Totaalrenovatiebonus beloont ijverige renoveerders

totaalrenovatiebonus
 
Op zoek naar informatie over de combinatiepremie? Die vind je hier niet. Die premie werd namelijk in 2017 al afgeschaft. Voor de afschaffing ervan maakte je kans op de combinatiepremie door op hetzelfde moment te investeren in enerzijds volledig nieuwe ramen (met hoogrendementsglas, weliswaar) en anderzijds in na-isolatie van een bestaande buitenmuur of spouwmuur. Helaas ben je met die informatie op dit moment niets meer.

In plaats daarvan kan je vandaag de dag misschien wel in aanmerking komen voor de totaalrenovatiebonus van de netbeheerder, die ook interessant kan zijn voor wie meerdere renovaties tegelijkertijd laat uitvoeren.

Wat houdt de totaalrenovatiebonus precies in?

De totaalrenovatiebonus wordt uitgedeeld aan al wie investeert in drie of meer energiebesparende maatregelen. Hoe werkt dat precies? Je zou, om kans te maken op de bonus, binnen een periode van vijf jaar minstens drie keer bij de netbeheerder moeten aankloppen om een premie voor renovatiewerken aan te vragen.

Heb je dat gedaan én voldoe je aan alle voorwaarden? Dan zit de kans er dik in dat je bovenop de aangevraagde premies ook de totaalrenovatiebonus op je rekening gestort krijgt. Leuk om te weten: hoe meer huisonderdelen je volgens energiebesparende doeleinden renoveert, hoe hoger de totaalrenovatiebonus zal zijn.

Aan welke voorwaarden moet mijn aanvraag voldoen om kans te maken op de totaalrenovatiebonus?

Enkel wie voldoet aan onderstaande voorwaarden maakt kans op de totaalrenovatiebonus:

  1. De stedenbouwkundige vergunning van de woning moet voor 2006 aangevraagd zijn. Deed je dat op 6 januari 2006? Sorry, dan is deze premie niet voor jou.
  2. Tot 2016 kon je kans maken op een combinatiepremie. Die bestaat jammer genoeg niet meer. Daarom moeten alle facturen die je indient voor de totaalrenovatiebonus in 2017 of later opgemaakt zijn.
  3. Het is de bedoeling dat al die energiebesparende renovatiewerken binnen de vijf jaar plaatsgevonden hebben.
  4. De renovatiewerken moeten energiebesparend zijn. De netbeheerder zou de netbeheerder niet zijn, mocht hij daar geen voorwaarden aan verbonden hebben… Je moet met andere woorden niet alleen voldoen aan de voorwaarden van de gekozen premie zelf, maar ook nog eens aan de bijkomende voorwaarden voor die premie om de totaalrenovatiebonus in de wacht te mogen slepen.

Wat zijn de voorwaarden voor de totaalrenovatiebonus?

Totaalrenovatiebonus: bijkomende voorwaarden bovenop originele premievoorwaarden

Hierboven werd uitgelegd dat je om in aanmerking te komen voor de totaalrenovatiebonus niet alleen moet voldoen aan de originele voorwaarden van de premies die je aanvraagt, maar ook nog eens aan een aantal bijkomende voorwaarden om kans te maken op de extra bonus. Wij zorgden voor een duidelijk overzicht van al die voorwaarden.

PREMIE ORIGINELE VOORWAARDEN BIJKOMENDE VOORWAARDEN
Dak-of zoldervloerisolatie De isolatie van het volledige dak of de volledige zoldervloer moet een warmteweerstand (Rd-waarde) halen van 4,5 m²K/W. De nieuw geïsoleerde oppervlakte moet minstens 30 m² zijn.
Buitenmuurisolatie langs buitenzijde De buitenmuurisolatie moet een warmteweerstand halen van 3 m²K/W. De nieuw geïsoleerde oppervlakte moet minstens 30 m² zijn.
Buitenmuurisolatie lang binnenzijde De warmteweerstand van de buitenmuurisolatie moet minstens 2 m²K/W bedragen. De nieuw geïsoleerde oppervlakte moet minstens 30 m² zijn.
Spouwmuurisolatie De spouw moet zeker 5 cm dik zijn en volledig opgevuld worden met isolatiemateriaal. De nieuw geïsoleerde oppervlakte moet minstens 30 m² zijn.
Kelderisolatie of vloerisolatie op volle grond De warmteweerstand van de isolatie moet minstens 2 m²K/W bedragen. De nieuw geïsoleerde oppervlakte moet minstens 30 m² zijn.
Nieuwe beglazing De U-waarde van het nieuwe glas mag max. 1,1 W/m²K zijn in 2017 en 2018 en max. 1,0 W/m²K in 2019. De oppervlakte moet minstens 5 m² bedragen en de U-waarde van alle beglazing in huis mag max. 1,1 W/m²K zijn.
Zonneboiler Enkel voor nieuwe zonneboilers voor de aanmaak van sanitair warm tapwater, niet voor vervanging of uitbreiding Geen bijkomende voorwaarden
Warmtepomp Afhankelijk van de soort warmtepomp, moet er een energielabel op plakken van min. A+ of A++. Enkel voor nieuwe pompen, niet voor een warmtepompboiler Geen bijkomende voorwaarden
Ventilatiesysteem Hiervoor bestaat geen aparte premie Geen bijkomende voorwaarden

Ik voldoe aan alle voorwaarden voor de totaalrenovatiebonus, wat nu?

Heb je bij de netbeheerder al een aanvraag ingediend voor elk van de energiebesparende maatregelen die je hebt genomen en ben je er zeker van dat je aan alle bijkomende voorwaarden voldoet? Dan krijg je de totaalrenovatiebonus vanzelf op je rekening gestort (na een bericht van de netbeheerder zelf) van zodra alle gegevens verwerkt zijn.

De totaalrenovatiebonus wordt trouwens ook in schijven uitbetaald. Dat werd zo beslist voor het geval je nog een vierde, vijfde of zesde investering zou doen binnen de vijf jaar. Op die manier blijft de administratie kloppen.
 
Hoeveel bedraagt de totaalrenovatiebonus?

Hoeveel bedraagt de totaalrenovatiebonus?

De netbeheerder maakt voor jou de optelsom. Hoeveel energiebesparende renovatiewerken heb je de laatste 5 jaar uitgevoerd die voldoen aan alle voorwaarden? Hoe hoger je score op deze vraag is, hoe hoger het bedrag van de totaalrenovatiebonus zal zijn.

3 investeringen € 1.250
4 investeringen € 1.750
5 investeringen € 2.750
6 investeringen € 3.750
7 investeringen € 4.750

Let op: bovenstaande tabel geeft de bedragen van de totaalrenovatiebonus weer voor woningen. Wie in een appartement woont en heeft geïnvesteerd in één van de gemeenschappelijke delen van het gebouw, neemt best een kijkje op de website van de Vlaamse overheid voor meer informatie over de uitbetaling.