Gewapende chape: extra sterk door vezels of netbewapening

Je dekvloer is de basis van je woning en heeft dus speciale aandacht nodig. Er zijn allerlei opties, van anhydrietchape tot traditionele chape. Overweeg ook eens gewapende chape. De veelzijdigheid, duurzaamheid en kracht van dit materiaal zijn indrukwekkend. Wil je weten wat de voordelen van gewapende chape zijn? Of ben je benieuwd naar de prijzen? Hier krijg je antwoord op al je vragen en kun je vrijblijvend offertes aanvragen. Neem contact op met een chapper in jouw regio en versterk jouw vloer met gewapende chape.

Wanneer is gewapende chape een goede keuze?

Je plaatst een gewapende chape in enkele situaties, bijvoorbeeld wanneer je een niet-hechtende chape hebt of een zwevende chape. Dit betekent dat de dekvloer van de draagvloer gescheiden is. Soms is die scheiding ook tussen de dekvloer en de wanden te vinden. Dat komt omdat er een bepaald materiaal tussen zit.

In de volgende concrete situaties is gewapende chape een goede keuze.

1. Plastic folie (opstijgend vocht voorkomen)

Heb je last van opstijgend vocht in je pand? Dan is het mogelijk om een speciale waterkerende plastic folie aan te brengen. Die folie komt dan tussen de draagvloer en de dekvloer te liggen. Deze techniek zorgt ervoor dat opstijgend vocht niet in je pand kan komen. Voor optimaal resultaat is het dan beter om gewapende chape te plaatsen.

2. Vloerisolatie tussen draag- en dekvloer

Het is mogelijk om een isolatielaag aan te brengen tussen je draag- en dekvloer. Dat zorgt ervoor dat kou uit de grond niet in je woning trekt. Tegelijkertijd kan een eventuele vloerverwarming je woning efficiënter verwarmen.

Het is bij deze techniek extra belangrijk om scheurvorming te voorkomen. Daarom is gewapende chape de beste keuze, want deze chape scheurt niet dankzij zijn extra versteviging.

3. Vloerverwarming

Wanneer je al voor vloerisolatie kiest, is het verstandig om daar ook nog vloerverwarming aan toe te voegen. De twee versterken elkaar en scoren goed op het gebied van duurzaamheid.

De warmte van de vloerverwarming maakt de kans op scheurvorming wel groot, omdat de chape kan gaan uitzetten. Daarom is het beter om gewapende chape te plaatsen in plaats van traditionele chape.

Een andere optie is isolerende chape. Zeker als je weinig opbouwhoogte hebt, is het verstandig om isolatiechape te laten installeren.

4. Randisolatie

Verwacht je een chape met vloerisolatie te plaatsen? Dan heb je ook randisolatie nodig. Door ook in dat geval voor gewapende chape te kiezen, is de kans op scheurvorming eigenlijk niet meer aanwezig. Zo weet je zeker dat je lange tijd plezier hebt van je nieuwe dekvloer.

Gewapende chape

Wat kost gewapende chape per m2? [Prijs]

Natuurlijk ben je benieuwd naar de kosten wanneer je een chapper inschakelt om gewapende chape te plaatsen in je woning. De prijs is afhankelijk van een paar factoren. De dikte van de chapelaag heeft daarin de grootste invloed. Ook de grootte van de ruimte, de gebruikte gewapende chape en natuurlijk de expertise van de chapper spelen een rol.

Gemiddeld betaal je € 12 tot € 16 per vierkante meter wanneer je gewapende chape laat plaatsen. Deze prijs is inclusief de plaatsing, maar exclusief btw.

Natuurlijk rekent iedere chapper zijn eigen prijs, dus neem contact op met meerdere experts in jouw omgeving. Zo weet je zeker dat je de beste prijs betaalt voor deze diensten.

Verschillende soorten gewapende chape

Niet alle gewapende chape is hetzelfde. De samenstelling verschilt per soort en ieder type gewapende chape heeft verschillende voordelen. Dit zijn de drie opties voor jouw vloer wanneer je gewapende chape wilt laten plaatsen.

1. Gewapende chape met netten

Een van de meest gebruikelijke manieren om een dekvloer te versterken, is door deze te voorzien van netten. Er worden bij deze techniek speciale netten in de dekvloer gelegd terwijl de chapper bezig is. Deze netten worden gemaakt van ijzerdraad of extra harde staaldraad. Dit zijn hoogwaardige materialen die voor de juiste versterking zorgen.

Met een dikte van 2 millimeter wordt de wapening niet te zwaar, terwijl je wel van extra kracht geniet. Wel heb je voldoende opbouwhoogte nodig voor deze optie, want er is een vrij dikke chapelaag nodig.

Gewapende chape met netten van ijzerdraad

2. Gewapende chape met vezelwapening

Wil je een grondige vloerrenovatie laten uitvoeren met gewapende chape, maar heb je niet veel opbouwhoogte? Dan is vezelbewapening een goede keuze.

Vezelbewapening houdt in dat er kunststof vezels door het chapemengsel gemend worden. Dat biedt verschillende voordelen. Zo maakt het de chape sterker, terwijl hij nog wel normaal gegoten kan worden. De chapper is dus sneller klaar. Bovendien heb je overal extra versterking.

Bij gewapende chape met netten is de versterking alleen aanwezig op de plek waar staaldraad ligt. Bij vezelwapening is het ook mogelijk om de vloer erg dun op te bouwen, wat bij netwapening niet kan.

3. Gewapende chape met vezelcompound pasta

Een andere manier om de mechanische eigenschappen van de vloer te versterken, is door vezelcompound pasta aan het chapemengsel toe te voegen. Dat biedt verschillende voordelen.

Deze techniek zorgt ervoor dat de chapper snel kan werken, maar er is ook een kortere droogtijd. Daarnaast kun je deze techniek toepassen in alle ruimtes, dus ook in vochtige ruimtes. Metalen gaan na verloop van tijd roesten, maar bij vezelcompound pasta is dat geen zorg.

Op zoek naar chappers voor je nieuwbouw- of renovatieproject?
Ontvang hier exacte prijzen en adviezen van de geschikte vakmensen in jouw regio.
arrow Vergelijk gratis offertes

Waarom wapening in chape mengen? [Voordelen]

Er zijn verschillende manieren om een vloer op te bouwen. Gewapende chape is slechts één manier om je dekvloer te creëren. Waarom zou je dan voor deze optie kiezen? Er zijn een paar redenen waarom wapening in je chape een uitkomst kan zijn.

1. Erg kleine kans op scheuren

De grootste zorg bij het plaatsen van chape is dat het materiaal na verloop van tijd gaat scheuren. Die scheuren ontstaan bijvoorbeeld door het uitzetten of krimpen van de dekvloer, meestal door temperatuurschommelingen of wisselingen in de luchtvochtigheid.

Bij gewapende chape heb je die zorg niet. De bewapening zorgt voor extra stevigheid en ondersteuning. Dit houdt de chape bij elkaar en voorkomt niet alleen scheuren in de chape, maar ook problemen bij de verdere afwerking van de vloer. Het materiaal heeft dus ook een langere levensduur dan traditionele chape.

2. Vezelversterkte chape is sterk

Gewapende chape is aanzienlijk sterker dan een traditionele chape. Die extra materialen zorgen voor meer draagkracht en een langere levensduur. Dat maakt het met het oog op duurzaamheid ook een goede keuze.

Verder heb je minder aanmaakwater nodig om het mengsel te maken. Dat draagt er ook aan bij dat gewapende chape aanzienlijk steviger is dan de traditionele variant. Dit geldt voornamelijk voor vezelversterkte chape, waarbij de vezels door het mengsel gemengd zijn.

3. Verkorte droogtijd vloer

Een van de grote nadelen van een chape leggen is de droogtijd. Je wilt verder met de vloerafwering en hebt eigenlijk geen tijd om weken te wachten. Dat is ook niet nodig bij gewapende chape. Doordat er minder aanmaakwater in het mengsel zit, is het mengsel ook minder vochtig. Dat komt de droogtijd ten goede.

Het is zelfs mogelijk om de droogtijd nog verder te verkorten. Dat doe je door sneldrogende chape te gebruiken, in combinatie met bewapening.

4. Beperkte dikte volstaat

Een mooi pluspunt is dat gewapende chape een stuk sterker is dan normale chape. Dat betekent ook dat je de chape dunner kunt aanleggen, terwijl je toch aan de specifieke vereisten voor chapewerken voldoet.

Heb je dus beperkte opbouwhoogte, maar wil je er wel zeker dan zijn dat je chape de specifieke vereisten volgt? Dan is het slim om voor gewapende chape te kiezen. Deze chapelaag hoeft slechts 3 tot 6 centimeter dik te zijn. Dat maakt de droogtijd korter, maar biedt ook extra ruimte voor akoestische isolatie of vloerverwarming.

Gewapende chape met netten en vloerverwarming plaatsen

Interesse? Verstuur je aanvraag en ontvang prijzen en adviezen op maat van erkende chappers

Wil je een gewapende chape laten leggen door een specialist? Vul dan hier je gegevens in. Vertel over je project en kom direct in contact met meerdere chappers in jouw regio. Je ontvangt advies op maat en natuurlijk een persoonlijke offerte. Zo heb jij binnen de kortste keren een nieuwe dekvloer in je woning liggen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte chapewerken
1*. Welke chapewerken wil je laten uitvoeren?
2*. Welke soort chape heeft je voorkeur?
3*. Hoeveel m2 wil je van chape voorzien?
4. Beschrijf uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Overweeg ook volgende dekvloeren

Polychape-2-1024x701.jpg

Gepolierde chape is een dekvloer gecombineerd met een laagje cement als vloerafwerking.

Vloeibare-chape-1024x683.jpg

Vloeichape kan je dunner aanbrengen, is snel geplaatst en gaat samen met vloerverwarming.

Zelfnivellerend-chape-1024x683.jpg

Zelfnivellerende chape vlakt zichzelf na het gieten uit. Zo geniet je van een waterpas en snel resultaat.