Renteloze renovatielening 2023

Heb je ook te maken met een energieverslindende woning en wens je dit zo snel mogelijk te veranderen? De Vlaamse Overheid koos ervoor om een nieuwe renteloze renovatielening aan te bieden aan elke Vlaming die zijn woning wenst te optimaliseren omtrent energie. Wat de voorwaarden zijn van deze lening, lees je hier.  

Wat houdt een renovatiekrediet met rentesubsidie in?

In 2021 en 2022 konden nieuwe eigenaars van een appartement of woning een renteloos renovatiekrediet aanvragen. Dit houdt in dat de rente die je betaalde op je renovatierkrediet volledig werd terugbetaald.

Sinds 1 januari 2023 is dit renteloos renovatiekrediet hervormd naar een rentesubsidie. Hierbij krijg je korting ten opzichte van de marktrentevoet. Hoe energiezuiniger de woning gerenoveerd wordt, hoe groter de rentesubsidie is. Er is zelfs een negatieve rente mogelijk.

Een voordelig krediet kan enkel afgesloten worden samen en tegelijk met hypothecair hoofdkrediet voor de verwerving van het pand.

Hiernaast zal de rentesubsidie op een maximum looptijd van 20 jaar lopen. Deze lening geldt niet enkel voor renovatiewerken omtrent je energie maar ook als je ervoor kiest om je woning te slopen en te heropbouwen. Het bedrag waarop je recht zal hebben zal afhankelijk zijn van een aantal factoren. Namelijk:

  • Hoe grondig je je woning energetisch renoveert.
  • Het type woning.

De opnameperiode in kader van een renovatielening bedraagt maximaal 24 maanden. Deze maakt geen deel uit van de looptijd van het renovatiekrediet. Deze periode kan op gemotiveerd verzoek van kredietnemer indien je een voorgaand schriftelijk akkoord hebt.

De rentesubsidie wordt jaarlijks toegekend tijdens opnameperiode of volledige looptijd van het renovatiekrediet.

Voorwaarden in 2023 en voor wie?

De nieuwe rentesubsidie geldt enkel voor eigenaars die sinds 2021 een nieuw appartement of woning aankochten. Deze woning moet aan een aantal voorwaarden voldoen. De woning bevindt zich in het Vlaams Gewest en wordt als hoofdwoning gebruikt.

Lees ook over premie nieuwe ramen in 2023!

Toch kan een tweede verblijfswoning of renovatiepand in aanmerking komen voor de nieuwe rentesubsidie. Hiernaast kan het gebeuren dat je na een echtscheiding je partner zijn of haar deel wil uitkopen of indien je een hypothecair krediet aangaat om een eventuele onverdeeldheid uit te treden met erfgenoten kan je ook van de nieuwe rentesubsidie genieten. Om erfbelastingen te betalen mag je de nieuwe rentesubsidie niet gebruiken.

Om te kunnen genieten van de rentesubsidie zullen je renovatiewerken voltooid worden 5 jaar na de aankoop. Hierbij moet je het geëvolueerde EPC-label voortonen. Voldoe je niet aan de voorwaarden voor de renovatielening van de Vlaamse Overheid? Dan worden de rentesubsidies teruggevordert waarbij een boete komt. 

Geen recht op de rentesubsidie?

Kom je niet in aanmerking voor de rentesubsidie? Dan kan je altijd beroep doen op andere premies zoals:

  • EPC-label premie
  • Premies via Fluvius 

Om te weten of je in aanmerking komt voor de nieuwe rentesubsidie kan je altijd een kijkje nemen op de website van de Vlaamse Overheid.