Ventilatie dak: hoe zorg je voor een goede dakdoorvoer? Prijs, onderdelen en stappenplan 

Ook de ventilatie van een dak is een belangrijk onderdeel van de volledige constructie. Het voorkomt vocht- en schimmelproblemen door condensatie. Lees hier meer over de kosten, verschillende ventilatiemogelijkheden en welke doorvoer voor jouw dak geschikt is. Bovendien geven we in enkele overzichtelijke stappen weer hoe je zelf een dakdoorvoer kunt plaatsen.

Laat je de klus liever aan dakspecialisten over? Vul ons formulier in en ontvang meerdere offertes op maat van erkende dakwerkers uit jouw buurt.

Wat is de doorvoer van een dak?

Een dakdoorvoer is in feite een soort poortje in je dak, bekleed met een plakplaat of een speciale dakpan. Door deze opening monteer je een ventilatiepijp, die je vervolgens aansluit op een ventilator of, bij natuurlijke ventilatie, direct op de buizen van je ventilatiesysteem.

Dakdoorvoer installeren?
Kom gratis in contact met erkende dakwerkers.

Alle onderdelen van een dakdoorvoer 

Een dakdoorvoer is meer dan een simpel gat in je dak. Het is een ingenieus systeem van verschillende onderdelen die samenwerken om ventilatie te optimaliseren en je dak te beschermen:

 • Dakpan of -plaat. De basis van de dakdoorvoer bestaat uit een speciale dakpan of een losse plaat. Dit onderdeel bestaat uit weerbestendig materiaal en vormt een stevige fundering voor de rest van de constructie.
 • Pijp. Door de dakpan of plaat wordt een dubbelwandige pijp gemonteerd. Deze pijp zorgt voor de afvoer van lucht en is voorzien van een stormkraag aan de onderkant. De stormkraag beschermt de dakdoorvoer tegen weersinvloeden.
 • Plakplaat. Onder de stormkraag bevindt zich een plakplaat. Deze plaat zorgt voor een waterdichte aansluiting tussen de dakdoorvoer en het dak, waardoor lekkage geen kans krijgt.
 • Trekkende kap. De dakdoorvoer werk je netjes af met een trekkende kap. Het beschermt bovendien de pijp tegen vuil.
Ventilatie dak

Hoeveel kost de plaatsing van een dakdoorvoer?

Een dakdoorvoer is belangrijk voor een gezond en comfortabel huis. Maar wat kost het om er eentje te plaatsen in je dak? De totale prijs bestaat uit verschillende onderdelen.

De arbeidskosten bedragen gemiddeld € 35 tot € 60 per uur (exclusief materiaal). Om je een idee te geven: een dakdekker is doorgaans 2 tot 4 uur kwijt aan de plaatsing van een dakdoorvoer. Hou bovendien rekening met de voorrijkosten van de dakwerkers. Per kilometer betaal je ongeveer € 0,30.

Natuurlijk hangt er ook een prijskaartje aan de dakdoorvoer zelf. Onderstaande tabel geeft de richtprijzen weer op basis van de mogelijke materialen.

Type dakdoorvoerRichtprijs (inclusief arbeidskosten)
PVC€ 200 tot € 400
EPDM€ 250 tot € 500
Bitumen€ 300 tot € 600
RVS€ 350 tot € 700
Zink€ 400 tot € 800

Hou er rekening mee dat bovenstaande bedragen schattingen zijn. De totale prijs hangt in werkelijkheid af van verschillende factoren zoals:

 • Materiaal dakbedekking. Pvc is goedkoper dan zink of RVS.
 • Breedte dakdoorvoer. Hoe breder de doorvoer, hoe duurder.
 • Locatie. Dakdekkers in drukke gebieden rekenen soms meer aan.
 • Combineren met andere werkzaamheden. Combineer je de werkzaamheden met dakrenovatie, een dakraam of andere werken? Dan kan de prijs per m² lager uitvallen.

Waarom is de ontluchting van een plat dak noodzakelijk?

De ontluchting van platte daken is vooral belangrijk om allerlei vochtproblemen te voorkomen.

1. Ventilatie 

Dakventilatie voorkomt dat condensatie zich onder het dak ophoopt. Zonder ventilatie kunnen vocht en warme lucht vast komen te zitten, wat leidt tot schimmel- en houtrot. Een continue luchtstroom door dakventilatie voert vocht en warme lucht af, waardoor de kans op deze problemen aanzienlijk kleiner is.

2. Kachel 

Kachels, vooral op zolderverdiepingen, produceren warmte en vocht. Zonder goede ventilatie blijft deze vochtige lucht in het dak hangen, wat condensatie en schade kan veroorzaken. Een goed ventilatiesysteem voert warmte en vocht effectief af, waardoor de goede conditie van het dak behouden blijft.

3. Afzuigkap 

Afzuigkappen in keukens voeren kookdampen en vetten af naar buiten, vaak via het dak. Zonder goede ventilatie blijft deze vochtige en vervuilde lucht in de dakconstructie hangen, wat leidt tot nare geurtjes, vet aanslag en schimmelvorming. Een goed ventilatiesysteem voorkomt deze problemen.

4. Droger 

Drogers produceren veel vochtige lucht tijdens het droogproces. Wanneer deze lucht via een dakventilatie wordt afgevoerd, is het belangrijk dat het ventilatiesysteem voldoende capaciteit heeft om het vocht effectief af te voeren. Onvoldoende ventilatie leidt tot vochtophoping in het dak, wat schadelijke gevolgen kan hebben.

Ventilatie dak door dakdoorvoer

Hoe kan je een hellend dak (mechanisch) ventileren? 

Een goed geventileerd dak is essentieel voor het behoud van de structuur en het voorkomen van vochtproblemen. Mechanische ventilatie is een effectieve oplossing. Hieronder bekijken we hoe je een hellend dak mechanisch kunt ventileren voor optimale prestaties.

Jouw dak mechanisch ventileren?
Laat de werken aan erkende dakwerkers over.

1. Luchtinlaat die doorloopt tot de goot 

Een mogelijke manier om een luchtinlaat te creëren, is door tengellatten met een minimale dikte van 15 mm door te laten lopen tot aan de goot. Deze opening zorgt voor een optimale toevoer van verse lucht en ventilatie onder het dak. Om te voorkomen dat vogels of ongedierte binnendringen, werk je de inlaat af met een aluminium vogelscherm.

Een alternatief is de ventilerende onderlat. In sommige gevallen, bijvoorbeeld wanneer de gootplank bovenop de spanten zit in plaats van ertussen, is het niet mogelijk om de tengellatten tot aan de goot te laten doorlopen. In dat geval biedt de ventilerende onderlat een uitstekende oplossing.

Deze speciale lat zorgt niet alleen voor een correcte luchtinlaat, maar voert ook eventueel infiltratiewater (zoals stuifsneeuw of regenwater bij zware wind) af naar de goot.

2. Luchtuitlaat ter hoogte van de vorst 

Een perfecte dakventilatie heeft niet alleen een ingang voor lucht, maar ook een uitlaat. Bij voorkeur bevindt deze uitlaat zich bij de nok, het hoogste punt waar de twee dakvlakken samenkomen.

Ventilerende ondervorst 

Een slimme truc om die uitlaat te maken is met ventilerende ondervorsten. Deze bijzondere ondervorsten, gemaakt van keramiek of kunststof, hebben gaatjes die voor een goede luchtcirculatie langs de nok van het dak zorgen.

Ventilatiepannen voor afvoer 

Naast de ventilerende ondervorsten zijn er ook speciale ventilatiepannen die dienen als luchtuitlaat. Deze pannen zitten op specifieke plekken van het dak zoals bij de nok of op de hoeken. Ze komen voor in verschillende vormen en materialen zodat ze mooi bij je dak passen.

Dak ventilatie panventilatie speciale pannen

Een dakdoorvoer kiezen: enkele richtlijnen

Bij de renovatie of bouw van je woning is het belangrijk om de juiste dakdoorvoer te kiezen. Onderstaande stappen en aandachtspunten kunnen je helpen.

1. Schuin dak 

Heb je een schuin dak met een hellingsgraad tussen 25° en 45°? Dan volg je onderstaande stappen op:

 • Kies de juiste ventilatiepijp. Selecteer een pijp met de juiste diameter voor jouw ventilatiesysteem.
 • Selecteer een geschikte doorvoerpan. De doorvoerpan moet passen bij je type dakpan en de ventilatiepijp. Universele pannen met loodslab of loodvervanger zijn ook mogelijk.
 • Voeg een glijschaal toe. Zo zorg je voor flexibiliteit in de aansluiting op de dakbedekking (indien niet inbegrepen bij de doorvoerpan).
 • Gebruik een dakbeschotbeugel. Deze beugel zorgt voor een stevige bevestiging aan het dakbeschot.
 • Overweeg een luchtdicht doorvoermanchet. Extra waterdichtheid creëren? Monteer deze manchet aan de binnenzijde van je dak.

2. Platte daken 

Voor platte daken met minimale helling, zorg je voor de volgende zaken:

 • Kies de juiste ventilatiepijp. Selecteer de juiste diameter op basis van jouw ventilatiesysteem.
 • Selecteer een geschikte plakplaat. De plaat moet passen bij je type dakbedekking. Sommige plakplaten zijn al voorzien van een stuk dakbedekking.
 • Overweeg een luchtdicht doorvoermanchet. Extra zekerheid op waterdichtheid? Monteer deze manchet aan de binnenzijde van je dak.

3. Vlak-hellend dak 

Heb je een dak met een hellingsgraad tussen 5° en 25°? Volg dan deze richtlijnen op:

 • Kies de juiste ventilatiepijp. Er bestaan verschillende ventilatiepijpen met een geschikte diameter.
 • Selecteer een geschikte plakplaat. Kies een speciale plakplaat voor vlak-hellende daken (5° tot 25°).
 • Voeg de juiste glijschaal toe. Selecteer de juiste maat glijschaal (131 of 166) voor jouw ventilatiepijp.
 • Gebruik een dakbeschotbeugel. Verschillende beugels zorgen voor een stevige montage.
 • Overweeg een luchtdicht doorvoermanchet. Je kunt opnieuw een manchet aan de binnenzijde van het dak installeren voor een betere waterdichtheid.

Zelf een dakdoorvoer plaatsen [Stappenplan] 

Als je graag zelf aan de slag gaat en je hebt de juiste materialen, kan je onderstaand stappenplan gebruiken om een dakdoorvoer te installeren.

Benodigdheden

 • Dakdoorvoer (kies de juiste maat voor jouw dak).
 • Dakbedekking.
 • Meet- en markeergereedschap (rolmaat, potlood/marker).
 • Boormachine (met juiste boor voor je dakmateriaal).
 • Zaag.
 • Afdichtmiddel.
 • Bevestigingsmateriaal (bouten, moeren, klemmen).
 • Reinigingsmateriaal (doek, bezem).
 • Veiligheidsmaterialen (anti-slip schoenen, helm, handschoenen, harnas).
Dakdoorvoer dak ventilatie op plat dak

Stap 1: Kies de locatie 

 • Controleer alle benodigde materialen en zorg dat je het juiste indekstuk hebt.
 • Bepaal de plaatsing van de dakdoorvoer. Vermijd obstakels en de dakconstructie.
 • Markeer de positie en boor een gat van minimaal 25 cm (afhankelijk van de dakdoorvoer).

Stap 2: Monteer de plakplaat 

 • Maak het dakoppervlak schoon.
 • Breng de plakplaat aan op het dak (kunststof of metaal met ronde opening).
 • Bevestig de plakplaat met afdichtmiddel en schroeven (indien nodig).

Stap 3: Plaats de dakbedekking

 • Bedek de plakplaat met dakbedekking (dezelfde als je dak).
 • Zorg voor een goede overlap en afdichting.

Stap 4: Schuif de stormkraag over de pijp 

 • Schuif de stormkraag over de pijp (pijl omhoog gericht).
 • Plaats de pijl-pijpcombinatie door het gat (ongeveer 10 cm pijp onder het dak).
 • De stormkraag zorgt voor waterdichtheid, bescherming tegen wind en een nette uitstraling.

Stap 5: Plaats de klemband om de pijp

 • Plaats de klemband om de pijp.
 • Draai de klemband stevig vast met een schroevendraaier (pas op voor beschadiging).
 • De klemband zorgt voor een stevige bevestiging en stabiliteit.

Stap 6: Vul de ruimte tussen de pijp en het dak op 

 • Draag handschoenen en een mondkapje.
 • Vul de ruimte tussen de pijp en het dak op met bijvoorbeeld steenwol (voorkomt tocht).
 • Snijd de steenwol op maat en schuif het in de open ruimte.

Stap 7: Bevestig verdiepingsondersteuning 

 • Bevestig de verdiepingsondersteuning onder de dakdoorvoer (extra steun).
 • Schroef en bout de ondersteuning vast aan het plafond tegen het dak.

Stap 8: Plaats het onderaansluitstuk 

 • Bevestig de extra klemband voor het onderaansluitstuk.
 • Sluit het onderaansluitstuk aan op de onderzijde van de dakdoorvoer.
 • Gebruik de bijgeleverde schroeven en klemmen voor een stevige bevestiging.
 • Het aansluitstuk verbindt de dakdoorvoer met het ventilatiekanaal of de hemelwaterafvoer.

Stap 9: Controleer de installatie 

 • Controleer of alles goed vastzit en stevig is bevestigd.
 • Maak de dakdoorvoer en omgeving schoon.
 • Maak foto’s van de installatie (handig voor toekomstige klussen).

Bijkomende info en advies op maat nodig? Stel je vragen aan dakwerkers en vergelijk gratis offertes

Vul onderstaand offerteformulier in en ontvang gratis en vrijblijvend offertes van verschillende dakwerkers in jouw buurt. Zij hebben voldoende ervaring en de correcte materialen en gereedschappen om de dakdoorvoer professioneel te plaatsen. Neem gerust contact op voor een betrouwbare installatie.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke dakwerken dienen uitgevoerd te worden?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.