Gepolierde chape: kosten, voordelen en stijlvolle afwerkingen

Er zijn verschillende manieren om je vloer elegant af te werken. Heb je een nieuwe chape nodig en zoek je naar een meer industriële en stoere vloerafwerking? Dan is gepolierde chape de uitkomst. Hier vind je alle informatie die je zoekt, van verschillende factoren die de prijs beïnvloeden tot het verschil tussen een gietvloer en gepolierde chape. Ontdek de voordelen en lees meteen waar je rekening mee moet houden bij de plaatsing. 

Wanneer is gepolierde chape een geschikte keuze?

Gepolierde chape wordt ook wel polychape genoemd. Het is een normale dekvloer, die wordt afgewerkt met een laagje cement. Hierdoor heb je niet alleen een dekvloer, maar ook meteen de vloerafwerking klaar. Dat laagje cement wordt met behulp van een poliermes aangebracht. Hierdoor ontstaat er een matte cementvloer met wat stijlvolle kleurverschillen.

Wanneer is het een goed idee om polychape te laten plaatsen? Er zijn verschillende situaties waarin gepolierde chape een geschikte optie is.

  • Je houdt van de uitstraling van een gietvloer, maar hebt daar niet het budget voor.
  • Je vindt een vloer met een industriële en stoere sfeer mooi.
  • Je hebt niet genoeg opbouwhoogte voor een volledige betonvloer.
  • Je wil de optie hebben om op een later moment nog een andere eindvloer te leggen.
Gepolierde chape

Wat kost polychape per m2? [Prijs]

Voor polychape betaal je meer dan voor traditionele chape, maar je bespaart aanzienlijk wanneer je de prijs vergelijkt met polybeton. De gemiddelde prijs is € 25 tot € 35 per vierkante meter. Dat is inclusief plaatsing, maar exclusief btw.

De exacte prijs is afhankelijk van verschillende factoren. De dikte van de polychape speelt een rol, maar de grootte van de ruimte heeft ook invloed op de prijs. Verder kan de gekozen kleur het prijskaartje beïnvloeden, net als de ervaring van de chapper. Voor een specialist betaal je nu eenmaal meer dan voor een beginnende chapper.

Chape polieren: alle mogelijke uitvoeringen op een rij

Een van de voordelen van gepolierde chape is dat je meer dan genoeg keuze hebt op het gebied van de uitstraling en stijl. De chapper bewerkt de dekvloer met de hand, waardoor er veel meer te zeggen valt over het eindresultaat. Er zijn een paar keuzes die je kunt maken over de uiteindelijke vloerafwerking.

1. Verschillende kleurschakeringen

Een chapper kan pigment aan het mengsel voor de toplaag toevoegen. Dit zorgt ervoor dat je een mooie uitstraling met subtiele kleurverschillen krijgt. Je bepaalt zelf welke kleur dat wordt.

Je kunt voor natuurlijke cementkleuren gaan, maar het is ook mogelijk om wat meer wit of een ander kleur toe te voegen. De natuurlijke kleurwisselingen in cement zorgen hoe dan ook voor een levendige uitstraling.

2. Structuur: korrelig of glad

Een massieve betonvloer is over het algemeen glad en glanzend. Dat komt doordat een specialist deze met een vlindermachine polijst.

Dat is niet per definitie nodig bij polychape. Deze chape is nat en korrelig en droogt daardoor wat ruwer op. Dat geeft een mooie industriële look.

Wil je dat de chape meer lijkt op een massieve betonvloer? Dan kan de chapper de toplaag altijd nog bewerken en een gladde afwerking geven.

3. Glansgraad: mat of veel glans

Een chapper is ook in staat om de gepolierde chape te polijsten. Van nature droogt polychape mat op. Dat past goed bij de stoere uitstraling, maar mogelijk houd je van een luxe glans. Door het materiaal te polijsten, ontstaat er een mooie combinatie van wolkachtige kleuren en een natuurlijke glans. Kies dus de nabehandeling die het beste bij jouw persoonlijke stijl past.

4. Dikte

Een groot voordeel van polychape is dat je deze chape dunner kunt leggen dan een dekvloer of gietvloer van beton. Een massieve betonvloer heeft een dikte van minstens 12 centimeter.

Mogelijk heb je die opbouwhoogte helemaal niet. Dan is het fijn wanneer je polychape kunt laten aanbrengen met een dikte van ongeveer 8 centimeter. Het is ook mogelijk om de dikte van de polychape te verhogen.

Dat is een goede keuze wanneer je de dekvloer in combinatie met vloerverwarming wilt laten leggen.

Nog op zoek naar chappers in je buurt?
Verstuur je aanvraag en ontvang gratis offertes op maat van je bouwproject.
arrow Vergelijk prijzen en adviezen van specialisten

Enkele belangrijke aandachtspunten bij de plaatsing van polychape

Wil je polychape laten plaatsen? Dan zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden. Dit zorgt ervoor dat je langer plezier hebt aan je nieuwe vloer en dat deze zo sterk mogelijk is.

1. Plaats zeker uitzetvoegen

Een van de nadelen van polychape is dat dit materiaal heel gevoelig is voor krimpen en uitzetten. Dat betekent dat er ook scheurtjes in het materiaal kunnen komen. Dat is natuurlijk zonde, dus het advies is om altijd uitzetvoegen te plaatsen.

Deze voegen laten de vloer eruitzien alsof je stoere betontegels hebt geplaatst. Ze vangen eventuele krimp of uitzet op en voorkomen zodat de polychape gaat scheuren. Zo ontstaan er geen zwakke plekken en blijft de vloer mooi voor het oog.

2. Breng ook een transparant impregneermiddel aan

Je vloer heeft natuurlijk heel wat te verdragen. Vuil, etensresten en vocht komen allemaal op de vloer terecht. Het is daarom belangrijk om de chape te impregneren. Dat doe je met een transparant middel, zodat de natuurlijke kleur van het cement behouden blijft.

Dit impregneermiddel zorgt ervoor dat je de vloer makkelijk schoonmaakt en dat vlekken niet in het beton trekken.

3. Zorg voor een afdekking met tetrapack

Het is belangrijk dat je chape voldoende tijd krijgt om te drogen. Wanneer dat in alle rust gebeurt, krijg je uiteindelijk een sterkere vloer die tegen een stootje kan. Zorg er daarom voor dat je de polychape na plaatsing afdekt met tetrapack.

Dat zorgt ervoor dat het materiaal veilig droogt, terwijl er ook andere werkzaamheden uitgevoerd kunnen worden. Deze beschermlaag laat je minstens drie tot vier weken zitten.

4. Leg de polychape niet dunner dan 8 cm

Een voordeel van polychape is dat je het relatief dun kunt aanbrengen, maar het is ook belangrijk dat de chape niet te dun wordt. Zorg er dus voor dat de dikte van de polychape minstens 8 centimeter is. Heb je daar de ruimte niet voor? Dan is een gietvloer een betere keuze, want deze kan aanzienlijk dunner worden aangebracht.

Polychape met vlindermachine volledig glad maken

Twee gelijkaardige en interessante alternatieven

Polychape zorgt voor een industriële look die helemaal te danken is aan de basis van cement. Wil je weten wat er nog meer mogelijk is op dit gebied? Er zijn een paar een paar alternatieven met dezelfde uitstraling.

1. (Poly)beton

Wanneer je voldoende opbouwhoogte hebt, is het mogelijk om een massieve betonvloer te leggen. Dat wordt ook wel polybeton genoemd. Het nadeel van deze methode is dat de vloer, zeker in combinatie met vloerverwarming, minstens 18 centimeter dik wordt. Dit is dus vooral een geschikte optie voor nieuwbouwprojecten.

Het pluspunt is dat je geen aparte chape aan hoeft te leggen, maar daar staat wel weer een hoger prijskaartje tegenover.

2. Gietvloeren

Wanneer je niet gaat verbouwen maar renoveren, is een gietvloer een geschikt alternatief. Er zijn allerlei soorten gietvloeren op de markt, allemaal met een andere uitstraling. Het grote voordeel is dat deze vloeren ontzettend dun aangelegd worden. Je hebt dus weinig opbouwhoogte nodig, terwijl je wel van de stoere uitstraling van cement geniet.

Zijn deze alternatieven en gepolierde chape toch niet wat je zoekt? Overweeg andere soorten chape: isolatiechape, vloeichape, sneldrogende chape, zelfnivellerende chape of gewapende chape. Een chapper weet welke chape het best bij jouw bouwproject past.

Alle voordelen en nadelen van polychape

Bij het plaatsen van een chape denken mensen niet snel aan polychape. Toch heeft deze methode een paar belangrijke voordelen. Hier vind je niet alleen de voordelen op een rij, maar ook enkele nadelen om rekening mee te houden.

Voordelen

Er zijn een paar redenen waarom gepolierde chape een goede zet is voor jouw renovatie of bouwproject.

  • Het is de budgetvriendelijke variant van een massieve betonvloer, die tot wel drie keer goedkoper is.
  • Je plaatst direct een dekvloer en de vloerafwerking, dus bent na één stap al klaar.
  • Er is maar één specialist nodig om de klus te klaren, dus geen chapper én tegelzetter of parketlegger.
  • Polychape heeft een robuuste, industriële uitstraling die je interieur er stoer uit laat zien.
  • Je maakt polychape gemakkelijk schoon, zeker wanneer je de vloer laat impregneren. Er zijn ook amper voegen waar vuil tussen kan zitten.

Nadelen

Natuurlijk is geen enkele vloerafwerking ideaal. Houd rekening met de volgende nadelen:

  • De dikte van de polychape is dikker dan bij een normale gietvloer, dus je hebt voldoende ruimte nodig.
  • Het materiaal is gevoelig voor scheurtjes, maar dat kan verholpen worden door de juiste wapening of uitzetvoegen die voldoende flexibiliteit geven.
Gepolierde chape op vloerverwarming plaatsen en afwerken met een vlindermachine

Verstuur je aanvraag en ontvang gratis op maat gemaakte offertes van chappers

Een prachtige vloer met betonlook, maar dan voor een fractie van de prijs en dikte? Dat kan met polychape. Huur een specialist in voor de plaatsing van de polychape. Vul hier je gegevens in en ontvang offertes op maat van chappers in jouw regio. Zo laat je jouw nieuwe dekvloer en vloerbedekking leggen door een echte specialist.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte chapewerken
1*. Welke chapewerken wil je laten uitvoeren?
2*. Welke soort chape heeft je voorkeur?
3*. Hoeveel m2 wil je van chape voorzien?
4. Beschrijf uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.