Veranda bouwen | Stappenplan & tips

Wil je binnenkort een veranda bouwen? Je bent zeker niet de enige, aangezien een kwart van de Belgen al een veranda heeft. Bovendien is de waaier aan opties heel uitgebreid: open veranda’s, pergola’s, terrasoverkappingen en zoveel meer.

Alvorens je van start gaat met je project, doe je er goed aan om te focussen op een paar aandachtspunten en de potentiële valkuilen. Verder is het belangrijk om waar te krijgen voor je geld. Wij bieden je een helpende hand met onze checklist vol tips en tricks om een geslaagd project te kunnen verwezenlijken.

Ontvang gratis offertes

Waarom zou ik tot verandabouw overgaan?

Bouwen van een veranda | Tips

Drijfveer nummer één om een veranda te bouwen, is omdat je er extra woonruimte en lichtinval mee creëert. Daarnaast is het een mooie toevoeging aan je huis en levert het nog een paar andere voordelen op:

  • Onafhankelijk van de weeromstandigheden: je kan het hele jaar door genieten in geval van isolatie
  • Fraai uitzicht: het is een mooie toevoeging aan je huis
  • Snelle plaatsing: het proces neemt, afhankelijk van het type, slechts enkele dagen tijd in beslag
  • Breed aanbod: er zijn veel soorten veranda’s waaruit je kan kiezen
  • Waardeverhoging van je huis

Aandachtspunten veranda bouw

Vooraleer je effectief de plaatsing van je veranda opstart, zijn er enkele aandachtspunten waarmee je rekening dient te houden, zoals bouwvergunning, type, materiaal, soort glas en oriëntatie.

Heb ik een bouwvergunning nodig?

Om te bouwen moet je bepaalde stappen ondernemen bij je gemeente. Die zijn afhankelijk van regio tot regio.

  1. Vlaanderen: In Vlaanderen kan je enkel bouwen met meldingsplicht. Daaraan zijn een aantal voorwaarden gekoppeld.
  2. Brussel: In Brussel heb je te allen tijde nood aan een stedenbouwkundige vergunning.
  3. Wallonië: Zowel in Vlaanderen als Wallonië wordt een iets soepelere wetgeving gehanteerd. De voorwaarden om een veranda te plaatsen verschillen dan weer.

Ga steeds te rade bij je gemeente. De voorwaarden zijn er niet per se gelijk aan die van de gewesten.

Welk type veranda wens ik?

Niet iedereen heeft dezelfde wensen als het aankomt op de bouw van een veranda. Je hebt ongetwijfeld al een idee in je hoofd gevormd dat jij straks ter uitvoering wil brengen, zoals bijvoorbeeld een klassieke veranda, leefveranda of oranjerie.

Uiteindelijk draait het erom dat je de perfecte variant gerealiseerd krijgt, aan de hand van de beste materialen aan de scherpst mogelijke prijs.

Klassieke veranda

Een klassieke veranda is synoniem voor rechtlijnig en robuust. Vaak keren kruishouten in de beglazing en versierde onderpanelen terug, net zoals een plat dak. De meeste profielen van een klassieke veranda zijn vervaardigd uit hout of aluminium.

Leefveranda

Met de populaire leefveranda, beter bekend als de woonveranda, breid je een verlengstuk aan je woning. Het komt tot stand als aanbouw aan het huis en wordt vaak uitgerust met veel glas rondom.

Dat levert je het hele jaar door een lichte en tevens uitstekend geïsoleerde en beschutte ruimte, waarin je zelfs in de winter optimaal kan genieten. Je plaatselijke expert ondersteunt je met plezier in de creatie van jouw droomveranda.

Oranjerie

Een oranjerie is een heel sierlijk type veranda. Je ervaart al snel een groot gevoel van luxe en waant je bijna een koning. Het smalle frame en de grote glazen oppervlaktes staan garant voor veel lichtinval.

Traditioneel deden oranjeries voornamelijk dienst als winterverblijf voor tropische en mediterrane planten. Heden ten dage is het vooral een stijlvolle veranda waarin je zelf kan genieten en je bent uiteraard volledig vrij om de sfeer op te krikken met wat leuke plantjes.

Welk materiaal wil ik voor mijn veranda?

Om de juiste sfeer een uitstraling te bekomen, is de keuze voor passend materiaal van cruciaal belang. Je hebt de keuze uit een houten veranda, een PVC veranda en een aluminium veranda. Doe meteen een aanvraag voor veranda offertes en verneem de kostprijs van de veranda van jouw dromen.

Houten veranda

Een prachtige houten veranda behoort zeker tot de mogelijkheden. Het aanbod is divers met allerlei Europese en tropische soorten hardhout in diverse fraaie kleuren. Een houten veranda vraagt wat meer onderhoud, maar je beschikt ermee over een bijzonder stijlvolle overkapping die zowel bij klassieke als moderne woningen tot zijn recht komt.

PVC veranda

Verkies je om de kosten te drukken en het onderhoud tot een minimum te beperken? Sla dan je slag met de voordelen van een PVC veranda. Het materiaal is heel sterk en kan tot liefst een halve eeuw meegaan. De veranda van PVC is bovendien eenvoudig schoon te maken. Vraag een veranda offerte aan en win informatie in over het prijskaartje.

Aluminium veranda

Wil je een veranda met grote raampartijen en een goede isolatie? In dat geval is aluminium de perfecte keuze, met sterke, duurzame en nagenoeg onderhoudsvrije profielen.

Tevens is een aluminium veranda goed opgewassen tegen inbrekers dankzij de optie tot extra beveiligde sluiting en omdat profielen onmogelijk geluidsloos open te breken te zijn.

Welk soort glas past bij mijn veranda?

Er zijn verschillende mogelijkheden als het aankomt op het type glas voor je veranda. Je kan opteren voor dubbelglas, HR+, HR++ en zonne-reflecterend glas.

Het is evident dat dubbelglas goedkoper uitvalt, omdat de beglazing minder kwalitatief van aard is.

Waar plaats ik mijn veranda het best?

Je kan je veranda op verschillende manieren oriënteren. Essentieel hierin is dat je optimaal rekening houdt met de stand van de zon.

Zuidelijke oriëntatie

Welke oriëntatie je prefereert, heeft grotendeels te maken met je wensen. Een zuidelijke oriëntatie is over het algemeen de beste keuze omwille van de vele zonuren. Bouwen rekening houdend met de zon is met andere woorden geen slechte keuze.

Noordelijke oriëntatie

Een noordelijk gerichte veranda zal tijdens het jaar vaak een koude indruk nalaten. Een veranda die naar het oosten gericht is, zal ‘s morgens een heerlijke ochtendgloed met zich meebrengen. Een westelijke oriëntatie brengt dan weer het genot van zonsondergang met zich mee.

Bouw je eigen veranda in 5 stappen

Vooraleer te beginnen aan de bouw, dien je antwoord te geven op 5 vragen. Zo wordt het plaatsen van je veranda als het ware kinderspel. Wij gieten ze in enkele stappen:

  1. Mag ik wel beginnen aan de bouw van een veranda?
  2. Welke soort veranda kies ik?
  3. Welke materiaalsoort draagt mijn voorkeur?
  4. Hoe plan in mijn veranda in?
  5. Wie is de beste specialist om mijn veranda te plaatsen?

Stap 1: Wat zijn de vereisten om een veranda te bouwen?

Je staat er niet echt bij stil, maar veranda’s kan je niet om het even waar neerpoten. Meldingsplicht bij de gemeente is dan ook verplicht. 30 dagen na de vergunningsaanvraag mag je automatisch met de werken beginnen, op voorwaarde dat de veranda:

  • Maximaal 40 m² groot is
  • Niet hoger dan 4 m is
  • De functie van de woning niet verandert

In alle andere gevallen is een stedenbouwkundige vergunning verplicht. Voer je ook stabiliteitswerken uit, dan moet je een architect onder de arm nemen. Wens je hier meer info over, dan kan je steeds terecht bij de dienst ‘ruimtelijke ordening’ van je gemeente.

Stap 2: Welke soort veranda past bij mijn noden?

De mogelijkheden voor veranda’s zijn onuitputtelijk: klassieke veranda, leefveranda, oranjerie, overkapping,… Bij de keuze hangt alles af van jouw specifieke wensen en noden.

Volwaardige leefruimte

Zoek je een volwaardige leefruimte die je als keuken of living wil gebruiken? Dan zal een wateraansluiting in de bouwplannen voorzien moeten worden.

Verwarmingsinstallatie

Wil je in de lente heerlijk genieten van het voorjaarszonnetje, maar in de winter het met sneeuw bedekte landschap bewonderen? Controleer dan even of de huidige verwarmingsinstallatie voldoende zal zijn om ook de veranda te verwarmen. Zo kan je overwegen om één of meerdere convertoren in de veranda te installeren, of om zelfs over te schakelen naar vloerverwarming.

Veranda bouwen: extra leefruimte of ontspanningsruimte?

Isolatie

Voor een veranda waarvan je zowel in de zomer als in de winter wil genieten, is isolatie een must. Zonder isolatie zal de veranda oververhitten in de zomer en ijskoud zijn in de winter. De ramen zijn hierbij essentieel. Indien het budget het toelaat, neem dan hoogrendementsglas. Zo niet is dubbel glas met een zonnewering een goed alternatief.

Ventilatie

Wie isolatie zegt, zegt ook ventilatie. Het verzekert de luchtkwaliteit en voorkomt vochtproblemen. Hierbij kan je kiezen om ventilatieroosters te plaatsen (die ingewerkt zullen worden in de ramen), elektronisch gestuurde zijvensters of speciaal ontworpen systemen.

Elektriciteitsaansluiting

In de laatste twee gevallen zal een elektriciteitsaansluiting nuttig zijn. De nodige elektriciteitskabels zullen dan vooraf in de structuur van de veranda ingebouwd worden. Misschien voorzie je best ook een aantal stopcontacten voor een staande lamp, een muziekinstallatie,…

Denk vooruit! Misschien wil je nu vooral een oase van rust creëren, terwijl er binnen een paar jaar (klein)kinderen door de veranda rennen. De functie van de veranda verandert, dus wees voorbereid!

Stap 3: Informeer over de materiaalsoort, hun kenmerken en kwaliteiten

Of je nu kiest voor een houten veranda, een aluminium veranda of een veranda uit PVC, informeer je voordien goed bij de verandaspecialist over de kenmerken en de kwaliteiten van elke materiaalsoort. 

Elk materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen, dus weeg jouw keuze goed af.  Houten veranda’s blijven de voorkeur genieten, hoofdzakelijk dankzij hun voordelen op gebied van isolatie.

In principe geldt er één gouden regel voor het buitenschrijnwerk: kies hetzelfde materiaal als de rest van de woning. Anderzijds is het ook een optie om voor contrast kiezen. Bouwstijlen combineren is een risico, maar in sommige gevallen pakt het goed uit. Het is en blijft tenslotte jouw beslissing.

Stap 4: Hoe een veranda inplannen?

Plan je project vooraf goed in

Ook bij de locatie van de veranda sta je best even stil. Cruciaal is de zon. Een veranda in het zuidwesten is ideaal om te genieten van zonnige herfstavonden, maar in de zomer kan het wel erg warm worden.

Verder verdient de ondergrond aandacht, want een degelijke veranda maken begint bij de fundering. Voor een goede veranda is een stevige fundering nodig. Dit is één van de grootste valkuilen. Stel dus de volgende vragen aan de verandabouwer:

  • Zijn de funderingswerken in de prijs inbegrepen?
  • Voert hij/zij ze zelf uit of doet een andere aannemer dit?
  • Zitten er leidingen in de weg? (riolering, water, elektriciteit,…)
  • Is er een vochtscherm voorzien?

Tip! Plaats je veranda op een steunmuur. De steunmuur biedt meer stevigheid en is ideaal voor stopcontacten en radiatoren.

Stap 5: Laat je veranda plaatsen door de beste professionele verandabouwer

Met deze tips in het achterhoofd ben je klaar voor de volgende stap: een betrouwbare verandabouwer vinden. Zoek naar referenties, vraag welke werken hij/zij voor zijn rekening neemt en – het meest belangrijke van allemaal – vergelijk verschillende offertes van verandabouwers. Er zijn immers grote prijsverschillen tussen verandabouwers. Bestudeer hun voorstellen en leg je lot in handen van de juiste aannemer.

Krijg gratis offertes van verandabouwers in jouw buurt

Om zeker te zijn van de best denkbare deal, is het van kapitaal belang om offertes met elkaar te vergelijken tot ze er langs je oren uitkomen. Enkel op die manier krijg je een uitstekend idee van de gangbare prijzen en zal je de beste service aan de best mogelijke prijs binnenhalen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte veranda
1*. Welk type veranda zoek je?
2. Welk materiaal heeft jouw voorkeur?
3. Hoe groot wil je de veranda (geschatte oppervlakte)?
4. Wanneer wil je de aanleg van je veranda laten starten?
5. Beschrijf uw project
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.