Hoe zit het nu met zonnepanelen? 9 vragen beantwoord

Zonnepanelen 2021: de antwoorden op jouw vragen

Laatste update: 25 januari 2021

Wie vóór 2021 zonnepanelen plaatste kon nog 15 jaar genieten van de terugdraaiende teller. Dat had de regering beslist. Maar aan het begin van het nieuwe jaar vernietigde het Grondwettelijk Hof deze beslissing.

Wat betekent dat voor je zonnepanelen? Zijn ze nog rendabel? Is een thuisbatterij een oplossing? En welke premies zijn er dit jaar?

In dit artikel beantwoorden we de 9 meest gestelde vragen.

1. Wat is er nu juist gebeurd?

Vanaf 2021 is er een nieuw systeem voor mensen met zonnepanelen. De terugdraaiende teller valt namelijk weg. Omdat dit minder voordelig is had de overheid een overgangsmaatregel bedacht voor iedereen die vóór 2021 zonnepanelen legde. Deze mensen zouden nog 15 jaar kunnen blijven genieten van het oude systeem met de terugdraaiende teller. Maar het Grondwettelijk Hof heeft deze beslissing net vernietigd. Iedereen zal dus in het nieuwe systeem van de digitale meter terechtkomen.

Gratis advies & offertes

2. Hoe werkt het systeem van de digitale meter voor mijn zonnepanelen?

Volgens het oude systeem werd de opgewekte stroom die niet meteen verbruikt werd, teruggeleverd aan het net waardoor de elektriciteitsmeter terugdraaide. Energiekosten, nettarieven en taksen werden enkel berekend op het verschil tussen de afgenomen en opgewekte stroom, en niet op de totale hoeveelheid stroom die ze op het net lieten circuleren. En aan het gebruik van het net zijn nu eenmaal kosten verbonden.

Mensen zonder zonnepanelen betalen wel energiekosten, nettarieven en taksen op hun volledige afname. Omdat dit oneerlijk was, werd voor gezinnen met zonnepanelen het prosumententarief ingevoerd.

Met de nieuwe digitale meter komt er een einde aan de terugdraaiende teller en het prosumententarief. De digitale meter registreert apart hoeveel elektriciteit je opwerkt en hoeveel je van het net afneemt. Zo kan exact bepaald worden hoeveel elektriciteit zonnepaneleneigenaars van het net halen. Daarop zullen ze dan de gewone nettarieven betalen, zoals iedereen. Je kan het net dus niet langer als een soort virtuele batterij gebruiken.

3. Zullen mensen met zonnepanelen geld verliezen?

Zelfs in het nieuwe systeem zal je met zonnepanelen geen verlies maken. Maar omdat zonnepanelen je nu minder zullen opleveren, zal het wel langer duren vooraleer je ze terugverdient; gemiddeld 10 jaar i.p.v. vroeger 7 jaar.

Dankzij de compensatiepremie en de premie voor nieuwe installaties wordt het verlies aan rendement van het nieuwe systeem deels gecompenseerd. Zo garandeert de compensatiepremie een rendement van 5% op 15 jaar.

Toch zullen niet alle Vlamingen met zonnepanelen benadeeld zijn, want het prosumententarief valt weg. Voor gezinnen die een groot deel van hun opgewekte stroom meteen verbruiken is het nieuwe systeem zonder dit tarief zelfs goedkoper. Het gaat om ongeveer 50% van de zonnepaneeleigenaars.

🌞 Berekening op maat 🌞

Benieuwd hoeveel zonnepanelen je vandaag nog zouden kosten en – heel belangrijk – opleveren? Ontvang nu gratis advies en vrijblijvende offertes op maat van de beste installateurs uit je regio.

👉 Gratis offertes ontvangen

4. Welke (compensatie)premie kan ik krijgen?

Sinds begin dit jaar krijgen gezinnen die nieuwe zonnepanelen laten installeren een premie tot €1.500. Deze werd ingevoerd om te compenseren dat zij geen 15 jaar meer zouden kunnen genieten van de terugdraaiende teller. Dit systeem werd van de terugdraaiende teller werd zonet afgeschaft, maar de premie blijft behouden.

Voor iedereen die vóór 2021 zonnepanelen liet plaatsen komt er een financiële compensatie. Het bedrag van deze premie zal voor ieder installatiejaar in euro per kW geïnstalleerd vermogen berekend worden en kan je raadplegen op Tellercompensatie.be. De premie kan variëren van € 1.300 tot € 1.700 en wordt zo in lijn gebracht met de nieuwe premie.

Beide premies garanderen een rendement van 5% op 15 jaar.

5. Vanaf wanneer verdwijnt de terugdraaiende teller en krijg ik een digitale meter?

Voor de zonnepaneeleigenaars die al een digitale meter hebben, treedt het nieuwe systeem in werking zodra het arrest van het Grondwettelijk Hof in het Staatsblad verschijnt.

Voor wie nog een oude elektriciteitsmeter heeft verandert er voorlopig nog niets. De uitrol van de digitale meter is voor gezinnen met zonnepanelen tijdelijk on hold gezet tot minstens begin april. De regering wacht tot de compensatieregeling volledig is uitgewerkt.

6. Wat met de stroom die ik teveel produceer?

De stroom die je teruglevert aan het net zal vergoed worden, maar tegen een lager tarief dan voor de stroom die je afneemt. Naast een contract om elektriciteit aan te kopen, zal je hiervoor ook een terugleveringscontract met je energieleverancier moeten sluiten. Anders zal je teveel aan elektriciteit verloren gaan en krijg je niets.

Er wordt verwacht dat steeds meer energieleveranciers snel met formules zullen komen voor terugleveringscontracten. Deze zal je makkelijk kunnen vergelijken in de V-test, de prijsvergelijker van de Vreg.

7. Hoe behaal ik nog zoveel mogelijk rendement?

Je behaalt het hoogste rendement door elektriciteit te verbruiken op het moment dat je ze opwekt. Ben je overdag niet thuis? Dan kan je met energiemanagementsoftware bijvoorbeeld instellen dat je toestellen zoals de wasmachine, vaatwasser en droogkast automatisch geactiveerd worden wanneer je zonnepanelen voldoende opwekken. Met de tijdschakelaar van je elektrische boiler kan je het water overdag verwarmen.

Zonnepanelen 2021: is een thuisbatterij rendabel

8. Is een thuisbatterij een goed idee?

Met een thuisbatterij kan je de elektriciteit die je opwekt maar niet verbruikt, opslaan. Dit was lang niet rendabel, maar nu wordt het wel interessanter.

Wie in een thuisbatterij investeert, krijgt tot eind 2021 een premie van maximum 3.200 euro of 35% van de kosten. Samen met de besparing op je energiefactuur verdien je de batterij terug op minder dan 10 jaar. De levensduur van zo’n batterij is 15 jaar.

Daarbovenop wordt de compensatiepremie voor zonnepanelen met 30% opgetrokken voor zonnepaneeleigenaars die investeren in een thuisbatterij.

9. Is het nog een goed idee om zonnepanelen te plaatsen?

Als je vandaag zonnepanelen installeert, dan krijg je ook de digitale meter en zit je dus meteen in het nieuwe systeem. Toch zal je deze investering ook vandaag nog terugverdienen. Bovendien ontvang je een premie tot 1.500 euro. Als je bedenkt dat een doorsnee-installatie tot 5.500 kost, dan maakt deze premie een groot verschil dat de terugverdientijd zal verminderen.

Ben je benieuwd hoe interessant zonnepanelen voor jou zouden zijn? Vul hieronder het formulier in en ontvang gratis en vrijblijvend advies en offertes op maat! 👇👇👇