Zo combineer je pvc, hout en aluminium

Wanneer men beslist om alle ramen en deuren in een woning te veranderen, krijgen we snel de vraag: “Welk materiaal wens je te gebruiken?’ Het kiezen tussen pvc, hout of aluminium is moeilijk. Elk materiaal heeft zo zijn voor- en nadelen. Toch kan je ervoor kiezen om ze samen te combineren.
Combinatie ramen en deuren

Combinaties van de materialen

Bij het installeren van nieuwe ramen en deuren kan je kiezen om een bepaald soort materiaal te gebruiken of combinaties ervan te creëren. Het is mogelijk om te kiezen tussen een samenstelling van pvc en aluminium of hout en aluminium. 

De combinatie van pvc en aluminium zorgt voor veel voordelen. Het is esthetisch mooier omdat het aluminium er mooier en strakker uitziet, maar ook omdat het bijna tot geen onderhoud nodig heeft en langer meegaat.  Ernaast is pvc een waterdicht materiaal, goedkoper en het biedt een zeer sterke isolatie aan.

Bij een hout en aluminium combinatie, biedt het hout een zeer sterke thermische en akoestische isolatie aan. Ook zijn er verschillende opties hout die gekozen kunnen worden. De kleur kan dankzij de gekozen verf snel aangepast worden en het hout gaat, tot slot, ook langdurig mee.

Aluminium vraagt zeer weinig tot geen onderhoud, is inbraakwerend, duurzaam en biedt een sterke thermische isolatie aan.

Bekijk ook: pvc ramen prijs, premies en voordelen!

Hoe ramen en deuren combineren?

Kiezen van kleuren

Wanneer je nieuwe ramen of deuren laat installeren, kies je meestal eerst het materiaal die je wenst te gebruiken. Hierna volgt de keuze van de kleur.

Wanneer je voor pvc, hout of aluminium ramen of deuren kiest, krijg je vaak een waslijst aan kleuren waaruit je kan kiezen. Ook bij een combinatie van pvc en aluminium, of hout en aluminium, kan je kiezen voor allerlei kleuren.

Hieronder vind je een aantal tips die je kunnen helpen met de kleur.

  • Bij een woning waarvan de gevel licht van kleur is, is het best om met donkere kleuren te werken. Omgekeerd zouden ramen en deuren met lichte kleuren passen bij een donkere gevel. Dit zal voor een mooi contrast en overgang zorgen. De kleur van de voeging zal ook een belangrijke rol spelen. Deze maakt tussen 15 en 25% deel uit van de gevel.
  • Bij een tweewoonst wordt er aangeraden om een andere kleur als je buren te nemen. Dit geldt vooral bij verbouwingen.
  • Momenteel zijn donkere kleuren een trend. Zwarte of grijze ramen en deuren worden vooral in nieuwe moderne woningen gezien. Het voordeel van donkere ramen is dat ze van binnen niet opvallen als je naar buiten zou kijken. Indien zwart een te donkere kleur zou zijn kunnen grijze tinten ook werken.

Terugverdientijd van je investering

Na het installeren van nieuwe ramen of deuren zal je in eerste instantie meteen verandering in je energieverbruik zien. Je zal vaststellen dat je maandelijks kosten zullen verminderen. Naast het besparen, krijg je ook recht op een aantal premies, waarbij je van de Vlaamse Overheid 16 euro per vierkante meter terugkrijgt.  Bij het installeren van de ramen ontvang je ook een btw-verlaging.

De overige premies zijn afhankelijk van verschillende factoren en kan je altijd opzoeken aan de hand van een premietool. Hoeveel ramen kosten kan je aanvragen via erkende raamspecialisten.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Wat wenst u te plaatsen?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.