5 manieren om renovatiewerken te financieren

Wil je je woning renoveren? Of je nu op zoek bent naar een lening voor woningverbetering, een groene lening of een hypotheek, of een persoonlijke lening wilt afsluiten, er zijn 5 manieren om de renovatiewerken in België te financieren, en je kunt de financiering kiezen die het best bij jouw situatie past!

Hoe renovatiewerken financieren in België ?

Als het gaat om het financieren van renovatiewerk, zijn er verschillende oplossingen voor ieders behoeften:

  1. De renovatielening
  2. De groene lening
  3. Hypothecaire lening
  4. Wederopname van lening
  5. Persoonlijke lening

De renovatielening

Als je specifieke financiering nodig hebt voor je renovatie, is een renovatielening een ideale oplossing. Hiermee kun je een bedrag tussen € 1.500 en € 100.000 lenen, afhankelijk van de kredietverstrekker, over een periode van 6 tot 120 maanden. Het is gemakkelijk te krijgen en biedt betere rentetarieven dan een persoonlijke lening. Het is echter belangrijk om te weten dat dit type lening alleen beschikbaar is voor huiseigenaren. Bovendien moet je, omdat het om een toegewezen lening gaat, bewijsstukken zoals facturen of bestelbonnen overleggen om aan te tonen dat het geld is gebruikt.

Renovatielening: voorwaarden en tarieven

De groene lening

Als je renovatiewerken gericht zijn op het verbeteren van de energieprestaties van je huis, kun je een groene lening overwegen. De bedragen en voorwaarden van dit type lening zijn vergelijkbaar met die van een lening voor werken, maar de rentetarieven zijn voordeliger. Ook hier moet je het bewijs leveren van de uitgevoerde werkzaamheden. Als algemene regel geldt dat ongeveer 75% van het geleende bedrag moet worden gebruikt voor milieuvriendelijke werkzaamheden.

Hypothecaire lening

Je kunt je renovatiewerken ook financieren met een hypothecaire lening. Als je al een bestaande hypothecaire lening hebt, kun je ervoor kiezen om deze uit te breiden met je verbouwing. Je kunt ook een nieuwe hypotheek speciaal voor de werkzaamheden aanvragen. De voordelen van deze optie zijn lagere rentetarieven in vergelijking met de lening voor werken, en de mogelijkheid van hogere aflossingsbedragen en langere aflossingstermijnen. Het is echter belangrijk om te weten dat voor het verkrijgen van een hypotheek de hypotheek moet worden geregistreerd, wat betekent dat er extra stappen en kosten aan verbonden zijn.

Wederopname van lening

Als je al een hypothecaire lening hebt voor de aankoop van je huis, kun je ook bekijken of je wederopname van je hypothecaire lening kunt nemen om je renovatiewerkzaamheden te financieren. Deze optie, waarbij jouw kredietverstrekker je een deel of het hele bedrag leent dat al is afgelost op je oorspronkelijke hypothecaire lening, biedt vaak voordelige voorwaarden en vereist niet dat je een nieuwe hypotheek afsluit. Het afsluiten van een nieuwe hypothecaire lening kan echter aanzienlijke administratiekosten met zich meebrengen.

Persoonlijke lening

Als je alleen van plan bent om kleine klusjes uit te voeren, of als je tegelijkertijd een ander project wilt financieren, kan een persoonlijke lening een interessante oplossing zijn. Deze lening zonder beperkingen is gemakkelijk te verkrijgen en je kunt er allerlei projecten mee financieren, zonder dat je bewijsstukken hoeft te overleggen. Het is echter belangrijk om te weten dat dit type financiering in het algemeen wordt aangeboden tegen een hogere rente dan de andere hierboven genoemde opties, en dat het maximale bedrag dat je kunt lenen vaak lager is.