Asbestbloemen: hoe zien ze eruit? Waar komen ze voor? 

Asbestbloemen zijn een duidelijke indicatie van asbestvezels in asbestcementen leien of golfplaten. Deze witte vlekken verschijnen in bloemachtige patronen op oudere asbestmaterialen. In dit artikel gaan we dieper in op wat asbestbloemen precies zijn en hoe je ze kunt herkennen. Wil je meer info, advies of offertes op maat van asbestdeskundigen? Vul het formulier op onze offertepagina in en wij brengen je zo snel mogelijk in contact.

Wat zijn asbestbloemen? 

Asbestbloemen zijn een duidelijk teken voor de aanwezigheid van asbestvezels in cement. Ze zien eruit als witte vlekken en komen voor op het geribbelde oppervlak van asbestcementmaterialen. Zowel de veroudering en slijtage als de weersomstandigheden liggen aan de basis voor het ontstaan van asbestbloemen.

Omdat de witte vlekken lijken op (de blaadjes van) bloemen, gebruiken we de term ‘asbestbloemen‘.

Asbestmaterialen verwijderen?
Laat ze veilig weghalen door asbestverwijderaars.

Op asbestcementmaterialen zoals asbestleien en golfplaten

Asbestbloemen kom je vooral tegen op de oppervlakte van asbestcementmaterialen, denk bijvoorbeeld aan leien en golfplaten. De vezels in het cement vertonen witte patronen door ouderdom en blootstelling aan verschillende weersomstandigheden.

Het is belangrijk dat je asbestbloemen herkent: zo kan je direct de nodige maatregelen nemen om blootstelling aan de schadelijke stof te vermijden.

Asbestbloemen

Asbestbloemen herkennen: voer een visuele inspectie uit 

Een visuele inspectie houdt in dat je asbestcementen oppervlakken zoals dakbedekkingen, gevelpanelen of pijpen nauwkeurig onderzoekt. Let op witte vlekken in de vorm van bloemen of een honinggraat (gewafelde structuur). De asbestvezels zelf kan je niet met het blote oog zien.

Asbestbloemen komen enkel voor op materialen bestaande uit asbestcement: andere asbesthoudende producten vertonen na verloop van tijd geen witte patronen.

Niet alleen de bloemachtige patronen, maar ook de textuur van het materiaal kan een aanwijzing voor asbest zijn. Let vooral op een ruw oppervlak. Wees altijd voorzicht wanneer je asbesthoudende materialen onderzoekt: als ze in een slechte staat zijn, komen de vezels snel los en is de kans op inademing groter.

Als je twijfelt over de aanwezigheid van asbest(bloemen), raadpleeg je best een expert voor een grondige inspectie. Professionals kunnen asbetsverdachte materialen onderzoeken in erkende laboratoria. De resultaten zijn volledig betrouwbaar en geven zowel de soort als de hoeveelheid asbestvezels weer. Bovendien krijg je advies over de asbestverwijdering en/of beheer van de asbestmaterialen.

Mag je een dak met asbestbloemen reinigen?

Het is geen slim idee of een dak met asbestbloemen zelf schoon te maken. Wanneer asbestcement begint te verweren of beschadigd raakt, komen vezels vrij die schadelijk zijn voor je gezondheid. Bovendien is het wettelijk verboden om asbestdaken te reinigen.

In de plaats daarvan schakel je erkende asbestverwijderaars in: zij hebben de juiste opleidingen genoten en voeren alle nodige handelingen en plannen uit om de gezondheidsrisico’s zo klein mogelijk te houden. Verder beschikken ze over de juiste beschermende kledij en kwalitatieve gereedschappen om asbest op een veilige manier weg te halen.

Gebroken asbestplaten met witte vlekken

Wil je asbestmaterialen veilig laten verwijderen? Vul het offerteformulier in en kom in contact met erkende asbestdeskundigen

Als je op zoek bent naar deskundigen om asbesthoudende materialen veilig te laten verwijderen, kan je onderstaand formulier invullen. Je ontvangt gratis en vrijblijvend offertes met prijsvoorstellen en adviezen op maat voor jouw asbestproject. Vergelijk alle aanbevelingen en tarieven om een voordelige en slimme keuze te maken.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen – Asbest verwijderen
1*. In welk type gebouw wil u asbest verwijderen?

2*. In hoeveel ruimtes wil u asbest laten verwijderen?

3*. Wat is het bouwjaar van de woning of het gebouw?

4*. Wanneer wil u het asbest laten verwijderen

5. Beschrijf uw project

6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.