Kom jij in aanmerking voor de verplichte renovatie vanaf 2021?

Ben je van plan een huis te kopen, maar houd je de boot liever nog even af? Dan doe je dat misschien toch best voor 2021. Dan gaat namelijk de nieuwe regelgeving van de Vlaamse overheid in verband met verplichte renovatie van kracht. We leggen je uit wat dat precies betekent.

In essentie komt het neer op dit: als je vanaf 2021 een pand verwerft, op welke manier dan ook, ben je verplicht om een aantal renovaties uit te voeren. De bedoeling is dat huizen hierdoor zuiniger worden en dus minder energie verbruiken.

Verplichte renovatie 2021: kom jij in aanmerking?

Welke soort renovaties?

Er zijn zes verschillende soorten energiebesparende maatregelen.

  1. Dakisolatie
  2. Vloerisolatie
  3. Muurisolatie
  4. Superisolerend glas
  5. Condensatieketel van maximum 15 jaar oud
  6. Hernieuwbare energieboiler (zonneboiler of warmtepomp)

Nadat de woning in je bezit gekomen is, moet je binnen de vijf jaar minstens 3 van deze maatregelen uitgevoerd hebben.

Appartementen vallen niet onder de nieuwe wetgeving. Maar er bestaan wel enkele andere maatregelen. Tegen 2020 moeten alle daken geïsoleerd zijn en tegen 2023 moeten alle appartementen over isolerend glas beschikken.

Wat met schenking/erfenis

Een woning erven is lang niet zo voordelig door de erfbelasting. Wat binnen de nieuwe wetgeving van de verplichte renovatie wel voordeliger wordt is een schenking. Je kan in het geval van een schenking een deel van de renovatiekosten terugbetaald krijgen. Bij €10.000 renovatiekosten krijg je €3000 terug. Dat is een derde betaald door de overheid.

Wie gaat dat betalen

Het is logisch dat met deze maatregelen een woning kopen ook duurder gaat worden. Het lijkt in eerste instantie dat de rekening betaald zal worden door de koper. Toch zijn er aantal maatregelingen ingesteld die ervoor zorgen dat het niet onbetaalbaar wordt om nog te kopen.

Verplichte renovatie 2021: isoleer je muren of plaats superisolerend glas

Verplichte renovatie 2021: isoleer je muren of plaats superisolerend glas

Verkopers zullen bijvoorbeeld ook moeten betalen. Dat wordt in werking gezet door elke woning een energielabel aan te meten. Dit verplichte label zal aangeduid worden met F tot A+, wat ook de prijs van de woning beïnvloedt. F zal de laagste score zijn, terwijl A+ de hoogste score inhoudt en dus het meest energiebesparende is.

Als een woning bijvoorbeeld een C score behaalt dan staat daarnaast wat naar schatting de kosten daarvan zijn. Kopers weten zo dus ongeveer wat de volledige kosten van de aankoop zijn.

Premies?

De huidige energie- en renovatiepremies blijven nog altijd van kracht en worden in de toekomst waarschijnlijk nog aangevuld. Deze maatregelen lijken dus nogal streng, maar al bij al valt het mee en op lange termijn bespaar je waarschijnlijk geld.