De haalbaarheid van zonnedelen: een utopie?

Een carpoolsysteem voor zonnepanelen, dat was de droom. Zo zouden meerdere gezinnen mits investering kunnen meegenieten van de set zonnepalen op andermans dak. In realiteit blijkt de uitvoering van een dergelijk plan jammer genoeg iets meer ingewikkeld dan verwacht.

De haalbaarheid van zonnedelen: een utopie?

Begin dit jaar schoot Vlaams minister van Energie Bart Tommelein zich achter het idee van zonnedelen. Dat is een manier om de investering in zonnepanelen iets aantrekkelijker te maken voor particulieren. Helaas blijkt het niet zo makkelijk om zonnedelen mogelijk te maken.

Met vallen en opstaan: de oplossing voor een appartementscomplex in Herent

Het is bijvoorbeeld niet gemakkelijk om de kost van de investering eerlijk te verdelen. Zo stootten de eigenaars van een appartementscomplex in Herent op een aantal onvoorziene problemen. Daar hadden ze het plan om de zonnepanelen voor de gemeenschappelijke kosten te laten opdraaien. Eerst moesten iemand die zonnepanelen aankopen, en wie zou dat moeten betalen? Juist, de bewoners. Waar ze rekening mee vergaten te houden, is dat niet alle bewoners voor de rest van hun leven in het complex zouden blijven wonen.

Het zou daarom niet eerlijk zijn huurders mee te laten opdraaien voor de volledige kost van zonnepanelen. Want misschien zouden ze die maar enkele maanden kunnen gebruiken. Om die reden besloten de eigenaars van het complex uiteindelijk een lening aan te gaan die betaald werd door de bewoners alsof het gewone gemeenschappelijke kosten waren.

Op die manier droeg iedereen zijn steentje bij, maar waren er voor de bewoners geen onvoorziene extra kosten. Natuurlijk voor zolang de levensduur van de zonnepanelen strekt.

Zonnedelen

Administratieve rompslomp

Dat de zonnepalen niet in het privé-verbruik van de bewoners voorzien, was een bewuste keuze. Het dak was te klein om zo’n verbruik te kunnen volgen. Het was ook niet haalbaar om de investering gelijk te schakelen met hun exacte energieverbruik. Daarbij zou de energieleverancier het volledige appartementsgebouw als 1 eenheid moeten zien. Zo zou er maar 1 energierekening zijn voor het volledige gebouw.

Hetzelfde geldt voor twee eengezinswoningen die willen zonnedelen, en dat is net het probleem. Administratief moet er met andere woorden nog serieus wat gesleuteld worden aan de mogelijkheid tot zonnedelen.

Zonnedelen: een kwestie van geduld

Hier en daar kwamen al enkele meer haalbare ideeën naar voren. Meestal gaan die over het plaatsen van zonnepanelen op openbare gebouwen, waarna een (eenmalige) investering een korting op de energiefactuur belooft. Zonnedelen staat duidelijk nog in z’n kinderschoenen, maar biedt een interessant financieel en ecologisch alternatief voor energieverbruik. Ben jij voor het idee gewonnen?

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt