Verplichte verzekeringen: dit zijn ze

Een verzekering zorgt ervoor dat financiële gevolgen door onvoorziene omstandigheden minder ernstig zijn. Ze garanderen een stukje financiële veiligheid. Geen wonder dus dat sommige verzekeringen verplicht zijn. Maar welke juist en hoe zit dat?

verplichte verzekeringen

Welke verzekeringen zijn wettelijk verplicht?

Als we over verplichte verzekeringen praten, hebben we het over twee categorieën: de wettelijk verplichte verzekeringen en de contractueel verplichte verzekering.

De belangrijkste wettelijke verplichte verzekering zijn:

Een autoverzekering

Heb je een auto, dan ben je wettelijk verplicht om een autoverzekering af te sluiten. Je kan kiezen voor de basisdekking, de burgerlijke aansprakelijkheid. In de volksmond wordt dat ook de BA genoemd. De dekkingen van deze verzekering zijn bij wet vastgelegd en dus overal hetzelfde. Ze dekt altijd de schade aan anderen.

Daarnaast bieden verzekeraars voor nieuwe wagens ook vaak een mini omnium en full omnium aan.

BA motorrijtuigen

Naast de auto moet je ook voor de volgende voertuigen verplicht een burgerlijke aansprakelijkheid te verzekeren.

  • bromfiets
  • motorfiets
  • speedpedelec
  • elektrische rolstoel
  • elektrische scooter sneller dan 45 km/u
  • segway
  • monowheel

Arbeidsongevallenverzekering

Wanneer je occasioneel beroep doet op huispersoneel (tuinman, poetsvrouw, babysitter etc.), moet je een arbeidsongevallenverzekering afsluiten. De arbeidsongevallenverzekering beschermt je werknemers tegen de gevolgen van mogelijk ongevallen tijdens het werk.

Welke verzekeringen zijn contractueel verplicht?

Brandverzekering

De brandverzekering is op zich niet wettelijk verplicht, maar in praktijk is die wel contractueel verplicht. Als je bijvoorbeeld een lening aangaat om een woning te kopen, gaat de bank eisen dat je ook een brandverzekering afsluit om je woning te beschermen.

Als huurder zal de huisbaas vragen om een huurdersaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Die verzekering komt tussen wanneer jij aansprakelijk bent gesteld voor de schade aan het gebouw of aan derden.

Schuldsaldoverzekering

De meeste kredietverstrekkers zullen eisen dat je een schuldsaldoverzekering afsluit wanneer je een lening voor jouw woning afsluit. Dit zorgt bij de kredietverstrekker voor financiële zekerheid wanneer jij of jouw partner plots zou overlijden. Het resterende bedrag van de lening moet immers nog betaald worden. Dat bedrag wordt door de schuldsaldoverzekering volledig of gedeeltelijk kwijtgescholden.