Dakconstructie zelf maken: hoe maak je een dak voor jouw huis? Kosten, werkwijze en aandachtspunten 

Een dakconstructie zelf maken is een uitdagende, maar ook lonende taak. Denk je eraan om een eigen dak te bouwen? In dit artikel bespreken we de prijs, aandachtspunten en werkwijze voor hellende en platte daken. Je leert onder andere wat spanten zijn en welke materialen voor een duurzaam dak zorgen.

Wil je zeker een veilige en stevige dakconstructie? Laat de werkzaamheden aan ervaren dakwerkers over. Vul ons formulier in en ontvang gratis offertes op maat van dakspecialisten in jouw regio.

Enkele belangrijke overwegingen vooraf 

Zelf je dak plaatsen is financieel voordelig omdat je geen arbeidskosten hoeft te betalen. Maar er zijn ook nadelen en risico’s waar je best rekening mee houdt:

 1. Je moet alle materialen zelf kopen zoals dakbedekking, latten en bevestigingsmaterialen. Het is lastig om de juiste hoeveelheid te bepalen. Bovendien koop je alles tegen het btw-tarief van 21%.
 2. Je hebt minder keuze omdat je sommige dakbedekkingen en speciale elementen niet zelf kunt gebruiken en plaatsen.
 3. Fouten, zoals een slechte bevestiging, kunnen tot lekkages en/of andere problemen leiden. 
 4. Zelf bepaalde dakwerken uitvoeren is complex, zeker als je een beginner bent.
Dakconstructie laten plaatsen?
Verstuur je aanvraag en ontvang offertes op maat.

Wat kost een nieuwe dakconstructie bouwen?

Als je een nieuwe dakconstructie wil bouwen, heb je de juiste dakbedekking nodig. Hieronder geven we een overzicht van de gemiddelde prijs per vierkante meter voor uiteenlopende materialen. Welke dakbekleding je kiest, hangt ook af van je type dak.

Soort dakbedekkingGemiddelde prijs per m2 (inclusief btw)
Plat dak  
Bitumen€ 20 à 40
EPDM€ 40 à 60
Groendak€ 40 à 45
Hellend dak  
Dakshingles€ 7 à 15
Dakplaten€ 10 à 25
Dakpannen€ 25 à 40

Welke balken gebruik je voor een dakconstructie uit hout? 

Voor een houten dakconstructie gebruik je twee soorten balken: gordingen en spanten.

1. Gordingen 

Gordingen zijn horizontale houten balken die van de ene muur naar de andere lopen. Ze vormen de basis van de dakconstructie en verspreiden het grootste deel van het gewicht gelijkmatig over de muren. Gordingen komen vaak voor bij schuine daken, maar kunnen ook bij platte of licht hellende daken oplossing bieden.

Dakconstructie zelf maken

2. Spanten 

Spanten zijn verticale houten balken die op de gordingen rusten en parallel lopen aan de nok van het dak en dakgoot. De dwarsbalken ondersteunen de gordingen en dragen zelf ook bij aan het gewicht van de dakconstructie. Bij lichtere constructies zonder gordingen dragen de spanten, samen met de pilaren en de fundering, het hele dak.

Bij platte daken of licht hellende daken plaatsen specialisten de gordingen en spanten zo dat er driehoeken of X-vormen ontstaan. Dit helpt om met zo min mogelijk materiaal een grote afstand te overbruggen. Soms zijn de gordingen en spanten zichtbaar voor een esthetisch effect, bijvoorbeeld bij oude gebouwen met een zichtbare kap.

Hoe bouw je zelf een plat dak? 

De plaatsing van een plat dak kan lastig zijn, maar met een goede voorbereiding en kwalitatief gereedschap kun je het zelf aanpakken. We bespreken drie populaire opties: EPDM, bitumen en groendak.

1. EPDM plaatsen 

EPDM is een rubberen dakbedekking die lang meegaat en tegen verschillende weersomstandigheden bestand is. De plaatsing van EPDM vereist enige voorbereiding en gereedschap, zoals:

 • Een schone, droge ondergrond
 • EPDM-lijm en -tape
 • Roller en kwast
 • Schaar en mes

Volg de instructies van de fabrikant nauwkeurig op voor het juiste lijmproces en de overlappen. Zorg ervoor dat alle naden goed zijn afgedicht voor een waterdicht resultaat.

2. Bitumen

Bitumen, afkomstig van aardolie, is een klassieke optie voor platte daken. Je kunt het als vloeistof of zelfklevende membranen aankopen. Om vloeibaar bitumen aan te brengen, heb je het volgende nodig:

 • Een schone, droge ondergrond
 • Bitumen-primer
 • Bitumen-verf of -membraan
 • Roller en kwast

Breng eerst de primer aan, gevolgd door twee lagen bitumen-verf of -membraan. Zorg ervoor dat elke laag volledig droog is voordat je de volgende aanbrengt.

3. Groendak 

Een groendak is milieuvriendelijk en duurzaam voor platte daken. Het bevat een waterdicht membraan, lagen voor drainage en filtratie, en een substraat waarop planten kunnen groeien. Om een groendak aan te leggen, heb je het volgende nodig:

 • Een schone, droge ondergrond
 • Waterbestendig membraan
 • Drainage- en filtratielagen
 • Substraat en planten

Volg de instructies van de fabrikant voor een correcte montage van de verschillende lagen. Zorg ervoor dat het membraan goed is afgedicht en dat de drainage correct werkt. Enkel dan heb je een gezond groendak.

spanten monteren dakconstructie

Zelf een hellend of schuin dak leggen 

Een hellend dak is veelvoorkomend en past bij verschillende bouwstijlen. Het bestaat uit twee dakvlakken die een omgekeerde V vormen. Om er een te maken, heb je twee dakgoten nodig. Het dak moet een helling van minstens 15 graden hebben om het water efficiënt af te voeren.

Dakconstructie laten plaatsen?
Kom in contact met ervaren dakwerkers uit je buurt.

1. Dakpannen 

Dakpannen zijn een veelgekozen materiaal om hellende daken mee te bedekken. Ze zijn makkelijk te installeren en zorgen voor een goede afvoer van water.

Dakpannen kun je alleen gebruiken op daken met een helling van minstens 15 graden.

2. Dakplaten 

Platen zijn een andere interessante dakbekleding voor hellende daken. Deze platen zijn eenvoudig te plaatsen en bieden een strakke uitstraling. Ze zijn minder geschikt voor hellingen vanaf 15 graden omdat ze hemelwater minder goed afvoeren.

3. Dakshingles 

Dakshingles zijn een moderne en populaire keuze dakbedekking. Ze zijn eenvoudig te plaatsen en bieden een goede afvoer van het hemelwater. Dakshingles zijn duurder dan dakpannen en minder geschikt voor traditionele bouwstijlen.

Aandachtspunten tijdens en na de werken 

Als je zelf een dakconstructie plaatst, hou je best met een aantal zaken rekening. Denk aan de houten opbouw, de folie en regenwaterafvoer. Zo garandeer je dat de renovatie succesvol verloopt.

1. Analyseer de (houten) opbouw van het dak 

Voordat je begint met de opknapbeurt van je dak, is het slim om de houten opbouw te controleren. Zo weet je of er iets aan scheelt en kan je alle mogelijke problemen oplossen. Kijk naar het hout, de sterkte van de opbouw en of er vochtproblemen en/of houtwormen zijn.

2. Controleer het onderdak 

Een onderdak is een water- en winddichte folie die het hellend dak tegen weersinvloeden beschermt. Controleer of deze folie in goede staat is en vernieuw het indien nodig.

3. Breng eventueel isolatie aan 

Isolatie is belangrijk bij dakrenovatie: je bespaart op energiekosten en geniet van een aangename binnentemperatuur. Je kunt zowel langs binnen als buiten isoleren.

4. Kijk de staat van het regenwaterafvoer na 

Bij een hellend dak moet de regenwaterafvoer optimaal werken om vochtproblemen te voorkomen. Controleer of de dakgoten en het zinkwerk in goede staat zijn en vernieuw ze eventueel.

5. Zorg (indien nodig) voor extra lichtinval 

Als je dakramen installeert, kun je extra natuurlijk licht creëren. Zo lijken je ruimtes groter en geniet je van een mooier interieur.

6. Overweeg een overzetdak 

Een overzetdak kan je plaatsen om extra bescherming te bieden aan de opbouw en om koudebruggen te voorkomen. Dit is vooral relevant bij renovaties van hellende daken.

specialist dakwerken

Zelf een dakconstructie bouwen of een professionele dakwerker contacteren? 

Je kunt een dakconstructie zowel zelf installeren als een professionele dakdekker inhuren. Hieronder vind je de voor- en nadelen van beide opties.

De werken zelf uitvoeren 

Voordelen:

 • Besparing op de prijs. Door geen dakwerker in te huren, bespaar je veel geld.
 • Eigen controle. Omdat je de werken zelf uitvoert, heb je controle over elke fase en de kwaliteit van de plaatsing.

Nadelen:

 • Geen ervaring. Zonder ervaring kan de bouw van een dak moeilijk en tijdrovend zijn, met kans op fouten.
 • Materiaal kopen. Je moet alle materialen en isolatie zelf kopen, wat extra tijd en moeite vraagt.
 • Risico’s. Zonder ervaring is er kans op veiligheidsproblemen en een minder duurzaam dak.

Een specialist inschakelen 

Voordelen:

 • Ervaringsniveau. Een professionele dakdekker heeft de nodige kwaliteitsvolle opleidingen gevolgd om jouw dak te correct en veilig installeren.
 • Kwaliteit. Met een expert ben je zeker dat alles correct en volgens de hoogste normen verloopt.
 • Garantie. De meeste dakdekkers bieden een garantie aan mocht er toch iets fout zijn met de dakconstructie.

Nadelen:

 • Kosten. Een professionele dakwerker inhuren kost redelijk wat geld.
 • Geen controle. Als je een specialist inschakelt, heb je zelf minder controle over het bouwproces.

Vraag hier info, advies en offertes van ervaren dakwerkers in de buurt 

Als je onderstaand formulier invult, ontvang je gratis en vrijblijvend offertes van ervaren dakwerkers uit jouw buurt. Vergelijk de inhoud van alle voorstellen en kies de voordeligste optie voor jouw situatie.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke dakwerken dienen uitgevoerd te worden?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.