6 manieren om jouw verbouwingswerken te financieren

Wil je graag verbouwingen doen, klein of groot? Wel dit vraagt natuurlijk een bepaald bedrag. De meest aantrekkelijke optie is zeker een hypothecaire krediet nemen, maar er zijn nog anderen. Daarom geven we je in deze artikel 6 manieren om jouw verbouwingen te financieren. Lees dus maar zeker verder!

1.Ga voor een hypothecair krediet

Een interessante optie voor jouw verbouwing is een hypothecaire krediet. Deze lening heeft dezelfde voorwaarden als een lening die je aangaat waanneer je een huis aankoopt. De rentevoet hiervan zijn identiek omdat ze net zoals een schuldsaldoverzekering worden onderhandelt.

Wegens de zeer lage rentevoeten die de banken gebruiken is deze soort krediet zeer aantrekkelijk. Het adviesbureau Immotheker vertelt ook dat de rentevoet voor een krediet van 20 jaar maar 1,29 percent is. Maar voor een krediet voor half deze tijd, is de rentevoet maar 0,94 percent.

Maar met deze krediet komt er wel een kredietakte aan pas, wat betekent aktekosten voor de inschrijving. Deze kosten zijn wel afnemend, waardoor ze bij een laag leenbedrag heel hoog lijken. Er is wel een manier je krediet- en aktekosten te beperken. Je kan namelijk voor een hypothecair mandaat kiezen. Je kunt deze bekijken als een lightversie van een hypothecair inschrijving. Maar deze mandaat kan wel worden geweigerd worden door de bank, dit hangt allemaal van jouw dossier.

Als je wilt lenen om je enige en eigen woning te renoveren, moet je wel weten dat je hiervoor in Vlaanderen geen belastingvermindering krijgt, omdat het vorig jaar werd afgeschaft. Hetzelfde geldt als je in Brussels Hoofdstedelijk gewest of in Wallonië woont. Wallonië geeft wel nog een ‘wooncheque’, maar dit geldt niet als je enkel renoveert. Ga je daarentegen een lening aan om de renovatie te financieren van een tweede verblijf of opbrengsteigendom, dan krijg je wel een fiscaal voordeel.

2. Gebruik een bestaande hypothecair krediet

Heb je al een hypothecaire lening open, dan kun je jouw bankier een wederopname vragen. De bank leent je opnieuw een bedrag dat je al hebt terugbetaald. Als je bijvoorbeeld al 35.000 euro van jouw kapitaal hebt terugbetaald, dan kun je dit bedrag als wederopname vragen.

Wat is de looptijd van een wederopname? Wel deze is beperkt tot de einddatum van de bestaande hypothecaire lening. Als je dus bijvoorbeeld 15 jaar geleden een krediet van 20 jaar hebt afgesloten, dan moet je het bedrag dat je via de wederopname hebt geleend niet aflossen tijdens de resterende 5 jaar van het oorspronkelijke krediet. Maar je kunt deze spreiden over een termijn van maximum 15 jaar. Zolang loopt de hypothecaire inschrijving van je krediet.

Deze soort lening behoort tot een nieuwe krediettranche binnen de bestaande inschrijving. Dit betekent dat je het bedrag leent tegen de huidige marktvoorwaarden en dus niet tegen de rente van de initiële lening. Met de hedendaagse lage rentevoeten is dat zeker geen hindernis.

Bij fiscale voordelen zoals wederopname gelden dezelfde regels als bij een nieuw krediet. Leen je via een wederopname voor de verbouwing van je eigen woning, dan is er sinds vorig jaar geen fiscaal voordeel meer. Maar daarentegen leen je voor je tweede verblijf of investering pand, dan kom je wel in aanmerking voor het federale fiscale voordeel. Er is wel een voorwaarde: het krediet moet een looptijd hebben van minstens 10 jaar.

3.Afgelost krediet voor de wederopname

Voor deze soort krediet geldt een standaard hypothecaire inschrijving van 30 jaar. Behalve als jij je hypothecaire inschrijving om een of andere reden laat schrappen, bestaat ze nog ook al is je woonkrediet helemaal afbetaald. Als dit het geval is, dan kun je jouw wederopname doen zonder een nieuwe hypothecaire inschrijving.

Ook hier geldt dat je leent tegen de huidige marktrente en niet tegen het oorspronkelijke krediet. De looptijd van die nieuwe tranche is beperkt tot de einddatum van je hypothecaire inschrijving.

Kredietspecialiste van KBC Lut De Lombaerde deelt mee dat als je toch voor een langere looptijd wilt lenen, de bank je bestaande hypothecaire inschrijving kan ‘herinschrijven’. De kosten van deze herinschrijving liggen veel lager dan die van een nieuwe hypothecaire lening.

4.Kies voor een groen renovatie- en veiligheidskrediet

Verbouwingsplannen die bestaan uit energiebesparende of inbraak-en/of brandwerende investeringen, krijgen door de meeste banken kredieten met nog strakkere tarieven dan voor de gewone renovatiekredieten. Met deze groene renovatielening kun je investeren in zonnepanelen, isolatie of een warmtepomp, maar ook bij het plaatsen van een camerasysteem of brandwerende deuren. Tegenwoordig vindt je deze renovatiekredieten al tegen 1,3 percent.

5.Renovatiekrediet

Als je wilt renoveren voor een kleiner bedrag is een renovatiekrediet interessanter dan lenen via een hypothecaire inschrijving. Hier gaat het om het lenen op afbetaling. Het voordeel van dit consumentenkrediet is dat het sneller geconfirmeerd wordt en dat je hierdoor niet naar de notaris moet gaan.

Hoe wordt het tarief bepaald? Wel deze wordt bepaald aan de hand van het ontleende bedrag en de terugbetalingstermijn. De maximale terugbetalingstermijn hiervan wordt bepaald door de wet op het consumentenkrediet, toch kunnen financiële instellingen ervoor kiezen de maximale terugbetalingstermijn lager te leggen.

De terugbetalingstermijn is afhankelijk van het bedrag die je wilt lenen en de middelen die je hebt om te kunnen terugbetalen. Omdat de looptijd lang is blijven de maandaflossingen binnen de perken en wordt het niet zo zwaar de terugbetaling te doen.

Omdat de meeste banken een verbouwingslening aanbieden met gunstiger tarieven in plaats van een gewoon consumentenkrediet, kun je tegenwoordig al vanaf 2,5% een renovatiekrediet lenen. Er hangen wel enkele voorwaarden aan de renovatielening vast.

6 Gebruik je aanvullend pensioen

In plaats van een klassiek woonkrediet te kiezen, kun je ook voor jouw aanvullend pensioen gaan voor jouw renovatie. Deze kun je wel pas gebruiken als je met pensioen gaat. Je kunt wel een voorschot vragen voor de verbouwing, herstelling, bouw, aankoop van een onroerend goed.