Verplichte renovatie 2024: regels en premies

In 2023 ging de nieuwe regelgeving van de Vlaamse overheid in verband met verplichte renovatie van kracht. We leggen je uit wat dat precies betekent.

In essentie komt het neer op dit: als je een pand koopt met een EPC-label E of F, ben je verplicht om een aantal ingrijpende energetische renovaties uit te voeren. De bedoeling is dat de woning energiezuiniger wordt en dus minder elektriciteit en fossiele brandstoffen verbruikt.

Welke soort renovaties?

Er bestaan heel wat verschillende soorten energiebesparende maatregelen. Hieronder leggen we enkele ingrijpende investeringen beter uit.

Verplichte renovatie om woningen energiebesparender te maken

1. Dakisolatie

Als je dak slecht geïsoleerd is verlies je tot 35 % aan warmte. Met een goede dakisolatie verlaag je de energierekening en blijft de warmte in huis.

Verlies je veel warmte door het dak?
Investeer in dakisolatie en laat je energiefactuur dalen
arrow Vergelijk offertes en bespaar kosten

2. Vloerisolatie

Als je goede vloerisolatie hebt, voelt de vloer minder koud aan en heb je minder last van tocht. Hierdoor zul je ook minder condens hebben op de ramen.

3. Muurisolatie

De muur isoleren zorgt ervoor dat de warmte meer in de woning blijft. Je krijgt hier ook een premie voor. Deze kan verschillen van 5 tot 15 euro per m².

Mijn Verbouwpremie om de muur te laten isoleren

4. Superisolerend glas

Hoogrendementsglas wordt vaak ook superisolerend glas genoemd. Dit is niet zomaar, het isoleert 2 à 3 keer zoveel dan dubbel glas. Je kunt hier dus enorm veel energie mee besparen. Je hebt dus ook recht op premie ramen vervangen, zowel voor pvc ramen als voor aluminium en hout.

5. Energiezuinige verwarmingsinstallatie

Een energiezuinige verwarmingsinstallatie is een onmisbare keuze voor een duurzaam en milieubewust huishouden. Het zorgt niet enkel voor een lagere energiekost, maar vermindert ook je ecologische impact. Het vervangen of upgraden van je verwarmingssysteem kan in aanmerking komen voor een premie.

Warmtepompen, zonneboilers, hoogrendementsketels of een combinatie van deze systemen zorgt voor een betere energie-efficiëntie van de woning en is daarmee een interessante investering voor elk huishouden.

6. Boiler op hernieuwbare energie (zonneboiler of warmtepompboiler)

Een boiler op hernieuwbare energie is eigenlijk een vat waarin zich altijd een voorraad water op de gewenste temperatuur bevindt. Je hebt dus altijd direct warm water dat je kan gebruiken.

Nadat de woning met EPC-label E of F in je bezit gekomen is, moet je binnen de vijf jaar minstens naar een EPC-label D gaan.

Hoeveel kosten energetische renovaties?

Benieuwd hoeveel isolatie, zonnepanelen, een nieuwe condensatieketel … je zou kosten? Vraag hier gratis offertes op maat bij specialisten uit je regio en vergelijk vrijblijvend.

Verplichte renovatie? Wat betekent dat voor woningen?

Verlaagd Btw-tarief voor sloop- en opbouwwerken

In de voorbije jaren hebben sommige gemeenten een verlaagd btw-tarief toegepast voor wie sloop- en herbouwwerken wenst uit te voeren. In het nieuwe federale regeerakkoord staat dat die maatregel over heel België wordt uitgebreid. Wie in aanmerking komt kan dus genieten van een verlaagde btw op 6% in plaats van 21.

Van analoge naar digitale teller (+ afschaffing terugdraaiende teller)

In januari 2021 heeft de Vlaamse overheid beslist om de terugdraaiende teller af te schaffen ten voordele van een digitale teller. Wiens zonnepanelen voor 1 januari 2021 werden geplaatst en op die datum minder dan 15 jaar oud waren kan zijn terugdraaiende teller tot 2025 behouden. Bij wie dat niet het geval is zal een digitale teller moeten worden geplaatst. Voor die huishoudens geldt dan niet meer het vaste prosumententarief, maar het variabele injectietarief.

Nieuwe energielabels

Tot in 2021 was de energielabel A+++ een garantie dat men over een uiterst zuinig toestel beschikte. Het probleem is dat deze schaal niet meer representatief is voor de hedendaagse technologische vooruitgangen. Om de variatie aan toestellen nauwkeuriger uit te drukken gaat men sinds 2021 terug op een simpelere maatstaf dat opnieuw van A naar G gaat. De waarden van de letters worden dan gewoon verschoven.

Op zoek naar een specialist?
Ontvang vrijblijvend advies op maat

Niet langer meer een (nieuwe) stookolieketel

Om het gebruik van fossiele brandstoffen te verminderen mogen sinds 2021 geen nieuwe stookolieketels meer geplaatst worden. Wie al een stookolieketel heeft mag hem gerust blijven gebruiken, maar indien deze ketel aan vervanging toe is, moet de gebruiker zijn hele verwarmingssysteem vervangen, bijvoorbeeld door een geometrische of water-water warmtepomp dat op hernieuwbare energie werkt.

Maximale E-peil: nieuwe normen

Het E-peil is een schaal die de energiezuinigheid van een gebouw aanduidt. Bij een onzuinige woning staat de E-peil hoger. De Vlaamse regering wil de gemiddelde E-peil naar beneden halen door een maximum op te leggen aan nieuwgebouwde woningen. Dit is voor nieuwbouwwoningen E30. Dit maximale E-peil na ingrijpende energetische renovaties veranderde in 2022 van E70 naar E60. Haal je dit niet dan kunnen er boetes volgen.

Mijn VerbouwPremie

In 2022 is er een overkoepelende premie in het leven geroepen voor wie investeert in een bestaande woning. Je kunt er aanspraak op maken als je investeert in volgende werken:

  • dakisolatie en renovatie
  • buitenmuurisolatie en renovatie
  • vloerisolatie en renovatie
  • glas en buitenschrijnwerk van ramen en deuren
  • binnenrenovatie aan binnenmuur, plafond of trap
  • Elektriciteit en sanitair
  • hernieuwbare energie: zonneboiler, warmtepomp en warmtepompboiler

Je komt meestal pas in aanmerking bij een woning van 15 jaar of ouder. De werken moeten uitgevoerd worden door een erkend aannemer, en hoeveel het bedrag is, hangt af van je inkomenscategorie.

Premies voor het energiezuinig maken van de woning

Premie dak

De premie voor dakrenovatie geldt voor werken uitgevoerd door een erkend aannemer, waaronder dakisolatie, asbestverwijdering, dakafbraak en -opbouw, en het plaatsen van dakbedekking. Naast de inkomenscategorie worden de premiebedragen ook berekend afhankelijk van het gebouwtype.

Premie buitenmuurwerken

Er zijn verschillende werken aan de buitenmuur die in aanmerking kunnen komen voor de Mijn VerbouwPremie. Waaronder na-isolatie van een spouwmuur, buitenmuurisolatie plaatsen zowel langs de buiten- als langs de binnenzijde, afbreken en plaatsen van balustrades en nog veel meer.

Een premie voor spouwmuurisolatie of een andere vorm van isolatie aan de buitenmuur kan gaan naar elke inkomenscategorie. Voor de andere werken wordt enkel een premie gegeven aan lage en gemiddelde inkomens.

Premie vloerwerken

Wil je een premie krijgen voor vloerwerken? Dan kan dat als je bijvoorbeeld investeert in nieuwe vloerisolatie, behandeling van stabiliteitsproblemen, dekvloer aanbrengen en wanneer je vochtproblemen wilt verhelpen.

Elke eigenaar van een woning kan de premie krijgen bij het leggen van isolatie. De andere werken zijn opnieuw enkel voor de lage en middelste inkomens.

Premie ramen en deuren

Voornamelijk het installeren van hoogrendementsglas willen ze met het aanbieden van de premie stimuleren. Hiervoor kan dan ook elke eigenaar, ook die met een hoog inkomen, een premie krijgen. De lage en middelste inkomens kunnen daarnaast ook een premie aanvragen voor het plaatsen van volle buitendeuren, afbreken en plaatsen van balustrades bij lage ramen en het plaatsen van dakdoorbrekingen.

Premie binnenrenovatie

Niet enkele investeringen in energie-efficiëntie kunnen een premie krijgen, ook bepaalde investeringen in de woonkwaliteit komen in aanmerking. Hieronder vallen werken aan je plafond, de binnenmuren, vochtbehandeling of het plaatsen van een vaste trap.

De premie is er voor eigenaar-bewoners van gebouwen die minstens 15 jaar oud zijn met lage of middelhoge inkomens. Lage inkomend krijgen 50 % en een maximum van 2.500 euro. Middelhoge inkomens 35 % en een maximum van 1.750 euro.

Premie elektriciteit en sanitair

Dit is opnieuw een investering in de woonkwaliteit, maar daarom niet minder belangrijk dan een investering in energie-efficiëntie. Daarom kun je ook hier een premie voor aanvragen. De tegemoetkoming is er enkel voor eigenaar-bewoners uit de middelste en laagste inkomenscategorieën. Het kan aangevraagd worden bij het werken aan een elektrische installatie en telecommunicatie, aan centrale verwarming, leidingen voor vloerverwarming, sanitaire leidingen en zo verder.

Premie hernieuwbare energie

In deze blok horen drie onderverdelingen: zonneboiler, warmtepomp en warmtepompboiler. Alle inkomenscategorieën kunnen voor alle drie de investeringen een premie aanvragen.

Op welke Mijn VerbouwPremie kan jij aanspraak maken?
Onze erkende aannemers zoeken het vrijblijvend voor je uit
arrow Contacteer gratis experten en ontvang offertes

Renovatiekrediet met rentesubsidie

Wie vanaf 2021 een pand koopt met een laag energieprestatiecertificaat (EPC) kan genieten van een renovatiekrediet met rentesubsidie voor zijn ingrijpende energetische renovatie. Zowel appartementen als woningen met een EPC-score van E of F komen in aanmerking. Renoveer je de woning naar minimaal een EPC-label D? Dan wordt een deel van de rentevoet op de lening die je voor de renovatie aanging terugbetaald.

Deze maatregel is enkel nog heel 2024 geldig. Januari 2025 wordt het permanent stopgezet.

EPC-labelpremie

Daarbovenop kan wie een grondige energetische renovatie uitvoert ook genieten van de nieuwe EPC-labelpremie. Deze premie kan tot 5000 euro gaan en de voorwaarden liggen in dezelfde trend als die voor de renteloze lening. Je moet vanaf 2021 het eigenaarschap over een woning met een slechte EPC label hebben verworven. Met de premie moet je vijf jaar na de ontvangst een EPC label A, B of C halen.

EPC-label-A-beste-G-slechtste.jpg

Wat met schenking/erfenis

Een woning erven is lang niet zo voordelig door de erfbelasting. Wat binnen de nieuwe wetgeving van de verplichte ingrijpende energetische renovatie wel voordeliger wordt is een schenking. Je kunt in het geval van een schenking een deel van de renovatiekosten terugbetaald krijgen. Bij € 10.000 renovatiekosten krijg je € 3.000 terug. Dat is een derde betaald door de Vlaamse regering.

Wie gaat dat betalen?

Het is logisch dat met deze maatregelen een woning kopen ook duurder gaat worden. Het lijkt er in eerste instantie op dat de rekening door de koper zal worden betaald. Toch zijn er aantal maatregelingen ingesteld die ervoor zorgen dat het niet onbetaalbaar wordt om te kopen.

Een bestaande woning geïsoleerd door de muren of de plaatsing van superisolerend glas.

Verkopers zullen bijvoorbeeld ook moeten betalen. Dat wordt in werking gezet door elke woning een energielabel aan te meten. Dit verplichte label zal aangeduid worden met F tot A+, wat ook de prijs van de woning beïnvloedt. F zal de laagste score zijn, terwijl A+ de hoogste score inhoudt en dus de meest energiebesparende is.

Meer advies nodig over renovaties aan jouw woning? Contacteer gratis experten

Contacteer vrijblijvend experten via onderstaand offerteformulier. Ontvang gepersonaliseerd advies over renovaties in jouw woning. Daarnaast ontvang je tot 5 gratis offertes. Vergelijk de prijzen ervan en bespaar zo enkele honderden euro’s.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Isolatie – Vraag advies en offertes om te vergelijken
1*. Wat wens je te isoleren?

2*. Welke oppervlakte dient geïsoleerd te worden? (Schatting)

3*. Wanneer wens je de isolatiewerken te starten?

4*. Welk type gebouw wens je te isoleren?

5. Beschrijf uw project

6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.