Maak van je tuin een gratis airco

Hete zomers en hittegolven zijn sinds enkele jaren vaste kost en het ziet ernaar uit dat we er ook de komende jaren niet meer van gespaard zullen blijven. We gaan dus met deze temperaturen moeten leren leven. Onze tuin juist inrichten kan alvast voor heel wat verkoeling zorgen en als een soort van gratis airco dienen. Hoe je dat doet? Dat lees je in dit artikel.

tuin

Eén boom = tien airco’s

Het allerbelangrijkste is om bomen in je tuin te hebben. Veel mensen laten ze afzagen om meer licht in huis te krijgen. Maar op die manier halen ze ook de schaduw weg die verkoeling geeft.

In de schaduw van een boom is het vier graden koeler. Maar je kan het zelfs tot vijftien graden koeler maken dankzij het schoorsteeneffect. Een boom gaat het vocht dat hij nodig heeft tot drie meter diep uit de grond halen. Wanneer het vocht van een boom verdampt, gaat het de lucht in en trekt het de warme lucht mee. Onderaan ontstaat een leegte die wordt aangevuld met koele lucht.

Hoe dichter de kruin, hoe groter het effect

Wanneer een boom ook nog eens op een gazon staat, dan krijg je extra verdamping en dus verkoeling via het gras. Een volwassen boom is het equivalent van tien airco’s. Maar het is vooral de kruinmassa die telt. Hoe dichter de kruin, hoe groter het effect.

Bovendien zorgt een boom niet alleen voor schaduw en koelte in de tuin. Wanneer een boom ook een op het huis, bijvoorbeeld op een groot raam, geniet je ook binnenshuis van de schaduw. Er komt ook minder direct zonlicht en dus minder hitte binnen.

Op zoek naar een tuinaannemer?
Ontvang gratis offertes van de beste tuinspecialisten uit je buurt en vergelijk vrijblijvend.

Ontvang gratis & vrijblijvend offertes

Vermijd een groot, verhard terras

Een groot huizenbreed terras op een betonnen plateau van vijftig centimeter diep? Je ziet het in menig Vlaamse tuin. Maar die verharding maakt je tuin en terras nodeloos warm. Wanneer het regent, kan het water de grond niet in, waardoor onze schaarse grondwaterreserves niet aangevuld worden.

Kies dus voor waterdoorlatende verharding zoals keitjes. Ook hout of een terras op tegeldragers zijn goede opties. Zo kan de lucht passeren onder je terras, wat het veel koeler maakt. Hout warmt bovendien niet zo hard op als tegels.

Hout voor terrassen wordt tegenwoordig trouwens thermisch behandeld zodat het zeker 25 jaar niet kan rotten en ook vrij blijft van insecten.

Houten terras

Te laat? Maak een buiborder

Heb je dat grote, verharde terras al geplaatst of heb je een huis gekocht waar al een groot terras ligt? Dan kan je rondom het terras buiborders maken. Een buiborder is een kuil in de vorm van een soepbord van ongeveer vijftien centimeter diep. Zo kan je het regenwater opvangen en weer door de bodem laten opnemen. Je kan er ook mooie planten in zetten die lang water vasthouden om te voorkomen dat het meteen weer verdampt.

Je bodem als verkoelende buffer

Niet alleen bomen, maar ook de bodem heeft een verkoelend effect. Een onderzoek van CurieuzeNeuzen in de Tuin met 5.000 gazondolken heeft aangetoond dat de bodem fungeert als buffer of airco. ‘S Ochtends vroeg heeft de bodem in de tuin de laagste temperatuur. Wanneer de luchttemperatuur in de voormiddag stijgt, absorbeert de koele bodem deze warmte, wat een verkoelend airco-effect geeft. Dit effect blijft doorwerken tot in de late namiddag. Tijdens koude nachten geeft de bodem zijn warmte weer af.

🌳 Vind de tuinaannemer met de beste prijs-kwaliteit 🌳

Op zoek naar een tuinaannemer? Vergelijk hier vrijblijvend offertes op maat van specialisten uit je buurt en bespaar zo tot 30%.

👉 Gratis offertes ontvangen

Vochtige bodem is kampioen

Deze aircofunctie werkt het best bij bodems waar meer vocht in zit. Een natte bodem kan namelijk veel meer warmte opnemen, zonder zelf sterk op te warmen. Maar ook de vegetatie speelt een rol. Een bodem met gras en planten weerkaatst meer warmte. Verharding daarentegen absorbeert de warmte en verwarmt ook de lucht er net boven.

Hoe hou je de bodem in je tuin zo vochtig mogelijk? Zand- en kleigrond zijn minder goed in staat om vocht vast te houden. Wat je kan doen is er compost onder verwerken. Waterbufferende gelkorrels zijn goed voor alle grondsoorten. Ze stockeren water en voedingsstoffen in de wortelzone tot de wortels er nood aan hebben.

Ook een vijver verkoelt

Vijver in de tuin

Heb je bomen en gazon? Dan is een vijver de kers op de taart. In de zomer is de temperatuur vlak boven het wateroppervlak vijf graden koeler. Plaats je je vijver aan de windzijde van je terras, dan waait deze koele lucht naar jou toe.

Belangrijk hierbij is dat je terras en huis niet te donker zijn van kleur. Veel mensen onderschatten namelijk het effect ervan. Donkere muren slaan de warmte op en geven die weer af. Zo wordt het op warme zomerdagen bijzonder heet, zowel binnenshuis als buiten. Kies dus voor witte muren.

Klimop is geen vijand

Witte muren in combinatie met beplanting in de vorm van een verticale tuin of gewoon een klimplant zoals klimop is nog beter. Veel mensen hebben de neiging om klimop te verwijderen, maar het kan een verschil van vijftien graden maken. Klimop brengt namelijk vocht in de lucht, zorgt ervoor dat er veel minder zon op je muur komt en vormt ook een luchtlaag tegen je muur.

Klimop tegen de muur zorgt voor verkoeling

Het is wel belangrijk om je klimop in te tomen. Gebruik bijvoorbeeld in U-vorm zodat hij de tuin van je buren niet kan overwoekeren en kies voor koper, dan groeit de klimop minder snel. Maar je hebt wel een compacte begroeiing van zo’n 25 centimeter nodig voor een efficiënte isolatie.

Planten: best practices in een notendop

Dicht bij elkaar planten voor bescherming

Zet je planten dicht bij elkaar. Zo staan ze uit de wind en gaan ze minder onnodig vocht verdampen. Ze beschermen niet alleen elkaar, maar ook de grond zal minder vocht afgeven omdat hij bedekt wordt. Lege plekken aarde zonder beplanting kan je beschermen met laag mulch. Dit is een organisch materiaal dat isolerend werkt. Ook hennep- en vlasstrooisel, pijnboomschors, cacaodoppen en kastanjesnippers zijn goede opties. Verteerde compost kan ook, maar slorpt meer warmte van de zon op omdat het donker is.

Bereid de grond waar je gaat planten goed voor met compost en waterbufferende gelkorrels. Bomen, vaste planten en struiken, plant je best in de herfst zodat ze zich al goed in de grond hebben genesteld voor het groeiseizoen begint.

De juiste planten

Kies sterke planten

Ga voor planten die tegen een stootje kunnen en zowel droogte, stortbuien en strenge winters kunnen doorstaan. Planten die tegen de droogte kunnen, herken je aan hun grijze bladeren of bladeren met korte haartjes. Denk maar aan lavendel, salie, blauw schapengras en ezelsoor. Ook cactussen en vetplanten zijn een goeie keuze omdat ze veel water kunnen stockeren.

Geef planten niet teveel water

Planten die je vaak water geeft, laten hun wortels niet diep onder de grond gaan. Je laat ze dus best zo snel mogelijk zelf zoeken naar water onder de grond. Tijdens uitzonderlijk lange droogtes, mag je je planten wel een handje helpen. Het beste is om ze dan zo’n vijftien liter water te geven, maar wel gespreid over meerdere uren, net zoals een lange, zachte regenbui. Dit kan je doen met een irrigatiesysteem zoals een zwaaisproeier of zweetdarm. ‘S Avonds is het ideale moment, dan kunnen je planten het water het beste opnemen in plaats van dat het meteen verdampt door de zon.

Heb je geen groene vingers? Laat je bijstaan door een tuinaannemer. Vul onderstaan formulier in en vergelijk vrijblijvend offertes van de beste tuinspecialisten in je buurt. 👇

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Tuinaanleg - Vraag advies & offertes
1*. Wat is jouw tuinproject?
2*. Wanneer wil je het project opstarten?
3. Beschrijf uw project
4. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.