Eps-isolatiechape: prijs, eigenschappen en toepassingen
Je vloer isoleren kan op uiteenlopende manieren. Een van de opties is het gebruik van EPS-isolatiechape. Maar wat is dit materiaal precies en wat zijn de toepassingen? Ontdek hier alles wat je moet weten, van het gewicht in natte toestand tot de ideale dikte voor EPS-isolatiechape. Ook de actuele prijzen geven we mee, zodat je precies weet waar je rekening mee moet houden wanneer je een erkende chapper inhuurt.
INHOUDSTAFEL
Hoeveel kost EPS-isolatiechape in 2025?
De prijs van EPS-isolatiechape is afhankelijk van meerdere factoren. Zo heeft niet alleen de dikte van de isolatiechape, maar ook het totale oppervlak een grote invloed.
Houd gemiddeld genomen rekening met een prijs van 15 tot 35 euro per m². Die prijs kan hoger of lager uitvallen, afhankelijk van de ruimte die je wilt voorzien van isolatiechape. Zo geldt er bij een grotere ruimte meestal een lagere prijs per vierkante meter. Een chapper kan dan net wat efficiënter werken. Het loont dus om direct een grote klus uit te laten voeren.
EPS-isolatiechape: alle kenmerken op een rij
EPS-isolatiechape is een zeer effectieve manier om de vloer te isoleren. Het is een combinatie van EPS-parels, cementgebonden mortel en toeslagstoffen. Die combinatie creëert een vulmateriaal dat gelijkmatig over de vloer verdeeld kan worden. Dit materiaal creëert een stevige ondergrond die toch licht is en de vloer ook nog eens isoleert.
1. Ideaal voor vloerverwarming
EPS-isolatiechape gaat moeiteloos samen met vloerverwarming. De chape moet dik genoeg zijn, maar kan vervolgens wel jouw vloerverwarming huisvesten. Dat kan direct op het isolatiemateriaal, maar het is ook mogelijk om nog isolatieplaten op de isolatiechape aan te brengen. Hier komt dan de vloerverwarming bovenop.
Beide technieken zorgen ervoor dat de warmte van de verwarming voornamelijk naar boven uitstraalt en dus niet verloren gaat.
2. Naadloze en snelle plaatsing
Een specialist brengt EPS-isolatiechape in één keer aan. Dat doet hij door de isolatiemortel aan te brengen en gelijkmatig uit de smeren. Hierdoor ontstaat er een naadloze ondervloer. Dat zorgt niet alleen voor een egale basis voor je vloer, maar voorkomt ook koudebruggen. Hierdoor isoleert het materiaal nog beter.
3. Uitstekende isolerende prestaties samen met vloerisolatie
Isolatie is een belangrijk thema voor veel huiseigenaren. De combinatie van EPS-isolatiechape en vloerverwarming is een uitstekende manier om je woning te verwarmen, terwijl je ook een lagere energiefactuur hebt. De isolerende chape zorgt voor ideale thermische isolatie, waardoor er geen kou uit de grond in je woning komt.
De warmte van de vloerverwarming wordt ook perfect benut dankzij de optimale vloerisolatie, zeker in combinatie met een extra laag isolatiemateriaal.
4. Akoestische isolatie
Je geniet niet alleen van thermische isolatie met EPS-chape, want deze isolatiemortel zorgt ook voor akoestische isolatie. Contactgeluiden worden gedempt, waardoor eventuele onderburen minder last ervaren van voetstappen of schuivend meubilair. Daarom is EPS-isolatiechape ook een goede keuze in hoogbouw.
Verschillende toepassingen van EPS isolerende chape
Er zijn meerdere situaties waarin EPS-isolatiechape goed van pas komt. Je kunt dit materiaal voor de volgende projecten gebruiken.
1. Uitvullaag voor de leidingen op je ondervloer
EPS-chape is een goede uitkomst wanneer je de ruimte tussen je leidingen uit wilt vullen. Door het materiaal tussen de leidingen te gieten, ontstaat er een egale ondervloer. Hierdoor heb je weer een mooie basis om de rest van de vloer op te bouwen. Dat kan door nog vloerverwarming aan te brengen of isolerende platen op de ondervloer te leggen.
Laatste optie is een goede keuze wanneer je een goed geïsoleerde vloer wilt, maar niet voldoende opbouwhoogte hebt om enkel EPS-chape te gebruiken.
2. Volwaardige vloerisolatie
Heb je voldoende opbouwhoogteen wil je met één oplossing je hele vloer isoleren? Dan is het ook mogelijk om EPS-isolatiechape te gebruiken als volwaardige vloerisolatie.
Je moet voldoende opbouwhoogte hebben, omdat de chape erg dik moet worden aangebracht. Houd rekening met een dikte van minstens 20 centimeter om voldoende isolatie te bereiken. De isolatiemortel werkt pas optimaal wanneer het dik genoeg is aangebracht, dus daar moet wel de ruimte voor zijn. Daarom is deze optie niet geschikt voor ieder pand.
Hoe zit de plaatsing van EPS isolatiechape in elkaar?
Er zijn twee verschillende manieren om EPS-isolatiechape te plaatsen:
- De methode die de voorkeur heeft, is door het isolatiemateriaal via een pomp aan te brengen. Het mengsel zit in een vrachtwagen en wordt met een pomp aangebracht. Deze methode is het snelste, maar er moet wel voldoende ruimte zijn voor de vrachtwagen en de bijbehorende pomp.
- Voor kleinere projecten is het mogelijk om kant-en-klare zakken te gebruiken. Door water aan het mengsel toe te voegen, is het product klaar voor gebruik. Dat kost iets meer tijd, maar specialisten gebruiken dit voor kleinere ruimtes.
Dikte en lambda-waarde
Om de juiste isolatiewaarde te bereiken, is het belangrijk dat EPS-isolatiechape dik genoeg is. Om de minimale isolatie-eisen te halen, moet de chape een minimale dikte van 20 centimeter hebben. Dat is geen probleem, want specialisten kunnen dit materiaal in één keer aanbrengen met een maximale dikte van wel 50 centimeter.
Wanneer je de isolatiechape alleen als uitvullaag gebruikt, is het voldoende om een laag van 5 centimeter aan te laten brengen.
De isolatiewaarde van de EPS-isolatiechape wordt bepaald aan de hand van de lambda-waarde. De waarde ligt bij dit materiaal tussen 0,040 – 0,085 W/mk.
Om aan de eisen voor vloerisolatie te voldoen, moet de isolatiechape een waarde van maximaal 0,24 W/m²K bereiken. Dat krijg je voor elkaar door een chape van minstens 20 centimeter dik aan te brengen. Een dikkere laag zorgt natuurlijk voor nog betere isolatie, maar vraagt ook om meer droogtijd.
Gemiddelde droogtijd
Het is belangrijk om de chape voldoende droogtijd te geven. Verschillende factoren hebben invloed op de droogtijd van het materiaal, zoals de warmte in de ruimte. In een vochtige ruimte zal de chape logischerwijs minder snel drogen.
Gemiddeld genomen is de vloer te betreden na 72 uur. Dan is de chape nog niet klaar om afgewerkt te worden. Wacht minstens een week voordat je begint met de afwerking of het plaatsen van vloerverwarming. Deze droogtijd is wel aanzienlijk sneller dan bij traditionele chape, waarbij de droogtijd soms weken in beslag kan nemen.
Mag je rechtstreeks vloeren op EPS isolerende chape?
EPS-isolatiechape is niet geschikt om direct bovenop te vloeren. Er moet eerst nog een aparte dekvloer bovenop de isolatiechape komen. Deze afwerkchape moet bovendien een dikte van minstens 5 centimeter hebben. Zorg er dus voor dat je genoeg tijd, maar ook genoeg ruimte incalculeert om de vloer netjes af te kunnen werken.
Twee geschikte alternatieven voor EPS-isolatiechape
Er zijn meerdere manieren om de ruimte tussen je leidingen op te vullen of om volwaardige vloerisolatie te plaatsen. Overweeg je EPS-isolatiechape? Dan is het ook goed om op de hoogte te zijn van de twee alternatieven voor dit materiaal, zodat je de juiste keuze kunt maken voor jouw situatie.
1. PUR-isolatiechape
Het is mogelijk om EPS-korrels aan isolatiechape toe te voegen, maar PUR-granulaten zijn ook een optie. Dan krijg je PUR-isolatiechape. PUR heeft een betere isolerende waarde van EPS, waardoor je vloer nog beter geïsoleerd is. Je hebt dan ook minder van dit materiaal nodig om je vloer op dezelfde manier te isoleren.
Wat is beter: EPS of PUR isolatiechape?
PUR heeft dus een hogere isolatiewaarde dan EPS. Een bijkomend voordeel is dat je minder van dit materiaal nodig hebt. Het nadeel van PUR is dat het duurder is dan EPS.
Een combinatie van de twee is daarom een goede keuze: EPS-isolatiechape met vloerplaten van PUR. Die combinatie heeft een hoge drukvastheid, goede isolatie en is toch zeer betaalbaar.
2. Isolerende chape met argexkorrels
Een tweede optie is om isolerende chape met argexkorrels te laten leggen. Dit product bevat korrels met een hoge brandweerbaarheid en een celvormige structuur. De binnenkant van die cellen is gevuld met lucht, wat ervoor zorgt dat de argexkorrels de vloer isoleren.
Deze isolerende waarde is alleen niet zo goed als bij EPS-isolatiechape of PUR-isolatiechape. Daarom is dit geen goed alternatief wanneer je op zoek bent naar effectieve vloerisolatie.
Nog op zoek naar chappers voor je bouwproject? Ontvang hier gratis op maat gemaakte offertes
Met EPS-isolatiechape egaliseer je de ondergrond, maar zorg je ook voor goede vloerisolatie. Het is een milieuvriendelijke oplossing om je woning te verduurzamen en de werkzaamheden zijn vaak snel volbracht.
Ben je op zoek naar een expert op het gebied van chapewerken? Vul ons formulier in en kom in contact met chappers in jouw omgeving. Je ontvangt dan prijzen op maat en kunt zo voor de beste offerte kiezen.