Carport Aluminium kopen: dit moet je weten

Wil je je wagen beschermen van regen of de andere wisselvallige weersomstandigheden in België? Dan doe je er zeker goed aan een carport te installeren. Het meest wordt gekozen voor een carport uit aluminium omdat dit enkele voordelen heeft ten opzichte van andere materialen. In dit artikel overlopen we deze pluspunten en geven we je ook een heleboel andere informatie mee. Lees dus zeker verder!

Ontvang een prijs op maat voor een aluminium carport

Prijs carport in aluminium

Prijs Aluminium Carports voor bescherming van je auto

Meestal liggen de prijzen van een carport in aluminium op maat ergens tussen 2.500 en 4000 euro, maar welke prijs je kan verwachten bij de aankoop van een carport, hangt eigenlijk volledig af van wat jouw wensen zijn. De volgende factoren hebben een grote invloed op de precieze prijzen.

Het materiaal dat je kiest

Een aluminium overkapping of carport koop je voor zijn duurzaamheid en gemak in onderhoud. Het materiaal is relatief goedkoop, maar wanneer je bijvoorbeeld voor een PVC carport gaat, liggen de prijzen nog lager.  

De volgende materialen zijn mogelijk voor gebruik als carport:

Aluminium carport

PVC carport

Houten carport

Ijzer carport

Metalen carport

De afmetingen van de gehele constructie

Carport in Aluminium en deels Houten carport beschermt je auto

Carports worden meestal op maat gemaakt. Het spreekt voor zich dat een groter formaat carport een groter prijskaartje met zich meebrengt. Kies je voor een enkele of dubbele carport? Is dat nog niet groot genoeg, bespreek dan je opties met een specialist. Het kan bijvoorbeeld ook zo zijn dat je een aangepaste hoogte moet hebben voor een caravan. Weet wel dat dit een investering is die je niet snel zal vervangen, dus bekijk ook welke oppervlakte je in de toekomst zal nodig hebben.

Aangebouwde, aansluitende of vrijstaande carport

Er zijn drie soorten carports mogelijk; een vrijstaande carport, een aangebouwde carport of een carport die zich tussen de gevel van twee huizen bevindt. Elk van deze soorten komt natuurlijk met een andere prijs, omdat er afhankelijk van de situatie meer of minder materiaal verbruikt wordt. 

Het type dakbedekking dat je wenst

Aluminium Carport Groen Plat Dak

Niet alleen voor de kleuren van het aluminium zijn er veel mogelijkheden, ook voor de dakbedekking heb je de keuze uit een groot assortiment. Zo kies je tussen een gebogen of een plat dak en tussen tal van materialen zoals bijvoorbeeld polycarbonaat. Ook heb je de mogelijkheid om te gaan voor extra’s zoals een zonnepanelen installatie of een groen dak.

De bijkomende snufjes die je wenst

Er zijn ook heel wat snufjes die je kan toevoegen aan je carport. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor verlichting om je auto ook in het donker te kunnen bewonderen. Dit soort snufjes kunnen de prijs ook opdrijven.

De plaatsingskosten aangerekend door de installateur

De plaatsingskosten van een carport kunnen verschillen per installateur. De beste installateur vinden doe je heel gemakkelijk door meerdere offertes aan te vragen en deze te vergelijken. 

Ontvang meerdere offertes van installateurs in jouw regio

Ben je toch op zoek naar de prijzen van carports in andere materialen? Dan is dit artikel misschien interessant.

Waarom een carport en geen garage? Wat zijn de verschillen?

Dit is een zeer goede vraag. Er zijn situaties waar een volledige garage met garagepoort niet nodig is om je auto te beschermen en kiezen voor een carport dus de juiste beslissing is. Het installeren van een carport is tevens ook veel gemakkelijker en goedkoper. Heb je al een garage, maar is er te weinig plaats? Dan kan je ook gaan voor de combinatie van carport en garage.

Voordelen van een aluminium carport tegenover andere materialen

Carport Aluminium (vrijstaand) Voordelen

We hebben het al eens aangehaald, aluminium carports hebben enorm veel pluspunten. Om het overzicht te bewaren zetten we ze even op een rijtje. 

 • Aluminium is milieuvriendelijk en recycleerbaar
 • Geen last van roest.
 • Het materiaal vergt geen tot weinig onderhoud.
 • Er moet geen deklaag van een beschermend product aangebracht worden.
 • Door zijn lange levensduur, hoef je je de komende 20 jaar zeker geen zorgen te maken.
 • Weer en wind zijn niks tegen dit sterke materiaal.
 • Beschikbaar in alle mogelijke kleuren.
 • Kan volledig aangepast worden aan jouw wensen.

Zijn er ook nadelen aan een aluminium carport?

Er zijn vrijwel geen nadelen aan een aluminium carport. Het enige minpuntje waar niet veel mensen last van zullen hebben is dat het materiaal achteraf niet gemakkelijk meer te bewerken is. Dit wil zeggen dat je steeds met hetzelfde ontwerp en dezelfde kleur zal blijven zitten.

Moet ik een vergunning hebben voor het plaatsen van een carport?

Carport Vergunning

Een aluminium carport is niet anders dan andere carports wanneer het gaat over vergunningen. Meestal is het niet nodig een vergunning aan te vragen, maar het best vraag je dit voor de zekerheid toch eens na in je gemeente of stad. 

Speciale gevallen waar je wel een meldingsplicht hebt

In sommige situaties heb je echter wel een meldingsplicht als je een carport wilt plaatsen. Dat wil zeggen dat je online bij het Omgevingsloket of via een formulier bij je gemeente of stad een beschrijving moet indienen van de werken die zullen plaatsvinden. Deze meldingsplicht geldt dan wanneer de volgende voorwaarden van toepassing zijn.

 • Geen functiewijziging aan de woning
 • Een carport niet hoger dan vier meter
 • De carport blijft 3 meter verwijdert van de zijkant en 2 meter van de achterkant
 • De carport is niet groter dan het naastliggend gebouw

Wanneer je een vergunning moet aanvragen, doe je dit best zo snel mogelijk. Het verwerken van deze aanvraag kan namelijk heel wat tijd in beslag nemen.

Ben je niet zeker van hoe je de wetgeving omtrent carports moet uitpluizen? Twijfel dan niet om raad te vragen aan een ervaren vakman in jouw regio.

Vind een vakman in jouw regio

De gehele regelgeving rond verbouwingen en vergunningen vind je in dit artikel.

Kan ik zelf mijn carport plaatsen?

Veel van de klussen op onze site, zijn dingen die je zelf kan uitvoeren. Dat is bij het plaatsen van carports of eender welke terrasoverkapping niet anders. Je moet er echter wel altijd rekening mee houden dat je als doe-het-zelver niet vertrouwd bent met het opzetten van een carport en je dus iets meer zal moeten zoeken. De bedoeling is uiteraard dat je een stevige carport hebt die niet in elkaar valt wanneer je auto er onder geparkeerd is, dus begin je best altijd met het tekenen van een plan.

Bespaar tot 30 procent op de kosten van een carport door meerdere offertes te vergelijken

Offertes voor onze carports vergelijken

Wil je tot wel 30% besparen op de kosten van een aluminium carport? Dat kan door verschillende offertes van aannemers te vergelijken. Wanneer je vergelijkt is het echter wel belangrijk niet enkel naar de laagste prijs te zoeken. De laagste prijs biedt niet altijd de beste dienstverlening die bij jouw noden past. Doordat je de verschillende offertes grondig doorneemt kan je ook vermijden dat er later nog extra onverwachte kosten gemaakt moeten worden.

Ontvang in enkele klikken vrijblijvende offertes van erkende specialisten op maat door onderstaand formulier in te vullen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welk type veranda zoek je?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.