Deze werken verhogen je kadastraal inkomen niet.

kadastraal inkomen

Als je graag verbouwingen wil uitvoeren, moet je sowieso ook rekening houden met het kadastraal inkomen. Bepaalde verbouwingswerken kunnen immers leiden tot een verhoging van je kadastraal inkomen herzien. Wil je weten welke verbouwingswerken niet voor een verhoging zorgen, ontdek ze hier.

Wat is het kadastraal inkomen?

Veel mensen durven geen verbouwingswerken aan te gaan door het kadastraal inkomen, maar wat is het kadastraal inkomen? Heel simpel uitgelegd is het een fictieve opbrengst van je onroerend goed, of je nu huurinkomsten hebt of niet. Het kadastraal inkomen of ki wordt bepaald door de administratie Opmetingen en Waarderingen van de Federale Overheidsdienst Algemene administratie van de patrimoniumdocumentatie(AAPD).

Bij de berekening van het ki wordt er rekening gehouden met gemiddelde jaarlijkse nettohuur die je voor jouw woning krijgt op een referentietip ( 1 januari 1975)

Wanneer stijgt je kadastraal inkomen?

Wat zorgt voor de stijging van je kadastraal inkomen bij de opvolging van de wijzigingen verbouwingswerken? Als je jouw woning wilt vergroten, herbouwen of voornamelijk wijzigt, dan kan de ki worden aangepast. Verbouwingen die de oppervlakte en/ of het comfort van een woning verhogen, laten de ki stijgen.

Onder deze verbouwingen valt de installatie van een extra badkamer, het ombouwen van een zolderkamer tot slaapkamer en het aanleggen van een zwembad. Ook klassieke verbouwingen die de bewoonbare oppervlaktes vergroten, zoals de aanbouw van een veranda, zullen zorgen voor een hoger ki.

Bekijk het artikel over garagepoort prijs, soorten en materialen!

Wanneer stijgt het niet?

Wanneer wordt het dan niet verhoogt? Het kadastraal inkomen wordt niet verhoogt bij bepaalde zaken. Ten eerste als je kinderen hebt. Die geven je vaak recht op een vermindering van de onroerende voorheffing. Maar dit allemaal hangt wel van je woonplaats af.

Woon je in het Vlaams gewest dan moet je minstens 2 kinderen hebben waarvoor je een kinderbijslag ontvangt. Afhankelijk van het aantal krijg je een mooi forfaitaire korting. Woon je in Brussel of Wallonië, dan is de voorwaarde dat je 2 kinderen hebt, waarvan tenminste nog één ten laste. Bij het kadastraal inkomen berekenen wordt in dit geval de korting berekend via de percentage in Brussel of een vast bedrag in Wallonië.

Hiernaast heb je ook energiebesparende investeringen die de ki van bestaande woningen niet beïnvloed. Hier gaat het over isolatie, dubbel beglazing plaatsen, zonnepanelen installeren of een verwarmingsketel installeren.

Vergeet dus zeker niet je premies aan te vragen, het zou jammer zijn ze niet te krijgen. Er zijn veel soorten premies voor verbouwingswerken. Om meer te weten over de soorten premies en welke geschikt is voor jouw, lees dan zeker dit artikel om hier meer over te weten.

Hoeveel kosten energetische renovaties?

Benieuwd hoeveel isolatie, zonnepanelen, een nieuwe condensatieketel… je zou kosten? Vraag hier gratis offertes op maat bij specialisten uit je regio en vergelijk vrijblijvend.

👉 Gratis offertes ontvangen

Waarom je best je verbouwingswerken aangeeft.

Het is belangrijk jouw verbouwingswerken aan te geven voor meerdere redenen. Werkzaamheden die de huurwaarden beïnvloeden, moeten worden aangegeven. Bij verbouwingen waarvoor een stedenbouwkundige vergunning verplicht is, brengt de gemeente de kadaster automatisch op de hoogte. Je krijgt dan een aangifteformulier waarvan je binnen dertig dagen na voltooiing van de werken aangifte moet doen.

Ramen vervangen? ontdek je recht op premies voor nieuwe ramen!

Daarentegen, bij werken waarvoor je geen bouwvergunning nodig hebt, moet je zelf actie nemen. Je moet zelf de werken melden binnen de dertig dagen na voltooiing.

Als je jouw woning verbouwt, maar je vermeldt het niet, riskeer je een boete van 50 to 1.250 euro en zelfs een strafrechtelijke boete. Bovendien heeft de regering beslist dat de sancties binnenkort worden opgetrokken tot minimum 250 euro en maximaal 3.000 euro.

Vind de juiste vakman in jouw regio