Dak ontmossen: misverstanden en fabels

Heb jij ook je twijfels over het ontmossen van je dak? Een kleine hoeveelheid mos is nog geen ramp en verschijnt op de meeste daken die een respectabele leeftijd hebben bereikt. Maar wat als die mossen stilaan de overhand krijgen? Heel wat mensen stellen zich enkele kritische vragen: zal de ontmossing mijn dakpannen beschadigen? Komt het mos nadien niet sneller terug? Mos ziet er niet mooi uit, maar het kan geen kwaad, toch? Laat ik voor die prijs niet beter meteen een nieuw dak plaatsen?

Je merkt het: er doen heel wat misverstanden de ronde over het ontmossen van daken. In dit artikel lees je alles over hoe het nu écht zit!

Moet je dringend je dak laten ontmossen?

Vergelijk drakreinigers uit de buurt

Misverstand 1: ‘Ontmossen maakt je dakpannen kapot’

Het ontmossen van een dak gebeurt in verschillende stadia, die erop gericht zijn om jouw dakpannen optimaal te reinigen, maar ook te beschermen. Een specialist kent de kneepjes van het vak en zal de juiste anti-mos producten kiezen die geschikt zijn voor jouw type dakbedekking en de staat van je dak. Een dak ontmossen vereist inderdaad de nodige voorzichtigheid en juiste kennis van methoden en producten, maar precies daarom is het verstandig om er een specialist bij te halen. Hier kan je verder lezen over het stappenplan dat een vakman zal hanteren.

misverstanden ontmossen van daken

Misverstand 2: ‘Na ontmossen komt mos sneller terug, want de coating is weg’

Ook dit misverstand moeten we de wereld uit helpen. Een vakman kan immers het onmossen van je dak afsluiten met het leggen van een nieuwe beschermende coating. Hiervoor moet je rekenen op een kostprijs van 30 tot 50 euro per vierkante meter.

Na hoeveel tijd het mos zich terug zal vastzetten op je dak hangt af van andere factoren:

  1. hoeveelheid regen (veel regen bevordert de groei van mossen)
  2. samenstelling van de lucht (bijvoorbeeld aan zee zal je dak sneller te kampen krijgen met algengroei en corrosie)
  3. temperatuur (mos kan niet tegen hoge temperaturen)

Laat er geen misverstand over bestaan!

Je dak ontmossen is een verstandige beslissing!

Misverstand 3: ‘Ontmossen is niet nodig, want mos is niet schadelijk voor je dak’

De schade die mos kan aanrichten aan je dak, wordt enorm onderschat. <sLekkage is een vaak voorkomend probleem en een rechtstreeks gevolg van mos op je dak. Het kan ontstaan op twee manieren:</s

  • Gaatjes: er vormen zich kleine gaatjes in de dakpannen waar het mos zich vasthecht aan je dakpannen. Na enige tijd zullen er ook andere onkruidplantjes hun kans zien om wortel te schieten. Daardoor worden je dakpannen poreus en trekt er water in. Op korte termijn ontstaan op deze manier scheuren en barsten in je dakpannen.
  • Vriezen: mos bevat veel vocht. Wanneer het vriest zet dit water uit, zodat er zich sneller scheuren en barsten in je dak zullen vormen. Deze ontstane openingen zorgen voor lekkage.

Naast de fysieke schade aan je dak, is mos bovendien verantwoordelijk voor een daling van de waarde van je woning. Je huis is meer waard met een gezond en verzorgd dak.

Misverstand 4: ‘Ontmossen is te duur’

Dit moet wel het grootste misverstand zijn, want je dak laten onmossen is net goedkoop in vergelijking met het kostenplaatje van een beschadigd dak, dat je volledig moet laten herstellen of vernieuwen! Je betaalt gemiddeld €9 tot €16 per vierkante meter wanneer je je dak laat ontmossen. De prijs is sterk afhankelijk van de gekozen werkmethode en de staat van je dakpannen. We hebben voor jou berekend dat dit voor een gemiddelde gezinswoning neerkomt op een totaalbedrag van ongeveer €800 tot €1.200.

Het is belangrijk om verschillende prijsvoorstellen met elkaar te vergelijken. Onze dakreinigers geven je uitgebreid advies op maat en stellen vrijblijvend een offerte op.