2021: de nieuwe renteloze renovatielening

Heb je ook te maken met een energieverslindende woning en wens je dit zo snel mogelijk te veranderen? De Vlaamse Overheid koos ervoor om een nieuwe renteloze renovatielening aan te bieden aan elke Vlaming die zijn woning wenst te optimaliseren omtrent energie. Wat de voorwaarden zijn van deze lening, lees je hier.  

Renteloze renovatielening

Wie in 2021 nieuwe eigenaar is van een appartement of woning kan bovenop zijn of haar hypothecaire lening een renteloze renovatielening aangaan. Deze lening is enkel voor eigenaars van een woning dat slechte energieprestaties levert. Deze lening is niet mogelijk wanneer je voor 2021 eigenaar was van een woning. 

Om recht te hebben op de nieuwe lening moet je een hypothecaire lening op je woning hebben. Hiernaast zal het renovatiekrediet op een maximum looptijd van 20 jaar lopen. Deze lening geldt niet enkel voor renovatiewerken omtrent je energie maar ook als je ervoor kiest om je woning te slopen en te heropbouwen. Het bedrag waarop je recht zal hebben zal afhankelijk zijn van een aantal factoren. Namelijk:

  • Hoe grondig je je woning energetisch renoveert
  • Het type woning

Hierbij kan je bijvoorbeeld tot 60.000 eurolening wanneer je woning van een EPC-label F naar A evolueert.  Het aanvragen en afsluiten van je lening gebeurt bij je bank. De opgegeven rentevoorwaarden zijn exact hetzelfde als voor een hoofdkrediet. Het enige verschil is dat men aan het renovatiekrediet een rentesubsidie vasthangen dat de Vlaamse Overheid je jaarlijks zal uitbetalen.

Voorwaarden en voor wie?

Het nieuwe renteloze renovatiekrediet enkel voor eigenaars dat in 2021 een nieuw appartement of woning aankochten. Deze woning moet aan een aantal voorwaarden voldoen. De woning bevindt zich in het Vlaams Gewest en wordt als hoofdwoning gebruikt.

Toch kan een tweede verblijfswoning of renovatiepand in aanmerking komen voor het nieuwe renovatiekrediet. Hiernaast kan het gebeuren dat je na een echtscheiding je partner zijn of haar deel wil uitkopen of indien je een hypothecair krediet aangaat om een eventuele onverdeeldheid uit te treden met erfgenoten kan je ook van het nieuwe renovatiekrediet genieten. Om erfbelastingen te betalen mag je het nieuwe renovatiekrediet niet gebruiken.

Erf je een woning en krijg je geen recht op het nieuwe renovatiekrediet? Dan kan je altijd een energielening+ aanvragen. De lening heeft dezelfde modaliteiten als de nieuwe renteloze renovatielening. Het enige verschil is, dat het niet gekoppeld is aan een rentesubsidie.

Om te kunnen genieten van het nieuwe renteloze renovatiekrediet zullen je renovatiewerken voltooid worden 5 jaar na de aankoop. Hierbij moet je het geëvolueerde EPC-label voortonen. Voldoe je niet aan de voorwaarden van de Vlaamse Overheid? Dan worden de rentesubsidies teruggevordert waarbij een boete komt. 

Geen recht

Kom je niet in aanmerking voor het renteloze renovatiekrediet? Dan kan je altijd beroep doen op andere premies zoals:

  • EPC-label premie
  • Premies via Fluvius 

Om te weten of je in aanmerking komt voor de nieuwe renteloze renovatielening kan je altijd een kijkje nemen op de website van de Vlaamse Overheid.