Anhydrietchape: prijzen, troeven en eigenschappen
Er bestaan verschillende soorten chape. Een van de bekende opties bij renovatie- en nieuwbouwwerken is anhydrietchape. Waaruit bestaat het precies? Waarom zou je voor deze chape kiezen? Heeft anhydrietchape ook nadelen?
INHOUDSTAFEL
Wat is anhydrietchape precies?
Anhydrietchape is een vloeibare chape. Het is gebonden met gips in plaats van met cement. Anhydriet is calciumsulfaat: een soort gerecycleerde gips. Uiteindelijk bestaat deze chape uit een basis van dit gips, samen met water, zand en een paar hulpstoffen.
Een groot voordeel van anhydrietchape is dat hij snel kan worden verwerkt en dat hij niet hoeft te worden uitgesmeerd. Dat komt door zijn vloeibare samenstelling. Voor elke vierkante meter chappen heb je dus minder tijd nodig, kan je meer werk verzetten in een dag en is jouw project sneller klaar.
Hoeveel kost anhydrietchape laten plaatsen? [Prijs]
Chappen kan je in principe zelf, maar voor het beste en snelste eindresultaat is het beter om een erkende en ervaren chapper in te schakelen. Hoe groter jouw project, hoe goedkoper de prijs per vierkante meter.
Voor het plaatsen van anhydrietchape kom je meestal uit op een bedrag tussen de 12 en 15 euro per vierkante meter.
Enkele kenmerken van anhydriet vloeichape op een rij
Om een goede vergelijking te maken, zetten we de belangrijkste kenmerken van anhydriet vloeichape op een rij.
1. Minimale dikte en gewicht
Anhydrietchape hoeft niet heel dik te worden aangebracht: een minimum van 30 millimeter werkt prima. Ter vergelijking: bij het gebruik van een niet-hechtende chape is minstens 40 mm nodig. Voor zwevende chape geldt een minimale dikte van 45 mm.
Breng je de vloeichape direct op de draagvloer aan? Dan moet de chapelaag tussen de 30 en 50 millimeter bedragen.
2. Schuren
Chapewerken wil je graag snel afronden, maar het moet ook zorgvuldig gebeuren. Is het bijvoorbeeld nodig om chape achteraf te schuren? Er zijn drie soorten anhydrietchape. De meeste soorten hebben een structuur met een soort open poriën. Deze vloeibare chape hoeft zeker niet geschuurd te worden.
Er zijn ook soorten waarop enkele dagen na de plaatsing een ‘sinterhuid’ op de oppervlakte ontstaat. Dit zijn geen open, maar dichte poriën: daardoor droogt de vloer veel minder goed. Deze soort chape schuur je best wel, anders kan de vloerbedekking die je later aanbrengt loskomen.
Controleer daarom goed welk type anhydrietchape je koopt en kijk elke dag naar de staat van de dekvloer om problemen te voorkomen.
3. Droogtijd vloeren
Ook deze chape moet je voldoende tijd geven om goed te drogen. Het drogingsproces van een anhydrietchape begint met minimaal 48 uur wachten, maar veel hangt af van de omstandigheden. Daarna kan je bouwdrogers inzetten en moet je zeker 12 dagen geduld hebben. Dit is het geval voor een laag anhydrietchape van 4 cm dik.
Voor elke centimeter extra moet je een week extra droogtijd nemen. Omdat deze chape meer verdichtend is dan andere soorten moet je die langere droogtijd echt respecteren om problemen te voorkomen.
Alle voordelen en nadelen van anhydriet vloeichape
Anhydriet vloeichape heeft zowel voor- als nadelen in vergelijking met andere soorten chape. We zetten ze nog even kort op een rij:
Voordelen
- Anhydriet chape is erg sterk,weinig krimpgevoelig zeer goed belastbaar. Daarom is deze chape ook geschikt voor vloervelden van gebouwen waarover zwaargewicht voertuigen rijden.
- Een ander voordeel is de lage minimale dikte: dat scheelt in de materiaalkosten.
- De verwerking gaat door zijn vloeibare karakter heel makkelijk en is arbeidsvriendelijk. Hij egaliseert zich bijna als vanzelf.
- Ook de ideale thermische geleidbaarheid is een handige eigenschap van anhydrietchape. Hierdoor is het een goede basis voor de installatie van vloerverwarming.
- Anhydriet vloeichape is voor een groot deel zelfnivellerend. Zo garandeer je een egale en gladde dekvloer.
- Deze chapesoort is een hard materiaal en bezit tegelijkertijd over een goede buig- en treksterkte. Een bewapening, zoals een net of vezels, is niet vereist.
- Op anhydrietchape kan je alle soorten vloerbedekkingen laten leggen.
Nadelen
- Een nadeel van anhydriet vloeichape is de lange droogtijd. Zeker bij grote bouwprojecten is de wachttijd lang, tenzij de chappers tussendoor ook andere werkzaamheden kunnen verrichten of op andere projecten inzetbaar zijn. De specialist moet dagelijks de net aangelegde chapevloeren controleren op hun poriën en het droogproces.
- Anydriet is bijvoorbeeld duurder dan een chape met cementbinding. Je hebt wel een kleinere hoeveelheid anhydrietchape nodig.
- Tot slot is deze vloeibare chape minder geschikt voor badkamers en andere ruimtes die van nature wat vochtiger zijn of door hun gebruik vochtig worden. Anhydriet vloeichape is minder vochtbestendig.
- Anhydrietchape kan je enkel in projecten binnenshuis gebruiken.
Chapper nodig? Verstuur je aanvraag en vergelijk gratis vrijblijvende offertes op maat
Vul onderstaand formulier in en wij brengen je in contact met de geschikte chappers voor jouw project. Zij sturen je offertes op met prijzen en adviezen afgestemd op jouw woning. Vergelijk alle mogelijkheden en kies de voordeligste optie.