De haalbaarheid van zonnedelen: een utopie?

Een carpoolsysteem voor zonnepanelen, dat was de droom. Zo zouden meerdere gezinnen mits investering kunnen meegenieten van de set zonnepalen op andermans dak. In realiteit blijkt de uitvoering van een dergelijk plan jammer genoeg iets meer ingewikkeld dan verwacht.

De haalbaarheid van zonnedelen: een utopie?

Begin dit jaar schoot Vlaams minister van Energie Bart Tommelein zich achter het idee van zonnedelen, een manier om de investering in zonnepanelen iets aantrekkelijkers te maken voor particulieren. Helaas blijkt het niet zo evident om zonnedelen mogelijk te maken.

Met vallen en opstaan: de oplossing voor een appartementscomplex in Herent

Het blijkt bijvoorbeeld niet gemakkelijk om de kost van de investering eerlijk te verdelen. Zo stootten de eigenaars van een appartementscomplex in Herent op een aantal onvoorziene problemen. Daar hadden ze het plan om de zonnepanelen voor de gemeenschappelijke kosten te laten opdraaien. Eerst moesten die zonnepanelen echter aangekocht worden, en wie zou dat moeten betalen? Juist, de bewoners. Waar ze rekening mee vergaten te houden, is dat niet alle bewoners voor de rest van hun leven in het complex zouden blijven wonen.

Het zou daarom niet eerlijk zijn wispelturige huurders mee te laten opdraaien voor de volledige kost van zonnepanelen die ze toch maar enkele maanden zouden kunnen gebruiken. Om die reden besloten de eigenaars van het complex uiteindelijk een lening aan te gaan die betaald zou worden door de bewoners alsof het gewone gemeenschappelijke kosten waren.

Op die manier droeg iedereen zijn steentje bij, maar waren er voor de bewoners geen onvoorziene extra kosten. Na zeven jaar, wanneer de lening afbetaald is, zou iedereen die dan in het complex woont kunnen profiteren van een daling van de gemeenschappelijke kosten voor zolang de levensduur van de zonnepanelen strekt.

Zonnedelen

Administratieve rompslomp

Dat de zonnepalen niet in het privéverbruik van de bewoners voorzien, was een bewuste keuze. Niet alleen was het dak te klein om zo’n verbruik te kunnen volgen, ook was het niet haalbaar om de investering van de aparte bewoners volledig gelijk te schakelen met hun exacte energieverbruik. Bovendien zou het volledige appartementsgebouw door de energieleverancier als 1 eenheid moeten gezien worden, zodat er maar 1 energierekening is voor het volledige gebouw.

Hetzelfde geldt voor twee naburige eengezinswoningen die willen zonnedelen, en laat dat net een probleem zijn. Administratief moet er met andere woorden nog serieus wat gesleuteld worden aan de mogelijkheid tot zonnedelen.

Zonnedelen: een kwestie van geduld

Hier en daar kwamen al enkele meer haalbare ideeën naar voren. Meestal betreffen die het plaatsen van zonnepanelen op openbare gebouwen, waarna een (eenmalige) investering een korting op de energiefactuur belooft. Zonnedelen staat duidelijk nog in z’n kinderschoenen, maar biedt een interessant financieel en ecologisch alternatief voor energieverbruik. Ben jij voor het idee gewonnen?