Lenen voor verbouwing: opties, advies & voordelen

Renoveren kost geld, veel geld. Vaak is een lening afsluiten noodzakelijk. Maar welke leningen bestaan er? Zijn er bepaalde voorwaarden? Wij gingen op onderzoek uit en vonden enkele interessante mogelijkheden om te lenen voor een verbouwing.

Lenen voor een verbouwing: waar moet ik op letten?

Optie 1: Renovatielening

De renovatielening is gemaakt voor renovatieprojecten. Je leent aan een scherp én vast tarief. Iedere maand betaal je dus hetzelfde bedrag. Omdat er geen hypotheek nodig is, moet je niet naar de notaris, waardoor je geen dossier- of registratiekosten betaalt. Lenen voor een verbouwing wordt zo een stuk goedkoper.

Het bedrag, de looptijd en de maandelijkse aflossing kan je in grote mate zelf bepalen. Hou er wel rekening mee dat er wettelijke beperkingen zijn:

Geleend bedrag
Maximale looptijd
tot 2.500 euro 24 maanden
tot 3.700 euro30 maanden
tot 5.600 euro36 maanden
tot 7.500 euro42 maanden
tot 10.000 euro48 maanden
tot 15.000 euro60 maanden
tot 50.000 euro72 maanden

Renovatielening: conclusie

Voordelen Nadelen
Weinig adminstratie Hogere rente dan hypothecair krediet
Geen waarborgen (wel loonoverdracht bij niet-betalen)
Geen notaris

Optie 2: Hypotheek wederopnemen

Is je lening (bijna) afbetaald? Dan kan je je lopende hypotheek hergebruiken. Zo moet je geen nieuwe notariskosten betalen, want er wordt geen nieuwe hypotheek afgesloten. Voorwaarde is wel dat er voldoende terugbetaalcapaciteit is.

Met het hergebruiken van je hypotheek kan je geld lenen voor:

  • Verbouwingen en renovatiewerken aan je huis.
  • De aankoop van een buitenverblijf of opbrengsteigendom

Verder zijn er ook fiscale voordelen. Je kan bijvoorbeeld de maandelijkse afbetalingen (kapitaal en rente) fiscaal aftrekken. De looptijd van het krediet moet dan wel 10 jaar of meer zijn.

Hypotheek wederopnemen: conclusie

Voordelen Nadelen
Scherp tariefKredietbedrag afhankelijk van terugbetalingscapaciteit
Geen nieuwe hypotheek, dus geen notariskosten
Fiscale voordelen

Optie 3: Groene energielening

Energie besparen én geld lenen aan een lager tarief? Dat is de groene energielening. Wie bij zijn verbouwing minstens de helft aan energiebesparende investeringen spendeert, geniet dan van extra gunstige leningsvoorwaarden.

Er zijn wel 2 voorwaarden voor de groene energielening:

  • De volgende werken komen in aanmerking voor de lening: nieuwe verwarmingsketel of zonneboiler, hoogrendementsglas, isolatie, warmtepompen, thermostatische kranen, zonnepanelen en energie-audits.
  • Je moet een factuur of ander bewijs in je bezit hebben.

Tip: Sommige gemeenten bieden een aanvullende energielening aan. De voorwaarden verschillen van gemeente tot gemeente, dus laat je sowieso goed informeren door de dienst Wonen van jouw gemeente.

Groene energielening: conclusie

Voordelen Nadelen
Vaste en voordelige rentevoetFactuurbewijs vereist
Aan te vullen met premies en subsidies
Lagere energiefactuur

Bekijk ook premies voor nieuwe ramen: voorwaarden en bedragen!

Andere opties?

Sociale Leningen

Kwetsbare of kansarme gezinnen komen in aanmerking voor sociale leningen of kredieten om uw woning te (ver)bouwen of te kopen. De rentevoeten schommelen op dit ogenblik rond de 2%.

‘BEN’-krediet

Gaat u voor een bijna-energieneutraal (‘BEN‘) woning? Sommige banken geven je een financieel duwtje met een extra voordelig BEN-krediet.