Belg verbouwt liever zijn woning na aankoop

Minder bouwen en meer renoveren? Dit is een tendens die al enkele jaren in België aanwezig is. Meer dan de helft deinst er zodoende niet voor terug om zelf kleine renovatiewerken uit te voeren na de aankoop van zijn woning. Dit blijkt uit de conclusie van een woononderzoek bij 1.000 Belgen, uitgevoerd door onderzoeksbureau Incident.

Renoveren is besparen

Dat renovatie de wind in de zeilen heeft is geen geheim meer. Sinds vorig jaar blijft deze trend echter groeien. De belangrijkste reden voor de Belg om te renoveren is het wooncomfort, de opwaardering van de woning en natuurlijk ook de aanzienlijke energiebesparingen. Maar vergis je niet, de voorkeur voor renovatiewerken gebeurt meestal ook doordat deze over een langere periode verspreid kunnen worden.

belg_verbouwt_liever.jpg

Vroeg of laat beslissen we dus de handen uit de mouwen te steken en met kleine renovatiewerken te beginnen. Dit begint gewoonlijk met het uitvoeren van schilder-en plafondwerken, de inrichting van het huis of de verfraaiing van de tuin. Renovatiewerken gebeuren grotendeels bij eigenaars van een woning. Zij hebben namelijk de neiging om relatief lang op dezelfde plaats te blijven wonen. Zo’n 50% hiervan neemt ook zelf de kleinere renovatiewerken voor zijn rekening.

Naarmate de werken ingrijpender worden, worden deze uitbesteed aan professionele vakmannen. Deze renovatiewerken hebben dan vooral betrekking op de renovatie van de badkamer, de keuken, het dak of de verwarmingsinstallatie.

Wat is de to-do lijst van de Belg?

De Belg heeft steeds een vooropgesteld renovatieplanning voor ogen waaraan hij zich probeert te houden. Dit begint door de binnenmuren wat op te frissen met een nieuw likje verf of behang, maar wijkt dikwijls uit tot het uitvoeren van grotere werken die kunnen gaan tot de uitbreiding van de woning.

Hierdoor slaagt slechts 46% erin om zijn renovatieproject tijdig af te werken. Doordat het installeren of renoveren van de badkamer bij veel Belgen ook nog op de to-dolijst staat, zorgt dit er bovendien ook nog voor dat zo’n 20% zijn renovatiebudget overschrijdt.

Wil jij je woning ook renoveren of verbouwen?

Bij de renovatie van een woning ligt de klemtoon vandaag de dag voornamelijk op een vermindering van het energieverbruik. Ben je van plan in de komende maanden renovatiewerken uit voeren? Renovatie-gids helpt je met tips, advies en inspiratie.
Afhankelijk van de renovatiewerken, kun je ook nog recht krijgen op premies. Loop deze dus ook zeker niet mis en vraag nu gratis en vrijblijvend je offerte aan bij erkende vakmannen.