Dakgebinte: uit welke raamwerken kan je kiezen? Kosten, eigenschappen en soorten

Elk dak wordt ondersteund door een dakgebinte. Waarvoor het raamwerk van een dak precies dient en hoe het de duurzaamheid en stabiliteit van een huis verbetert, kom je in dit artikel te weten. Bovendien lees je meer over de kosten, soorten gebintes en het onderhoud ervan.

Is jouw dakgebinte aan vervanging toe? Vul ons offerteformulier in en wij brengen je zo snel mogelijk in contact met ervaren en betrouwbare dakwerkers in jouw regio.

Wat is een dakgebinte precies? [Betekenis]  

Een dakgebinte is het skelet van een dak en zorgt voor de structurele integriteit. Het houdt het dak staande en verdeelt het gewicht over de volledige constructie. Zo blijft het volledige dak stabiel. Verder helpt het dakgebinte je huis warm en stil te houden.

Het raamwerk van een dak kan uit materialen zoals hout, metaal of beton bestaan. Afhankelijk van de precieze constructie, kan het zelfs extra ruimte onder het dak creëren, zoals een zolderkamer.

Dakgebinte laten plaatsen?
Schakel de hulp in van ervaren dakwerkers.

Wat kost een nieuw dakgebinte per vierkante meter? 

Hieronder geven we de gemiddelde prijzen per vierkante meter voor verschillende soorten dakgebinten.

Type GebintePrijs per m2
Traditioneel (hout)€ 60 à € 90
Geprefabriceerd (industrieel)€ 50 à € 70
Plat dak (beton: klassiek of begroeid)€ 60 à € 100

De prijs per vierkante meter van een dakgebinte hangt af van verschillende factoren. Denk aan het type dakgebinte, het materiaal en de complexiteit van de werken. Verder verschillen de tarieven van dakwerkers per gemeente. Hou hier rekening mee wanneer je de totale kosten probeert te bepalen.

Dakgebinte

Het belang van een dakgebinte

Een stabiel en goed ontworpen dakgebinte is belangrijk voor de levensduur en veiligheid van je huis. Het raamwerk van een dak zorgt voor ondersteuning van de constructie en stabiliteit van het volledige dak.

1. Duurzaamheid van de woning 

Een sterk en goed ontworpen dakgebinte is van groot belang. Het zorgt voor een stevig en veilig dak. Verder moet het voldoende sterk zijn om wind, regen en sneeuw te doorstaan. Op die manier blijft het dak voor lange tijd in degelijke staat. Als je kwalitatieve materialen kiest en het gebinte correct en stevig bouwt, gaat het dak nog langer mee.

2. Veiligheid 

Een stevig dakgebinte zorgt ervoor dat mensen binnenshuis veilig zijn. Het voorkomt dat het dak instort of lekt als het regent. Verder blijft het huis stevig bij sterke winden. Zo zijn mensen beschermd tegen uiteenlopende weersomstandigheden.

3. Flexibel ontwerp 

Bovendien zorgt een dakgebinte voor veel flexibiliteit in het ontwerp van de woning. Het maakt grote overspanningen en open ruimtes mogelijk zonder dragende muren. Zo hebben architecten en eigenaren meer vrijheid en kunnen ze voor unieken constructies zorgen.

Twee soorten dakgebinte 

Als je een nieuw raamwerk laat plaatsen, heb je de keuze uit een traditioneel dakgebinte of een prefab gebinte. Ontdek hier alle eigenschappen van beide opties.

1. Traditioneel dakgebinte bouwen 

Het traditionele dakgebinte bestaat uit een reeks balken, spanten en kepers die de vorm en sterkte van het dak bepalen. Dit type constructie past goed bij de meeste daken en dakbedekkingen en komt vooral nog voor bij oudere gebouwen.

Vanwege het “oude” en “rustieke” uiterlijk is het traditionele frame vaak eleganter. Het is wel tijdrovender en kostbaarder dan andere soorten gebintes.

2. Prefab- of industrieel gebinte 

Het geprefabriceerde gebinte komt eigenlijk uit de Verenigde Staten. De productie vindt plaats in een fabriek en is daarom sneller in elkaar te zetten. Het ziet er niet zo mooi uit als het traditionele gebinte, maar het is wel sterker, lichter en goedkoper.

Omdat de spanten veel ruimte innemen, is het lastiger om een extra kamer onder het dak te maken. Daartegenover staat dat het huis goed geïsoleerd is en zo het volledige jaar voor een aangename binnentemperatuur zorgt.

Close-up raamwerk daken

De mogelijke raamwerken of frames op een rij 

Dakgebintes kunnen uit verschilende raamwerken of frames bestaan. Oftewel gebruiken specialisten dakspanten oftewel balken en kepers. Voor een plat dak bestaat er nog een apart raamwerk.

Welk raamwerk kiezen?
Ontvang offertes met prijzen en adviezen van dakwerkers.

1. Houten frame met balken en kepers 

Het traditionele dakgebinte van massief hout bestaat uit balken en kepers. Dit frame bestaat uit verschillende soorten kwalitatief hout en vormt zo een stevige basis voor de meeste daken.

Een houten frame met balken en kepers is een betaalbare oplossing. Dit soort constructie past bovendien bij verschillende soorten daken en zorgt voor een stevig en duurzaam resultaat.

Welk hout gebruik je best voor een dak? 

Een dakgebinte bestaat meestal uit massief hout. De verticale elementen worden gedragen door grote horizontale balken.

2. Frame met dakspanten 

Individuele bouwprojecten gebruiken vaak voorgefabriceerde dakspanten. In de meeste gevallen hebben ze een driehoekige vorm en bestaan ze uit hout. Deze dakspanten zijn voornamelijk samengesteld uit hoofdbalken die rusten op een reeks gordingen die de spanten met elkaar verbinden.

Mensen met een beperkt budget profiteren van dit type constructie. Het neemt wel veel ruimte in, waardoor het niet geschikt is voor verbouwde zolders zoals zadeldaken.

3. Frame voor een plat dak 

Het frame voor een plat dak bestaat vaak uit beton. Het biedt een sterke en langdurige basis met een lange levensduur. Ze zijn geschikt voor verschillende soorten gebouwen zoals huizen en kantoren.

Dakwerker controleert dakgebinte

Het onderhoud van een (oud) dakgebinte: enkele handige richtlijnen

Het is slim om je dakconstructie om de 25 à 30 jaar te laten controleren en renoveren. Zo kan je problemen zoals lekkage, insecten, rot en schimmel op tijd opsporen en aanpakken. Door regelmatig onderhoud en behandelingen uit te voeren, kan je de kosten van grote renovaties in de toekomst beperken.

Overweeg daarom een onderhoudscontract af te sluiten bij een betrouwbaar bedrijf. Let wel op: de kosten kunnen verschillen afhankelijk van het type dak dat je hebt. Zo kan het onderhoud van een zadeldak duurder zijn dan van een plat dak.

Bijkomende info en advies op maat nodig? Stel je vragen aan dakwerkers en vergelijk gratis offertes

Vul onderstaand offerteformulier in om gratis en vrijblijvend offertes aan te vragen voor jouw dakproject. Vergelijk alle prijsvoorstellen en adviezen van professionele dakwerkers. Zo kan je goed geïnformeerd een voordelige keuze maken.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke dakwerken dienen uitgevoerd te worden?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.