Dakoversteek: waarom een praktische toevoeging? Kosten, functies en bekleden 

Een dakoversteek is een relatief klein, maar belangrijk onderdeel van je dakconstructie. Ontdek hier alle functies, kosten en ontwerpmogelijkheden. Aan het einde van het artikel bespreken we hoe je de levensduur kunt verlengen door in kwalitatief onderhoud te voorzien.

Is jouw dakoversteek aan vervanging toe? Vul ons formulier in en ontvang concrete offertes op maat van erkende dakwerkers in jouw regio.

Wat is de oversteek van een dak? 

Een dakoversteek is het extra stukje dak dat over je gevel uitsteekt. Dit handige detail zorgt ervoor dat je gevel beter beschermd is tegen regen, sneeuw en hagel. Zowel platte als hellende daken hebben baat bij een dakoversteek.

Dakoversteken kan je in uiteenlopende kleuren laten vervaardigen. Voor een natuurlijke uitstraling kiezen de meeste mensen dezelfde kleur als hun dak. Populaire materialen zijn hout en pvc hardschuim.

Dakoversteek laten plaatsen?
Contacteer ervaren dakwerkers via ons formulier.

Gesloten of open 

Een gesloten dakoversteek beschermt je huis optimaal tegen regen, wind en sneeuw. Door de dichte onderkant blijft vuil buiten en kunnen vogels er niet nestelen. Bovendien krijgt je huis een strakke, moderne look. Extra isolatie is mogelijk en verlaagt bovendien je energiekosten. Hou er wel rekening mee dat een gesloten dakoversteek duurder is en voor een minder ruimtelijk gevoel zorgt.

Een open dakoversteek zorgt voor een ruimtelijk effect door de zichtbare ruimte tussen de oversteek en de gevel. Zo’n type dakoversteek is meestal goedkoper en vraagt minder onderhoud. Het past perfect bij klassieke en landelijke stijlen. Het nadeel is dat het minder bescherming biedt tegen extreme weersomstandigheden en dat vogels er makkelijk kunnen nestelen. Isoleren is tot slot lastiger bij een open dakoversteek.

Dakoversteek op een schuin dak

Wat kost het vervangen van een dakoversteek?

De prijs van een dakoversteek is zeer variërend. Gemiddeld liggen de kosten tussen de € 50 en € 150 per m² liggen. Prijsbepalende factoren zijn onder andere: 

 • Grootte van het gebouw. Meer materiaal en werk zorgt voor een hogere prijs.
 • Materiaal. Hout is vaak goedkoper dan PVC of metaal.
 • Moeilijkheidsgraad. Complexe vormen of locaties zorgen voor hogere arbeidskosten.
 • Locatie en ervaring vakman. Lokale dakspecialisten met ervaring zijn goedkoper.
 • Reiskosten. Verplaatsing van de dakwerker brengt extra kosten met zich mee.

Bespaar op materiaalkosten door zelf te schilderen of te beitsen.

De functies van een (houten) dakoversteek op een rij 

Een dakoversteek verhoogt niet alleen de esthetische waarde van je huis, het is ook onmisbaar voor de bescherming van je woning. Ontdek hieronder alle functies van een dakoversteek.

1. Beschermt de muren tegen vocht

Een dakoversteek houdt regenwater weg van je muren, wat betekent dat je gevel langer mooi en intact blijft. Vochtproblemen zoals schimmel, rot en vorstschade komen zo niet meer voor.

2. Voert regenwater af 

Samen met de dakgoot zorgt de dakoversteek voor een efficiënte afvoer van regenwater. Je hebt geen last meer van overstromingen van de dakgoot. Bovendien spat water niet meer onnodig tegen je gevel.

3. Esthetisch aantrekkelijk 

Een dakoversteek geeft je woning extra karakter. Of je nu gaat voor een moderne, landelijke of klassieke look, er is altijd een stijl die perfect bij je huis past.

4. Mogelijk bij hellend en plat dak 

Bij platte daken is de dakoversteek vaak een horizontale constructie met eigen draagstructuur. Het zorgt voor een goede afvoer van regenwater en beschermt je gevel tegen vocht en vuil. Naast de praktische voordelen, geeft de dakoversteek je huis een strakke en moderne uitstraling.

Ook bij hellende daken is een dakoversteek populair. Je kunt kiezen voor een horizontale of schuine constructie. Met een schuine dakoversteek vorm je door het dak te verlengen zonder een extra draagstructuur.

In beide gevallen beschermt de dakoversteek je gevel tegen weerinvloeden en voegt het een mooi accent toe aan je daklijn.

Oversteek op plat dak

Hoe dakoversteek bekleden? [Geschikte materialen]  

Bij het ontwerp van een dakoversteek kan je uit verschillende materialen kiezen. Afhankelijk van je keuze geniet je van bepaalde voordelen. Ontdek welke opties het beste bij jouw project en stijl passen.

Op zoek naar een dakwerker?
Vergelijk specifieke offertes voor jouw dakproject.

1. Hout

Hout geeft je huis een natuurlijke, warme look en komt met verschillende ontwerpmogelijkheden. Het heeft wel regelmatig onderhoud nodig zoals schilderen en beitsen, en kan na verloop van tijd kromtrekken of rotten.

2. Aluminium 

Aluminium is duurzaam en onderhoudsarm. Het is bestand tegen roest en corrosie, lichtgewicht en verkrijgbaar in veel kleuren en stijlen. Het is vaak duurder en heeft een koudere uitstraling.

3. Kunststof of pvc

Kunststof is onderhoudsarm, bestand tegen verschillende weersinvloeden en makkelijk te installeren. Het is goedkoper dan aluminium en is verkrijgbaar in diverse kleuren en stijlen. Het mist de natuurlijke uitstraling van hout en is minder sterk dan aluminium.

Welke optie past bij mij?

– Natuurlijke uitstraling en charme: hout
– Duurzaam en onderhoudsarm: aluminium en kunststof
– Modern en budgetvriendelijk: kunststof
– Warme uitstraling en veelzijdig: hout

Dakoversteek en dakgoot afwerken 

Ook voor de afwerking van de dakoversteek en dakgoot heb je een ruime keuze aan materialen. We lichten enkele gekende opties hieronder toe.

 • PVC. Goedkoop, lichtgewicht, waterdicht, rotvrij, onderhoudsarm en verkrijgbaar in diverse kleuren. De uitstraling is wel minder natuurlijk.
 • Hardschuim PVC. Combineert de voordelen van PVC met een stevigere structuur en hogere slagvastheid. Daarom is het ook duurder dan standaard kunststof.
 • Houtcomposiet. Duurzaam, milieuvriendelijk, onderhoudsarm, waterbestendig en natuurlijke uitstraling in diverse kleuren met houtnerfstructuur. Het is wel wel een stuk duurder dan PVC.
 • Houtvezelplaten. Uiterst stabiel, dicht, duurzaam, weerbestendig, kleurvast. De platen vereisen wel schildering of behandeling voor een optimale bescherming.
 • Tropisch hardhout. Natuurlijke, warme uitstraling en zeer duurzaam bij correcte behandeling. Een regelmatig onderhoud met olie of lak is vereist en de kostprijs ligt vaak hoger.
 • Basalt. Bewerkbaar als hout, zo duurzaam als steen, temperatuur- en weerbestendig, brandveilig, recycleerbaar, eenvoudig te buigen en te torderen. De moderne uitstraling is minder geschikt voor klassieke of landelijke stijlen.

Tip: voeg verlichting toe aan je dakoversteek 

Dakoversteek spots zijn een geweldige manier om je woning een unieke en sfeervolle uitstraling te geven. Door aan de onderkant sfeervolle verlichting toe te voegen, geniet je niet alleen van een prachtige uitzicht, maar ook van een verbeterde veiligheid ‘s nachts. Bovendien zijn dakoverstek spots energiebesparend dankzij het gebruik van LED-verlichting.

Dakoversteek

Hoe voorzie je in een kwalitatief onderhoud?

Als je jouw dakoversteek goed wil onderhouden, kan je onderstaande adviezen opvolgen:

 • Inspecteer. Controleer je dakoversteek regelmatig op beschadigingen, losse onderdelen en vervuiling.
 • Maak schoon. Reinig de goten en dakoversteek met een mild reinigingsmiddel om vuil, bladeren en mos te verwijderen.
 • Repareer. Losse onderdelen of kleine beschadigingen laat je best tijdig repareren om te voorkomen dat ze ergere problemen veroorzaken.
 • Professionele hulp. Voor grote of complexe reparaties of voor een grondige schoonmaakbeurt, schakel je best een professionele dakwerker in.

De specifieke onderhoudsbehoeften van je dakoversteek hangen ook af van het materiaal. Zo vereist een houten dakoversteek meer onderhoud dan een kunststof exemplaar.

 • Kunststof dakoversteek. Reinig je best in de zoveel tijd met een mild reinigingsmiddel. Controleer regelmatig op beschadigingen en vervuiling.
 • Houten dakoversteek. Maak het tweemaal per jaar schoon met een mild reinigingsmiddel. Kijk na of er vochtproblemen, houtrot of schimmels optreden. Behandel het tot slot regelmatig met een beschermende beits of verf.

Maak een onderhoudsplan en noteer wanneer je welke klusjes moet uitvoeren. Zo houd je je dakoversteek in topconditie.

Wens je extra info of advies op maat? Vul het formulier in en vergelijk gratis prijsvoorstellen van dakwerkers 

Vul onderstaand offerteformulier in en ontvang gratis en vrijblijvend offertes van dakwerkers bij jou in de buurt. Vergelijk advies en prijzen op maat en maak een geïnformeerde keuze voor jouw dak.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke dakwerken dienen uitgevoerd te worden?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.