Onderdak plaatsen: waarom noodzakelijk? Kosten, materialen en functies 

Een onderdak plaatsen is de ideale stap naar een kwalitatief dak met een lange levensduur. Het houdt vocht, wind en andere weerselementen tegen en helpt de dakconstructie en isolatie langer mee te gaan. In dit artikel lees je meer over de kosten, materialen en functies van een onderdak.

Heb je interesse in de plaatsing van een onderdak of andere dakwerken? Vul ons formulier in en ontvang gratis en vrijblijvend offertes op maat voor jouw dakproject.

Wat is een onderdak? 

Het onderdak is eigenlijk de beschermende buffer tussen je dakbedekking en isolatie eronder. Het houdt nattigheid buiten en beschermt je dakisolatie en -constructie tegen vocht, stof en wind. Bovendien draagt het bij aan brandpreventie omdat het moeilijk ontvlambaar is.

Het onderdak komt niet aan de binnenzijde van het dak terecht, maar bovenop de dakconstructie. Je hebt de keuze uit zowel onderdakfolie als -platen. Beide opties zorgen ervoor dat smeltende sneeuw en regenwater niet door de dakbedekking sijpelen en zo je dakconstructie en isolatie aantasten.

Je bevestigt het onderdak met folie of platen aan het dakbeschot en legt het vervolgens verticaal op de tengellatten. Daarbovenop komen de pannelatten en tot slot de dakbedekking.

Onderdak laten plaatsen?
Kom in contact met ervaren dakwerkers uit jouw regio.

De belangrijkste functies 

Een onderdak is nodig omwille van verschillende redenen:

  • Bescherming tegen vocht, stof en wind. Een onderdak houdt je dak en isolatie droog en veilig. Zo is je huis beter beschermd tegen schade door vocht en wind en geniet je van een betere energieprestatie van de woning.
  • Luchtdichtheid. De installatie van een onderdak zorgt ervoor dat je dak luchtdicht is. Zo verlies je minder warmte en blijft je huis warmer zonder dat je hoeft bij te stoken.
  • Waterdichtheid. Het onderdak beschermt je dak tegen nattigheid door regen, sneeuw of ander slecht weer. Op die manier voorkom je schade aan het dak en het interieur.
  • Brandpreventie. Omdat onderdakmaterialen vaak moeilijk ontvlambaar zijn, helpen ze branden te voorkomen of ten minste te beperken. De veiligheid van jouw huis en gezin verbetert.
  • Energiezuinigheid. Door de isolatie en dakconstructie tegen vocht en schade te beschermen, verbetert een onderdak ook de energiezuinigheid van je huis. Je bespaart op energiekosten en verhoogt het comfort in je woning.
  • Onderhoudsgemak. Een onderdak maakt het onderhoud eenvoudiger en goedkoper. Je beschermt de structuur en isolatie van je dak tegen water en andere weerselementen.
Onderdak plaatsen

Hoeveel kost de plaatsing van een onderdak? [Prijs] 

Hieronder vind je enkele belangrijke prijsindicaties voor de plaatsing van een onderdak:

  • Onderdakfolie. Kies je voor onderdakfolie, dan betaal je gemiddeld € 2,50 tot € 5,00 per vierkante meter. De prijs hangt af van de kwaliteit en het type folie. Kwaliteitsvolle onderdakfolie is een belangrijk onderdeel om je dak tegen wind en vocht te beschermen.
  • Stijve platen. De prijzen voor stijve platen verschillen van € 1,50 tot € 3,00 per vierkante meter. Hoeveel je nodig hebt en de kwaliteit van het materiaal bepalen de prijs. Sterke stijve platen beschermen tegen wind en vocht.
  • Halfstijve platen. Halfstijve platen kosten ongeveer €2,00 tot €4,00 per vierkante meter. Bovendien bepaalt kwaliteit de kosten. Deze platen zijn stevig en flexibel, dus ze kunnen worden gebruikt op een groot aantal soorten daken.
  • Soepele kunststof platen. De prijzen verschillen van € 3,00 tot € 6,00 per vierkante meter. Hoewel de platen jouw dak goed beschermen en isoleren, is het belangrijk om dit type onderdak correct te kiezen om van een langdurig effect te genieten.

De eigenschappen van een onderdak op een rij 

Een goed onderdak is een onmisbaar deel van elke moderne dakconstructie. Verschillende belangrijke eigenschappen dragen bij aan de bescherming en prestaties van het dak:

1. Waterdicht bij regenweer

Het onderdak laat water dat door de dakbedekking heen sijpelt, zoals bij stuifsneeuw of een defecte dakpan, netjes naar de goot afvoeren. Zo voorkom je lekkages, schimmel en andere vochtproblemen.

2. Luchtdicht en winddicht 

Een goed onderdak houdt koude luchtstromen van buitenaf tegen zodat je isolatieplaten optimaal werken. Zo verliest je huis minder warmte en wordt het energiezuiniger. Goede bescherming tegen uiteenlopende weersomstandigheden zorgt voor een beter binnenklimaat en helpt je energiekosten laag te houden.

3. Dampopen

Het onderdak moet een hoge dampdoorlatendheid hebben zodat vocht van binnenuit kan verdampen. Op die manier voorkom je vochtproblemen en is je dak duurzamer. Dampdoorlatend plaatmateriaal en een dampscherm aan de warme kant van de isolatie zorgen voor een gezond binnenklimaat en houden vocht uit je huis.

4. Brandwerend

De meeste synthetische materialen zijn moeilijk te ontvlammen. Dit betekent dat een onderdak helpt bij het voorkomen of beperken van branden. Door een brandwerend onderdak te kopen, bescherm je jezelf, je gezin en je eigendommen extra.

Groene folie als onderdak

Een onderdak plaatsen: drie opties 

Je hebt een paar keuzes als het gaat om de montage van een onderdak. We geven drie praktische methodes weer.

Onderdak vervangen?
Schakel een dakspecialist in voor een degelijk resultaat.

1. Nieuw onderdak plaatsen 

Als je jouw dak echt goed tegen vochtproblemen wil beschermen, plaats je best een volledig nieuw onderdak. Je haalt de oude dakbedekking ervan en zet het onderdak rechtstreeks op de balken. Zo houd je vocht en wind buiten en bescherm je het isolatiemateriaal en constructie.

2. Bestaand dak met onderdak vervangen 

Is je huidige onderdak beschadigd of oud? Dan is na verloop van tijd een vervanging noodzakelijk. Eerst haal je de oude dakbedekking weg en vervolgens plaats je een nieuw onderdak. Op die manier voorkom je dat vocht en wind je dak en isolatie beschadigen.

3. Onderdak herstellen en renoveren 

Soms kan je het bestaande onderdak repareren en opknappen. Zo bespaar je geld en moeite.

Controleer goed of het oude onderdak nog genoeg bescherming biedt.

Welk materiaal gebruik je voor een onderdak?

Als je een nieuw onderdak laat plaatsen, kan je uit verschillende materialen kiezen. We overlopen de soorten onderdaken hieronder.

1. Folie of doek 

Onderdakfolie is een populaire keuze omdat het niet alleen betaalbaar is, maar ook makkelijk in gebruik. Het houdt water en koude lucht buiten, en sommige soorten hebben zelfs gaatjes om vocht te laten ontsnappen. Zorg wel dat je een kwaliteitsvolle folie kiest om scheuren te voorkomen.

2. Halfstijve kunststof onderdakplaten

Halfstijve kunststof onderdakplaten zijn niet al te duur en kunnen enkel- of dubbelzijdig zijn. Bovendien zorgen ze voor een extra wapeningslaag, wat mooi meegenomen is voor een warm en knus dak.

3. Vezelcementplaten 

Als je gaat voor stevigheid en en een lange levensduur, dan zijn vezelcementplaten een goeie keuze. De platen bestaan op basis van cement en kunststofvezels en bieden zo een solide bescherming voor je dak. De platen kosten wat meer, maar op de lange termijn is het een slimme investering.

4. Houtvezelplaten 

Houtvezelplaten lijken op vezelcementplaten, maar zijn gemaakt van een mix van houtvezels en cement. Ook deze platen zorgen voor een sterke bescherming, maar kunnen iets duurder zijn. 

Onderdak platen

Waar plaats je een onderdak? [Plaatsingstechnieken]  

Een onderdak kan je op twee manieren plaatsen: langs buiten of van binnenuit. Hieronder leggen we beide plaatsingstechnieken uit en bespreken we hun voordelen en nadelen.

1. Langs buiten 

Bij nieuwbouw is het standaard om het onderdak aan de buitenkant van het dak te plaatsen, bovenop de spanten of kepers. Specialisten laten de folie of platen overlappen om te voorkomen dat vocht langs de naden naar binnen sijpelt.

Vervolgens gaan ze aan de slag met tengellatten, pannenlatten en de dakbedekking. Het is belangrijk dat het onderdak goed tegen de isolatie aan zit om te voorkomen dat er luchtcirculatie ontstaat. Op die manier bescherm je jouw isolatiemateriaal tegen indringing van vocht.

2. Van binnenuit 

Je kunt het onderdak ook aan de binnenkant van het dak plaatsen. Dit is handig wanneer een plaatsing langs buiten niet lukt of als je niet wil dat de dakbedekking weggehaald wordt. Het onderdak gaat binnen naar een goot die met een afvoerbuis is verbonden.

Hoewel een plaatsing van binnenuit perfect mogelijk is, raden dakwerkers het niet aan. Het dak blijft in contact met vocht, wat later voor allerlei problemen kan zorgen zoals rot, schimmel en een vorm van lekkage.

Meer weten? Vraag info, advies en prijzen op maat aan ervaren dakwerkers 

Verstuur je aanvraag via onderstaand formulier en ontvang gratis en vrijblijvend offertes van erkende dakwerkers uit je regio. Zij adviseren je over jouw dakproject en zorgen voor de beste permanente oplossing. Vergelijk verschillende tarieven en voorstellen en kies zelf de optie die jou het beste lijkt.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke dakwerken dienen uitgevoerd te worden?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.