Dakgoot bekleden: welke opties heb je? Kosten, materialen en troeven

Geef je dak een frisse en nieuwe uitstraling door de dakgoot te bekleden. Op deze pagina lees je meer over de kosten, soorten dakgoten en mogelijke bekledingsmaterialen. Bovendien geven we een handig stappenplan zodat je zelf jouw dakgoten kunt installeren.

Schakel je liever de hulp van dakspecialisten in? Verstuur je aanvraag via ons formulier en vergelijk gratis meerdere offertes op maat.

Wat kost een dakgootbekleding vervangen en vernieuwen? [Prijs] 

Als je denkt aan een vervanging van je huidige dakgoot, hou je best rekening met het prijskaartje. Meestal liggen de kosten tussen de € 20 en € 100 per meter. Hieronder vind je een overzicht van de richtprijzen (exclusief btw en inclusief plaatsing) afhankelijk van het gekozen materiaal. Zo heb je een goed beeld van de gemiddelde kosten.

MateriaalRichtprijs per meter
Zink€ 30 à 50
KunststofVanaf € 20
Aluminium€ 30 à 50
KoperVanaf € 40
RoestvrijstaalVanaf € 75
PolyesterVanaf € 20

Dakgoten bekleden: uit welke materialen kan je kiezen? 

Een dakgoot is niet alleen een essentieel onderdeel van je huis, maar kan ook voor een mooie upgrade van je dak zorgen. Als je ze met een ander materiaal bekleedt, krijgt je huis direct een nieuwe look. Hieronder zetten we alle mogelijke bekledingen op een rij.

1. Dakgootbekleding pvc of kunststof

PVC of kunststof dakgoten zijn gekend omdat ze relatief goedkoop en makkelijk te installeren zijn. Verder zijn ze licht en waterdicht.

Hoe lang gaat een kunststof dakgoot mee?

Je geniet decennia lang van een zorgeloze afvoer van regenwater. De gemiddelde levensduur van de dakgoot bedraagt 20 tot 30 jaar. Zo ben je zeker dat je op lange termijn geen lekkages of andere vochtproblemen hebt.

2. Aluminium 

Met een modern ontwerp en heel licht gewicht is aluminium een populaire keuze. Het roest niet en heeft weinig onderhoud nodig. Aluminium dakgoten zijn in verschillende kleuren te krijgen.

Aluminium dakgoot

3. Hout

Houten dakgoten geven je huis een mooie, klassieke look met een natuurlijk tintje. Ze zijn gemaakt van verschillende soorten hout zoals ceder, meranti en vuren. Houten dakgoten vragen wel meer onderhoud dan andere materialen. Maar als je ze goed verzorgt, gaan ze wel lang mee. Afhankelijk van de houtsoort verschilt de prijs.

4. Zink 

Zink is nog steeds super populair vanwege de lange levensduur, goede weersbestendigheid en klassieke look. Je kunt het in allerlei kleuren en afwerkingen aankopen. Het is wel iets duurder dan andere materialen en je moet het regelmatig onderhouden.

5. Hardschuim 

Hardschuimen dakgoten zijn een handige en betaalbare optie. Ze zijn gemaakt van polyurethaan, wat ze waterdicht en isolerend maakt. Maar ze zijn niet zo sterk als andere materialen. Daarom scheuren of breken ze sneller bij extreem weer.

6. Koper 

Als je voor luxe wil gaan, is koper een goede keuze. Dit materiaal gaat lang mee en kan goed tegen roest en groene aanslag. Bovendien kan je het materiaal recyclen. Het heeft wel een hogere kostprijs dan zink.

Dakgoten vernieuwen?
Ontvang gratis offertes van dakdekkers in jouw regio.

7. Roestvrijstalen dakgoot

Roestvrijstalen dakgoten zijn echt een moderne, maar ook praktische keuze. Gemaakt van roestvrij staal, kunnen ze tegen elke weersomstandigheid. Je kunt ze in allerlei kleuren en afwerkingen aankopen zoals mat of glanzend. Ze zijn wel duurder dan dakgoten uit PVC, kunststof, aluminium of zink.

8. Polyester 

Als je niet te veel wil uitgeven, zijn polyester goten prima. Ze zijn licht, makkelijk te installeren en je kunt ze in allerlei kleuren krijgen. Ze gaan niet zo lang mee als andere materialen en kunnen verkleuren in de zon.

9. EPDM 

Als je op zoek bent naar een modern en waterdicht materiaal met weinig onderhoud, is EPDM een goeie keuze. Het is licht, buigzaam en makkelijk te installeren. Het heeft een groot assortiment aan kleuren en gaat bovendien lang mee. Wat prijs betreft, is EPDM niet te duur.

10. Bitumen 

Bitumen dakgoten zijn goedkoop, maar gaan niet langer dan 10 jaar mee. Verder verkleuren ze in de zon en zien ze er niet echt aantrekkelijk uit. Bovendien kan bitumen brandgevaarlijk zijn.

11. Gietijzer

Gietijzer is een zeldzame en daarom chique optie. Het is erg duurzaam en heeft een levensduur van 150 jaar. Gietijzer ziet er heel klassiek uit en kan je makkelijk recyclen. Het materiaal is zwaar, lastig te bewerken en kan na verloop van tijd roesten.

Soorten dakgoten op een rij 

De vorm van je dakgoot bepaalt niet alleen de afwatering van je regenwater, maar ook de uitstraling van je woning. We geven hieronder een handig overzicht van verschillende types dakgoten.

Dakgoot bekleden

1. Bakgoot 

Een bakgoot heeft een rechthoekige vorm met platte bodem en verticale randen. Deze soort is verkrijgbaar in diverse materialen (zoals zink, pvc, aluminium en roestvrij staal). Een bakgoot past perfect bij landelijke, traditionele en monumentale woningen.

 • Voordelen. Snelle montage, onderhoudsvriendelijk en makkelijk te herstellen.
 • Nadelen. Minder flexibel dan een mastgoot.

2. Mastgoot of hanggoot 

De mastgoot, ook wel bekend als de hanggoot, heeft een ronde vorm. Deze goot creëert een subtiele look en valt minder op dan andere soorten.

 • Voordelen. Eenvoudig te bevestigen, zeer stevig, goedkoop en minder kans op verstoppingen.
 • Nadelen. Minder onderhoudsvriendelijk dan een bakgoot.

3. Kilgoot 

Een kilgoot is een platte goot die tussen twee hellende daken zit. Het is ideaal voor schuine vlakken en zorgt voor een optimale afwatering.

 • Voordelen. Ideaal voor schuine vlakken, minder kans op lekken en onderhoudsvriendelijk.
 • Nadelen. Complexere montage en kans op lekken bij slechte plaatsing.

4. Zakgoot 

Een zakgoot is een meer brede goot die plat tussen twee hellende daken ligt. Je vindt dit type goot vooral bij oudere woningen (jaren 30 tot 40) terug.

 • Voordelen. Ideaal voor grote hoeveelheden water en perfect tussen 2 hellende daken.
 • Nadelen. Wordt tegenwoordig nog zelden toegepast, soms moeilijk bereikbaar en meestal enkel in zink of pvc.

5. Verholen goot 

Een verholen goot duidt op een onzichtbaar systeem voor de afvoer van regenwater bij dakkapellen. Het geeft een fraaie, perfecte afwerking.

 • Voordelen. Ideaal voor dakkapellen en onzichtbaar.
 • Nadelen. Moeilijk bereikbaar.

Welke soort dakgoot kies ik best?

Je keuze hangt af van factoren zoals:

Type dak. Heb je een plat dak, schuin dak of een combinatie van beide?
Stijl van je woning. Kies een goot die past bij de uitstraling van je huis.
Grootte van je dak. Hoe groter het dak, hoe groter de goot moet zijn om al het regenwater af te voeren.
Budget. Verschillende materialen en soorten dakgoten hebben variërende prijskaartjes.

Dakgoten plaatsen: een handig stappenplan 

Of je nu zelf je dakgoten plaatst of het aan professionals overlaat: het is handig om te weten welke stappen er bij komen kijken. Hieronder volgt een overzichtelijk stappenplan om je op weg te helpen.

Stap 1: Plaats gootbeugels 

Bepaal de positie van de eerste en laatste beugel, met de eerste beugel bij de regenpijp en de laatste iets hoger. De afstand tussen de beugels bedraagt doorgaans rond de 50 cm. Boor vervolgens gaten in de muur en bevestig de beugels.

Stap 2: Maak een goot op maat

Meet de benodigde lengte van de goot en de hellingsgraad van het dak. Indien nodig zaag je de goot op maat met een ijzerzaag, beginnend van onderaan. De verbindingsstukken kan je gebruiken als haakse afwerkingen. Verwijder bramen met schuurpapier.

Stap 3: Monteer de dakgoot

Zet vervolgens de klemstrippen op de beugels omhoog en schuif de dakgoot in de beugels. Zo kan je de gootdelen met elkaar verbinden met lijm. Druk de klemstrippen naar beneden om de goot te fixeren.

Stap 4: Bevestig de regenafvoer 

Zaag de regenpijp op maat en bevestig de beugels aan de muur. Nu kan je de regenpijp in de beugels schuiven en op de dakgoot aansluiten. Het uiteinde van de regenpijp mondt uit bij een riolering, grindgat of regenton.

Dakgoot tuinhuis bekleden koper

Voordelen van dakgootbekleding 

Dakgootbekleding is een slimme keuze. We zetten alle pluspunten op een rijtje:

 • Bescherming tegen weer en wind. Dakgootbekleding vormt een stevige barrière tegen regen, sneeuw, hagel en wind. Zo beschermt het je dakgoten en het houtwerk eronder tegen vocht, rot en andere schade door weersinvloeden. Bovendien zorg je voor een langere levensduur van je dakgootsysteem.
 • Verbeterde ventilatie. Door onder de dakgootbekleding luchtroosters te plaatsen, kan het houtwerk erachter ademen. Zo reguleer je vocht beter en voorkom je schimmelvorming.
 • Esthetische upgrade. Dakgootbekleding verbetert de uitstraling van je woning. Je kan kiezen uit verschillende materialen en kleuren om een stijl te creëren die perfect bij je huis past.
 • Gemakkelijk onderhoud. Dakgootbekleding is rotvrij en bestand tegen vuil, bladeren en mos. Het onderhoud is daarom een stuk eenvoudiger. Je hoeft de goten minder vaak schoon te maken en je bespaart op reparaties.
 • Extra levensduur met EPDM. Door de binnenkant van de dakgoot met EPDM te bekleden, creëer je een extra waterdichte laag. In combinatie met dakgootbekleding verleng je de levensduur van je dakgootsysteem met tientallen jaren.
 • Tijdens de montage. Dakdekkers kunnen tijdens de plaatsing van dakgootbekleding meteen de dakgoten controleren op lekken en scheurtjes. Indien nodig kunnen ze alle beschadigingen meteen herstellen.

Extra info, advies op maat en concrete offertes van professionele dakwerkers ontvangen? Vul het offerteformulier in 

Vul het offerteformulier in en ontvang gratis en vrijblijvend offertes en advies op maat van verschillende dakwerkers bij jou in de buurt. Vergelijk en maak een weloverwogen beslissing.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke dakwerken dienen uitgevoerd te worden?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.