6 tips om je woning te beschermen tegen stormschade en hittegolven.

De aarde wordt met de jaren steeds warmer en hebben we hierdoor te maken met extreme weeromstandigheden. Dakpannen die rondvliegen, bomen die ontworteld worden. Deze weeromstandigheden kunnen heel wat schade veroorzaken aan onze woning. Het is belangrijk veiligheidsmaatregelen te nemen om deze extreme weeromstandigheden tegen te gaan. Hier zijn er een paar praktische tips om je te helpen.

1.Gepaste dak kiezen

“Om een stormbestendig huis te hebben, moet je compact bouwen. Bij voorkeur één gesloten ruimte” zegt Jozef François van bouwexperten. Hoe meer hoeken en kanten je hebt, hoe meer grip de wind zal hebben op het gebouw. Bovendien is luchtdicht bouwen een pluspunt, en vermijd je best open zolders en afdaken
François geeft ook nog goede advies om te vermijden dat je dak wegwaait.” Bij de installatie van schuine daken moet je ervoor zorgen dat de pannen in de randzones (nok, spitsgevel en dakvoet) vergrendeld worden volgens de juiste voorschriften. Deze moet gebeuren rond obstakels, zoals de schouw.”
Niet enkel dakpannen kunnen opwaaien, maar ook platte daken. “ Hier gelden gelijkaardige voorschriften bij schuine daken,” zegt Jozef François. Je moet de hoeken en de zijkanten extra vergrendelen aan de dakvloer. Je kunt ook grind of tegels op je platte dak plaatsen. Ze beschermen je dak tegen de wind en vormen ook een extra ballast.

2.Voorzie een goede isolatie

een plan opstellen voor een goede isolatie in huis

Ook al warmt de aarde op, blijft isolatie belangrijk. Griet Verbeeck legt uit dat hoe dikker je isolatie is, hoe minder warmte er in de winter buitengaat en andersom hoe minder warmte er binnenkomt in de zomer. Houd overdag je ramen dicht tijdens de warme periodes zodat er geen warme licht binnenkomt, want eenmaal de warmte binnenkomt, houdt de isolatie de warmte ook in je huis.

3. Kies voor driedubbel glas

Je hebt de keuze uit dubbele, driedubbele beglazing of ook hoogrendementsglas. Met deze soort glas is het gegarandeerd dat de warmte van buiten wordt tegengehouden, als je dit natuurlijk combineert met een goede buitenzonwering. Zoals gordijnen of screens aan de binnenkant die veel minder effect hierop zullen hebben. Bekijk ook of je recht hebt op premie voor nieuwe ramen!

4. Zorg voor buitenzonwering

“Als je thuis veel glas hebt en geen of een weinig efficiënte zonwering, Leidt dit tot veel warmte binnen, dat door isolatie ook binnen gaat blijven. Volgens Griet Verbeeck is een goede buitenzonwering cruciaal om je huis niet te laten opwarmen. Daarom is het belangrijk naar ieder raam te kijken, vooral degenen die op het zuiden en westen uitgeven, om te weten hoe je ze kan afschermen van de zon. Dit kun je doen op verschillende manieren. Je kan voor een buitenzonwering of grote dakoversteek kiezen. Een andere manier kan zijn bomen of een pergola laten groeien met klimplanten tegen de gevel. Dit werkt omdat in de zomer het groen de zon tegenhoudt en in de winter de zon binnenlaat omdat er geen bladeren meer zijn. Het is essentieel dat de zonnestralen niet rechtstreeks binnenkomen in de zomer.”

5. Kies een gepaste gebied

In de komende jaren zullen we meer regenpieken krijgen. Dus, controleer daarom of je in een overstromingsgevoelig gebied gaat bouwen.” Overstromingsgevaar is afhankelijk van de omgeving waar je bouwt”, zegt Griet Verbeeck. Het is daarom verstandig een watertest(een onderzoek naar schadelijke effecten op het watersysteem) te laten uitvoeren zodat je weet of de locatie geschikt is om te bouwen en of het geen problemen zal veroorzaken.

6. Gebruik waterdoorlatende materialen

Tijdens intensieve regenbuien vallen er emmers water uit de lucht.” Om wateroverlast te vermijden moet je voldoende mogelijkheden hebben om het regenwater te laten infiltreren in de omgeving”, vertelt Griet Verbeeck.
Hoe meer alles dicht wordt (getegeld) rondom je huis, hoe meer waterstromen je gaat krijgen die niet weggeraken. Als je genoeg onverharde oppervlakte hebt rond je huis, zal het regenwater meteen kunnen gefilterd worden en is er een kleiner risico op overstroming. Tegenwoordig zijn er massa’s materialen voor je terras of oprit dat stevig genoeg zijn om op te lopen of zelf je auto te parkeren, maar die ook water doorlaten.

Deze zijn een paar praktische tips onder anderen om je woning veiliger te maken. Als je graag een installatie wilt laten uitvoeren, bezoek dan zeker onze site, waar we je graag verder helpen.