het jaarlijks bruto gezinsinkomen lager ligt dan €18.730,66;
  • die in schuldbemiddeling zitten en hun verwarmingsfactuur niet kunnen betalen;
  • die hun gas- en elektriciteitsfactuur niet kunnen betalen en begeleidt worden door het OCMW.

Daarnaast kunnen niet-commerciële rechtspersonen en coöperatieve vennootschappen zoals scholen, ziekenhuizen en vzw’s ook bij de Vlaamse Overheid terecht voor de aanvraag van een energielening van maximaal 15.000 euro, aan een intrestvoet van 1%, terug te betalen op 10 jaar.

Voor welke werkzaamheden?

Lenen bij de bank

Als je niet in aanmerking komt bij de Vlaamse Overheid, kun je ook een lening aangaan bij de bank. De tarieven die door de banken worden gehanteerd, zijn ook zeer interessant. Het beste is om deze tarieven te vergelijken.

Bij de meeste financiële instellingen bedraagt de rentevoet voor groene projecten ongeveer 1,50%. Ook is er vaak een hoger plafond dan bij de lening van de Vlaamse Overheid of kun je zelfs lenen voor zo veel je wilt. Om de lening aan te vragen heb je enkel de factuur nodig.

Daarnaast is er ook een verbouwingslening. Dit is een lening voor alle andere renovatiewerken die niet groen zijn. De rentevoet hiervoor bedraagt ongeveer 2,50%.