Premie zonnepanelen: hoogste premie en hoogste rendement krijg je nu

Sinds de afschaffing van de terugdraaiende teller kregen zonnepanelen het imago van een niet-rendabele investering, onterecht. Zonnepanelen hebben nog steeds een hoog rendement, zeker met de Vlaamse investeringspremie. Maar deze premie wordt de komende jaren afgebouwd. Wil je de hoogste premie, en dus het hoogste rendement? Wacht dan niet langer.

De hoogste premie voor zonnepanelen

Vind zonnepanelen aan de scherpste prijzen

Vanwaar komt het huidige wantrouwen in de premie voor zonnepanelen?

Aan het eind van 2020 was er een heuse rush op nieuwe zonnepanelen omwille van de belofte die de Vlaamse regering maakte. Wie voor 1 januari 2021 nieuwe panelen liet leggen, zou nog tot 15 jaar gebruik kunnen maken van de zogeheten ‘terugdraaiende teller’. Maar in dat verhaal ging het Grondwettelijk Hof niet mee. Dat leidde tot een stevige vertrouwensbreuk met de nieuwe eigenaars van geplaatste zonnepanelen. Honderdduizenden gezinnen lieten zich verleiden door de valse belofte en kwamen achteraf bedrogen uit.

Zonnepanelen blijven bijzonder rendabel

De perceptie die momenteel rond zonnepanelen heerst, is niet correct. Ze zijn en blijven nog steeds heel rendabel, met een gemiddelde terugverdientijd van zo’n 9 jaar, een rendement van 10% en een premie die nooit hoger zal liggen dan nu.

Premie voor zonnepanelen

De premie voor zonnepanelen werd in het leven geroepen voor mensen die vanaf 2021 zonnepanelen aankopen, ter eenmalige compensatie voor de terugdraaiende teller. Die zou sowieso afgeschaft worden vanaf dit jaar.

De hoogste premie voor zonnepanelen

Wie komt in aanmerking voor de premie?

Om in aanmerking te komen voor de eenmalige premie dient aan bepaalde voorwaarden voldaan te worden. Welke voorwaarden dat precies zijn, vind je in een handig overzicht terug op de site van de Vlaamse overheid.

Vraag hier offertes voor zonnepanelen

Hoeveel bedraagt de werkelijke premie?

Het premiebedrag varieert van jaar tot jaar en wordt zodoende bij het ingaan van een nieuw jaar telkens aangepast. Belangrijk om weten is dat het bedrag bepaald wordt door de datum van de indienstname van de zonnepanelen en maximaal oploopt tot 40% van de investeringskosten, BTW inbegrepen. Ook het vermogen van de zonnepanelen zelf is van invloed op de geldsom die je opstrijkt.

Lees ook over premie nieuwe ramen in 2024!

Onderstaande tabel toont aan dat 2021 het jaar/moment is om te investeren in zonnepanelen aangezien de premie momenteel hoger dan ooit tevoren ligt en de komende jaren aanzienlijk gaat afnemen. Je hebt er met andere woorden alle baat bij om snel tot actie over te gaan.

Jaar Premie
2021 maximaal 1500 euro
2022 maximaal 1125 euro
2023 maximaal 750 euro
2024 maximaal 375 euro

Waar en wanneer kan je de premie aanvragen?

De premieaanvraag indienen verloopt online, via Fluvius, de betrokken netgebruiker Je kan de premie aanvragen eens de werken uitgevoerd zijn en binnen de 3 maanden na indienstname, bij registratie van de installatie. Heb je ook andere werken aan je woning gebracht? Bekijk dan of je recht hebt op een renovatiepremie!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Waar wil je zonnepanelen plaatsen?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.