Logo Bobex
TAAL? NL / FR
Open veranda plaatsen

Open veranda plaatsen: kostprijs en regels

Open veranda plaatsen

De zon zien zakken aan de horizon, een heerlijk ontbijtje in de lente of een zicht op een wit sneeuwtapijt in de winter. Een open veranda plaatsen is voor elk seizoen wel een goed idee. Maar mag je zomaar een open veranda plaatsen en welk prijskaartje hangt daaraan vast? Je leest het hier!

Veranda’s kunnen zeer sterk verschillen qua prijsklasse. Veel hangt af van de oppervlakte en de materialen die gebruikt worden. De kostprijs zal normaal tussen de 7.000 en 30.000 euro vallen. Gemiddeld zal elke vierkante meter veranda je zo’n 1.000 tot 1.500 euro kosten.

Factoren die de prijs beïnvloeden

Een veranda bestaat voornamelijk uit vier delen: het dak, de wanden, de verlichting en extra’s. De keuze van die drie delen zal ook de prijs bepalen.

    1. De wanden: de omkadering van je veranda bestaat uit twee delen: de profielen en de beglazing. Aluminiumprofielen zetten niet uit, hebben nauwelijks nood aan onderhoud en het gaat langer mee dan hout. Aangezien houten profielen ook nog duurder zijn, kiest men vaak voor aluminium, maar dat is een esthetische keuze die je zelf maakt.
      Het type beglazing zorgt voor de grootste prijsverschil. Hier speelt niet enkel de oppervlakte een rol, maar ook de keuze uit enkel glas, dubbel glas en haar varianten en het type deuren. Vaste, opendraaiende deuren zijn namelijk goedkoper dan schuifdeuren.
    1. Het dak: bij een open veranda bestaat het dak uit glas. Maar de keuze of dit dak horizontaal of schuin ligt, bepaalt ook mee de prijs.
  1. De verlichting: je kan voor goedkope lampen gaan om de kosten te drukken, maar een echt verandagevoel kan je enkel creëren door iets duurdere, maar wel sfeervolle verlichting te installeren.
  2. De extra’s: als je graag een verwarmde veranda wil plaatsen, moet je ook de aankoop- en onderhoudskosten van een kachel of een radiator meerekenen. Wil je in de zomer niet bakken in een serre, dan kan ook een zonnewering goed van pas komen.
Open veranda plaatsen hout
De functies van een open veranda zijn legio

Open veranda plaatsen korting

Is jouw huis tien jaar of ouder? Dan heb je geluk! De overheid geeft je dan een btw-korting. Voor je nieuwe veranda betaal je dan niet 21, maar slechts zes procent btw.

Meldingsplicht en vergunning

Maar mag je zomaar een veranda plaatsen zonder dat iemand er iets van weet? Neen! Indien je veranda kleiner is dan 40 vierkante meter en de nok van het dak niet hoger is dan vier meter, dan heb je een meldingsplicht. Je moet dit aan de gemeente melden.

Ga je een open veranda plaatsen die groter of hoger is? Dan heb je een vergunning nodig én moet je een architect contacteren. Dit zal de kosten eveneens doen stijgen. Daarbij hebben sommige gemeenten ook nog eens bijkomende regels. Let dus goed op alle details voor je aan de bouw van een veranda begint.