[FAQ] Is kalkvrij water gezond? Het antwoord op al je twijfels

Er zijn vele misvattingen omtrent kalkvrij water. Wat doet kalk in water met jouw gezondheid? Is kalkvrij water effectief gezond? Wij geven je graag antwoorden op de meest gestelde vragen omtrent kalkvrij water. Eerst en vooral is het belangrijk het verschil tussen hard en zacht water te kennen. Hard waterbestaat uit mineralen zoals calcium en magnesium, zacht water is dan beter gekend als kalkvrij water.

Kalkvrij water: 4 fabels ontkracht

Is kalkvrij water gezond?

1. Is water met een waterverzachter 100% kalkvrij? Kan je regelen om bepaalde hardheid te behouden?

Een waterverzachter zorgt voor een daling in calcium en magnesium in het water. Het is dan ook calcium dat kalk veroorzaakt. Deze twee elementen zullen echter nooit helemaal verdwijnen. De lichte afname van calcium en magnesium zorgt ervoor dat de levensduur van je materialen stijgt.

Zacht water is uiteraard het beste voor uw huishouden maar wil je toch nog je eigen hardheid instellen? Geen probleem! De hardheid zelf instellen is
zeker geen probleem bij bepaalde waterontharders. Het is belangrijk dat je een goede keuze maakt qua productaanschaffing omdat niet elke ontharder deze optie aanbiedt. Ook is het interessant te
weten dat je enkel de kalkafzetting veranderd door de ontharding zelf te regelen.

Velen kiezen deze optie om een specifieke smaak op te roepen bij hun kraantjeswater, omdat je verwarmingsketel of je koffiezetapparaat
een bepaalde hardheid vereist, etc.

2. Heeft zeep kalk nodig om af te breken?

Het is algemene kennis dat zeep minder goed werkt in hard water, oftewel ongefilterd water. Zeep daarentegen werkt voornamelijk op basis van stearaationen en natrium- of kaliumionen. Het zijn de stearaationen die zorgen dat vuil blijft plakken en schoonmaken effectief wordt. Wanneer stearaationen samenkomen met calciumionen ontstaat er een
reactie die een lelijke grijze neerslag vormt en deze reactie zorgt dat er amper tot geen schuim ontstaat. Er zal pas schuim gevormd worden nadat er voldoende calcium- en magnesiumionen onttrokken zijn uit de neerslag. Dit doe je door genoeg zeep toe te voegen.

Waterverzachter zorgt er dus voor dat er meteen schuim ontstaat omdat deze zorgt voor een lagere waarde in calcium en magnesium.

3. Gaan koperen leidingen kapot zonder kalk?

Men denkt dat koperen leidingen kalk nodig hebben omdat kalkvrijwater deze leidingen zou beschadigen wat op zijn beurt schadelijk is voor de gezondheid. Maar niets is minder waar dan deze uitspraak.

Wetenschappers van TNO wilden deze mythe uit de wereld helpen en deden onderzoek. Waterverzachters zorgen inderdaad voor het ontkalken van leidingen maar ze veranderen niets aan de zuurtegraad ervan. De kalkaanslag zelf zorgt voor een kortere levensduur van de huishoudelijke apparaten waardoor kalkvrij of onthard water de oplossing biedt tegen dit probleem. Er kwamen zelfs resultaten naar boven die duidelijk maakte dat kalkvrije koperen leidingen beter zijn!

Dus tast het de koperen leidingen aan? De corrosiesnelheid, dat is in dit geval de aantasting van het koper door kalk, ligt lager dan een corrosiesnelheid zonder waterontharder. Dit verklaart waarom kalkvrije koperen leidingen beter zijn.

4. Hebben we kalk nodig voor onze gezondheid?

Eest en vooral is het belangrijk te weten dat het ontkalken van water niet slecht is. Doordat de calcium en magnesium uit het water wordt gefilterd komt er natrium in de plaats. Calcium en magnesium verlaten het water namelijk nooit helemaal, de waarden van deze twee worden eigenlijk maar voor een klein deel verlaagd.

Je lichaam neemt slechts een klein deel op van de aanwezige
calciumzouten in het water. Je behoeften worden dus maar voor een klein deel bevredigd terwijl je er veel meer nood aan hebt. Je kan dus wel stellen dat water maar een klein aandeel heeft in onze calciumopname.

Kraanwater bestaat uit calcium en magnesium. Wanneer we spreken over kalk, hebben we het over calcium. De inname van calcium is onmisbaar voor iedereen. Zowel voor kinderen, vrouwen die borstvoeding geven alsook alle andere volwassenen. Het vormt namelijk de basis voor je botten en tanden, iets wat we levenslang nodig hebben en zeker als je ouder wordt. Het verouderingsproces zorgt namelijk voor ontkalking. Het meeste calcium kan je terugvinden in melk en haar afgeleide producten alsook in chocolade, bepaalde vissoorten, volkorenbrood, etc.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1. Welke type dienst zoekt u?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.