Totaalrenovatiebonus (BENO-pass) beloont ijverige renoveerders

Laat je meerdere energetische werken uitvoeren aan je woning? Dan komen die in aanmerking voor de totaalrenovatiebonus (BENO-pass) van de netbeheerder. Lees hier meer over de totaalrenovatiebonus, aan welke voorwaarden je moet voldoen en hoe je de premie aanvraagt.

Vind de juiste vakman in jouw regio

Wat houdt de totaalrenovatiebonus precies in?

De totaalrenovatiebonus, ook wel BENO-pass wordt door de Vlaamse overheid uitgegeven voor al wie investeert in drie of meer energiebesparende maatregelen. Binnen een periode van 5 jaar moet je minstens drie keer bij je netbeheerder aankloppen voor een individuele premie voor renovatiewerken. Vanaf je derde investering kom je in aanmerking.

Voldoe je aan alle voorwaarden? Dan is de kans groot dat je bovenop de aangevraagde individuele premies ook de totaalrenovatiebonus in schijven uitbetaald krijgt.

Leuk om weten: het bedrag van de totaalrenovatiebonus stijgt per energiebesparende maatregel.

Bekijk ook: nieuwe MijnVerbouwpremie in 2023!

Aan welke voorwaarden moet mijn aanvraag voldoen om kans te maken op de totaalrenovatiebonus?

totaalrenovatiebonus

Voorwaarde 1: aansluiting op elektriciteitsnet

De aansluiting op het elektriciteitsnet van de woning moet voor 1 januari 2006 gebeurd zijn.

Voorwaarde 2: facturen van renovatiewerken

De eindfactuur van de eerste investering die je indient voor de totaalrenovatiebonus moet opgemaakt zijn tussen 1 januari 2017 en 31 december 2020.

Voorwaarde 3: energiebesparende renovatiewerken in 5 jaar

Alle energiebesparende renovatiewerken  moeten binnen een periode van 5 jaar worden uitgevoerd. Te starten vanaf de datum van de eindfactuur van de eerste investering.

Voorwaarde 4: aparte premievoorwaarden + voorwaarden isolatie en beglazing

Naast de premievoorwaarden van alle afzonderlijke investeringen moet je aanvraag voldoen aan de extra voorwaarden voor isolatie en beglazing.

Totaalrenovatiebonus: afzonderlijke premie(s) + voorwaarden isolatie en beglazing

Om in aanmerking te komen voor de totaalrenovatiebonus moet je voldoen aan de voorwaarden van de afzonderlijke premies die je aanvraagt en aan de voorwaarden voor isolatie en beglazing.

PREMIE ORIGINELE VOORWAARDEN BIJKOMENDE VOORWAARDEN
Dak-of zoldervloerisolatie De isolatie van het volledige dak of de volledige zoldervloer moet een warmteweerstand (Rd-waarde) halen van 4,5 m²K/W. De nieuw geïsoleerde oppervlakte moet minstens 30 m² zijn.
Buitenmuurisolatie langs buitenzijde De buitenmuurisolatie moet een warmteweerstand halen van 3 m²K/W. De nieuw geïsoleerde oppervlakte moet minstens 30 m² zijn.
Buitenmuurisolatie langs binnenzijde De warmteweerstand van de buitenmuurisolatie moet minstens 2 m²K/W bedragen. De nieuw geïsoleerde oppervlakte moet minstens 30 m² zijn.
Spouwmuurisolatie De spouw moet zeker 5 cm dik zijn en volledig opgevuld worden met isolatiemateriaal. De nieuw geïsoleerde oppervlakte moet minstens 30 m² zijn.
Kelderisolatie of vloerisolatie op volle grond De warmteweerstand van de isolatie moet minstens 2 m²K/W bedragen. De nieuw geïsoleerde oppervlakte moet minstens 30 m² zijn.
Nieuwe beglazing, premie ramen vervangen De U-waarde van het nieuwe glas mag max. 1,1 W/m²K zijn in 2017 en 2018 en max. 1,0 W/m²K in 2019. De oppervlakte moet minstens 5 m² bedragen en de U-waarde van alle beglazing in huis mag max. 1,1 W/m²K zijn.
Zonneboiler Enkel voor nieuwe zonneboilers voor de aanmaak van sanitair warm tapwater, niet voor vervanging of uitbreiding Geen andere voorwaarden
Warmtepomp Afhankelijk van de soort warmtepomp, moet er een energielabel op plakken van min. A+ of A++. Enkel voor nieuwe pompen, niet voor een warmtepompboiler Geen andere voorwaarden
Ventilatiesysteem Hiervoor bestaat geen aparte premie Geen andere voorwaarden

Ik voldoe aan alle voorwaarden voor de totaalrenovatiebonus, wat nu?

Heb je bij de netbeheerder al een aanvraag ingediend voor alle afzonderlijke energiebesparende maatregelen? Ben je zeker dat je aan alle bijkomende voorwaarden voldoet? Dan zal je in aanmerking komen voor de BENO-pass. Je krijgt de bonus uitbetaald van zodra alle gegevens verwerkt zijn.

De totaalrenovatiebonus wordt in schijven uitbetaald voor het geval je nog een vierde, vijfde of zesde investering zou doen binnen de vijf jaar. Zo blijft de administratie lopen.

Hoeveel bedraagt de totaalrenovatiebonus?

De netbeheerder maakt voor jou de optelsom. Hoeveel energiebesparende renovatiewerken heb je de laatste 5 jaar uitgevoerd? Hoe hoger je score, hoe hoger het bedrag van de totaalrenovatiebonus.

  • 3 investeringen: € 1.250
  • 4 investeringen: € 1.750
  • 5 investeringen: € 2.750
  • 6 investeringen: € 3.750
  • 7 investeringen: € 4.750

Let op: bovenstaande tabel geeft de bedragen van de totaalrenovatiebonus voor woningen. Wie in een appartement woont en heeft geïnvesteerd in één van de gemeenschappelijke delen van het gebouw, neemt best een kijkje op de website van de Vlaamse overheid voor meer info en voor de voorwaarden.

Vind de juiste vakman in jouw regio