Isolerende chape: kostprijs, droogtijd en soorten

Isolerende chape is een populair product voor de isolatie van vloeren. Het is een innovatieve oplossing voor zowel een volwaardige vloerisolatie als een stevige basis om een vloerbedekking op de bouwen. In dit artikel lees je meer over wat isolerende chape precies is, alle voordelen en hoe het wordt toegepast. Ook praktische zaken zoals de kosten, de droogtijd en de precieze plaatsing vind je hier terug. 

Wat kost isolerende chape?

Zoals bij veel bouwmaterialen het geval is, varieert de prijs van isolerende chape. Dit heeft te maken met merk, dikte, kwaliteit en aankoopprijs. Ook de oppervlakte van de vloer heeft een grote invloed. 

Toch kun je er gemiddeld vanuit gaan dat je per vierkante meter zo’n € 20 tot € 50 betaalt. Je kunt hier verschillende offertes aanvragen om zo de voordeligste optie in je buurt te vinden.

De kosten voor isolerende chape is bijkomend afhankelijk van de volgende factoren:

  • Soort chape isolatiemateriaal.Er zijn verschillende soorten op de markt. Materiaal met PUR-korrels of isolatiemateriaal dat gebruikt maakt van EPS-korrels. Dit kan een invloed hebben op de totaalprijs.
  • Dikte van het materiaal. Normaliter geldt: hoe dikker het materiaal, hoe duurder de prijs.
  • Grootte van het project. Het is mogelijk om bij grotere projecten korting te krijgen op de prijs per vierkante meter.
  • Arbeidskosten. Ook de prijs voor de installatie van de isolatiechape moet nog bij de totale kosten worden berekend. Het exacte tarief verschilt per aannemer.

Wanneer is isolatiechape een goede keuze?

Een goede isolatie van je woning is gegarandeerd voordelig. Hoe beter jouw woning is geïsoleerd, des te lager de stookkosten en milieuvriendelijker jouw verbruik. Daarom is isolatiechape goed toepasbaar in ieder soort woning. Vandaag wordt het veel gebruikt bij nieuwbouwprojecten en renovatieklussen

Je kunt onderscheid maken tussen twee verschillende soorten chape. Eentje met weinig opbouwhoogte en een met voldoende opbouwhoogte. Lees wat het verschil is tussen beide zodat je de beste keuze kunt maken voor jouw woning en isolatiewensen.

1. Weinig opbouwhoogte: isolerende chape

In oudere woningen wordt vaak gekozen voor isolatiechape met weinig opbouwhoogte. De beperkte opbouwhoogte bespaart ruimte, maar biedt wel de thermische voordelen van een isolerende vloerlaag. Het is perfect voor woningen met lagere plafonds of in kleinere ruimtes.

2. Voldoende opbouwhoogte: traditionele chape en vloerisolatie

Bij voldoende opbouwhoogte wordt gebruik gemaakt van een laag traditionele chape in combinatie met andere isolatiematerialen. Dit is de ideale keuze bij de bouw van een nieuwe woning. De dikte van de vloer kan goed worden meegenomen in de bouwtekeningen.

Door voldoende opbouwhoogte van de chape kan deze vloer ook voldoen aan alle wensen op het gebied van isolatie én eventuele geluidsdemping. Dit maakt het ook een perfecte keuze voor industriële doeleinden.

Isolerende chape

Alle soorten isolerende chape op een rij

Er bestaat een breed scala aan soorten chape. Deze hebben allemaal hun eigen voordelen en unieke toepassingen. Lees hieronder meer over de verschillende soorten en kies welke chape het beste bij jouw woning of klus past.

1. EPS-isolatiechape

EPS-isolatiechape staat voor Expanded Polystyrene. Deze isolerende chape is gemaakte op basis van piepschuimkorrels die vermengd worden met cement. Dit resulteert in een ultralicht, maar zeer stevig materiaal dat zowel isolerend als geluidsdempend is. Ideaal voor een project waarbij een stevige basis gevormd moet worden. 

2. Isolerende chape met PUR-korrels

PUR staat voor polyurethaan. PUR is een bekend product en wordt al decennialang gebruikt voor de isolatie van muren. Isolerende chape met PUR-korrels bestaat ook. Dit biedt een hoge isolatiewaarde. Deze vorm van chape komt vooral voor bij slecht geïsoleerde ruimtes omdat het ook een vochtwerende functie heeft.

Bespreek samen met een specialist alle opties voor je woning
Verstuur je aanvraag en ontvang gratis offertes afgestemd op je project.
arrow Vind de voordeligste prijs voor je project

Enkele alternatieven

Ook bestaan er nog enkele alternatieven

Argex

Argex-korrels zijn een lichtgewicht alternatief dat gebruikt wordt in combinatie met cement. De isolerende waarde is zeker lager dan PUR en EPS, maar het is wel zeer duurzaam. Vaak is deze optie goedkoper.

Schuimbeton: hoge lambda-waarde

Schuimbeton wordt ook gebruikt als chape. Het is iets minder populair, maar werkt zeker doeltreffend. Deze vloeichape is een stuk lopender dan de overige soorten, wat voor meerdere voordelen zorgt. Schuimbeton heeft wel een hogere lambda-waarde. Dit betekent dat het iets minder thermisch isolerend is dan andere alternatieven.

Vergeet niet dat er ook meerdere soorten chape bestaan. Als isolatiechape niet aan je wensen voldoet, kan je overwegen of sneldrogende, zelfnivellerende of gewapende chape betere opties zijn. Ook gepolierde chape of polychape is een interessante keuze: zo heb je direct een dekvloer én vloerafwerking.

Specialist plaatst met de nodige gereedschappen een dekvloer die waterpas is

Hoe dik leg je een isolerende chape?

Er is geen vaste regel voor het leggen van isolerende chape. Dit is deels afhankelijk van het materiaal dat je gebruikt en de dikte van de vloer. Je kunt doorgaans spreken over een gemiddelde minimale dikte van 5 cm. Dit zorgt voor een goede isolatiewaarde.

Idealiter wordt er gebruik gemaakt van 8 cm tot 10 cm. Dit is wel geheel afhankelijk van het project, de woning en de verdere eisen van de vloer.

Kan je rechtstreeks vloeren op isolatiechape?

Om de woning goed te isoleren, kan het leggen van een laag isolatiechape wonderen doen. In sommige gevallen kan je direct op de isolerende chape vloeren plaatsen. Dit is afhankelijk van:

  • Hoge druksterkte. Isolatiechape moet voldoende stevig zijn om de belasting van de vloer te dragen.
  • Afwerkingslaag. In de meeste gevallen moet de vloer eerst genivelleerd worden met een extra laag. 

Begin daarom niet zelf aan deze klus en laat altijd een specialist komen kijken en adviseren. Je kunt altijd vrijblijvend een offerte aanvragen en advies inwinnen.

Voordelen en nadelen van isolerende chape

Alle voor- en nadelen van isolerende chape hebben we hieronder op een rijtje gezet:

Pluspunten

  • Ruimtebesparing. Combineert de isolatie van de vloer en uitvulling in één simpele laag.
  • Thermische isolatie. Een van de grote voordelen is het kleinere warmteverlies in vergelijking met gewone chape.  
  • Eenvoudige installatie. Er zijn minder lagen nodig, dus ook minder werk. Dit resulteert in een snellere installatie en daarom ook minder arbeidsuren.
  • Geschikt voor vloerverwarming. Door de naadloze afwerking kan er vloerverwarming worden gelegd.

Minpunten

  • Beperkte sterkte. Deze chape is niet altijd geschikt voor zware belasting. Je loopt dus risico op verzakkingen. 
  • Kosten. Door de extra isolerende functie is het doorgaans duurder dan standaard chape.
  • Droogtijd. De vloer moet enige tijd drogen. Dit kan verdere bouw- en renovatieplannen in de weg staan.
Chape met handschoenen en materiaal volledig nivelleren

Isolatiechape laten plaatsen? Verstuur je aanvraag en kom snel in contact met erkende chappers

Overweeg je om isolerende chape te laten leggen in jouw (nieuwbouw)woning? Door offertes aan te vragen bij professionele chappers, krijg je snel een overzicht van de prijzen en mogelijkheden. Zo kies je de beste oplossing voor jouw project en bespaar je tijd en geld. 

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte chapewerken
1*. Welke chapewerken wil je laten uitvoeren?
2*. Welke soort chape heeft je voorkeur?
3*. Hoeveel m2 wil je van chape voorzien?
4. Beschrijf uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.