Hoe de kwaliteit van je kraantjeswater verbeterd kan worden

Kalk of hard water kan voorkomen in elke woning. In België heeft meer dan 85% van de populatie problemen met hard water. Dit zorgt voor negatieve gevolgen.

Niet alleen zal jouw waterfactuur stijgen, ook zal de levensduur van je huishoudtoestellen drastisch verminderen. Hoe kan je dit vermijden? En hoe verbeter je de kwaliteit van je water?

Verbeter de kwaliteit van je kraantjeswater

Vermijden van kalk en hard water

In eerste instantie is het handig om een vuilfilter te plaatsen bij het inkomen van het water. Vaak zijn er deeltjes die, na grote werken op het waterdistributienet, in het water circuleren.

Dankzij een vuilfilter worden deze deeltjes tegengehouden. De filter zorgt voor een sanitair onderhoud en een bescherming tegen deeltjes zoals aarde, zand of roest.

Om kalk of hard water te vermijden is een vuilfilter geen oplossing. Een waterverzachter is nodig om dit probleem te bestrijden.

Zonder waterverzachter zal kalk zich meer en meer opbouwen, wat voor negatieve gevolgen zal zorgen. Waterverzachters hebben veel voordelen.

Werking van een waterverzachter

Er bestaan 3 waterverzachters, namelijk een tijdgestuurd systeem, volumegestuurd systeem en een Intelligent volumegestuurd systeem. De werking van deze drie systemen is identiek, enkel de besturing is verschillend.

Een waterverzachter werkt aan de hand van ionenuitwisseling. Het water stroomt door een reservoir waarin harskorrels zitten. Deze korrels pakken  de aanwezige calcium en magnesium aan, dat zich in het water bevindt, en zorgen voor een omruiling van calcium en magnesium naar natriumionen.

Naast het uitkiezen van een besturingssysteem voor de waterverzachter zal je ook moeten kiezen tussen 2 soorten harstanken. Hierbij bestaan twee modellen: één grote harstank of een duplexsysteem dat bestaat uit 2 kleine harstanken.

Het is altijd voordeliger om voor een duplexsysteem te kiezen omdat deze via één harstank regenereert. Dit wil zeggen dat het systeem de hars reinigt en de kalk afvoert naar de riolering en er, zodoende, voor zorgt dat er altijd zacht water is.

Wat is de kostprijs van een waterverzachter

Kost van een waterverzachter

Om een waterverzachter te installeren moet er een budget van minimum 700 euro geteld worden. Vaak liggen de prijzen van een waterverzachter tussen de 800 en 2000 euro. Deze prijs wordt beïnvloed door 5 factoren. Het type, capaciteit, onderhoud, BTW en de installatie.

Hiernaast komt er nog een kost voor het regeneratiezout. Gemiddeld betaal je 10 euro voor 25 kg zout . Om een waterverzachter correct te gebruiken moet u ook kiezen welke zoutsoort u gaat gebruiken. Er zijn twee opties namelijk zoutblokken en zouttabletten.

Besparingen met een waterverzachter

Naast de algemene voordelen kan je ook honderden euro’s besparen dankzij een waterverzachter. Uit een studie van Aqua Belgica blijkt dat een familie van 4 personen tot 650 euro per jaar kan besparen dankzij het gebruik van een waterverzachter.

Deze besparingen werden vastgesteld op 4 categorieën; zeepproducten/detergenten, energieverbruik, levensduur van toestellen en kledij.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1. Welke type dienst zoekt u?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.